Ιστορίες από το Μπαρ των Χαμένων Ψυχών

Το Εθνικό Θέατρο, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η βρετανική ομάδα Imitating the Dog, σε συνεργασία με το British Council, καλούν νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών (σπουδαστές δραματικών σχολών, νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες) να συμμετάσχουν στα θεατρικά εργαστήρια του προγράμματος Tales from the Bar of Lost Souls.
Στα εργαστήρια μπορούν να πάρουν μέρος και νέοι που δεν συνδέονται επαγγελματικά με το θέατρο. Τα εργαστήρια θα εισάγουν τους συμμετέχοντες σε σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων (βίντεο, ήχος, κινητά τηλέφωνα) και θα αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με θεατρικές φόρμες και τη χρήση της νέας τεχνολογίας στο θέατρο. Ορισμένο από το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια (εικόνες, βίντεο, κείμενα) θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στο website του προγράμματος, καθώς και στα εργαστήρια που θα συνεχιστούν στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Τα εργαστήρια συνδέονται με τη δημιουργία της παράστασης, "Tales from the Bar of Lost Souls" που θα παρουσιαστεί αρχικά στην Αθήνα (16-20/9), στη συνέχεια στην Κύπρο και τέλος σε περιοδεία στη Βρετανία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν και στις 3 φάσεις του προγράμματος και να έχουν καλή γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας.

Ο τίτλος του προγράμματος πηγάζει από το έργο του Γάλλου φιλόσοφου Μισέλ Φουκώ, "Περί άλλων Χώρων", στο οποίο περιγράφει τους χώρους των λιμανιών, ως χώρους φαντασίας, περιπέτειας και ψευδαίσθησης, ως χώρους ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό κάθε πολιτισμού. Ο Φουκώ τονίζει ότι στους πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πλοία, όπου τα όνειρα στερεύουν, η κατασκοπεία παίρνει τη θέση της περιπέτειας, και η αστυνομία παίρνει τη θέση των πειρατών.
Έτσι οι "Ιστορίες από το Μπαρ των Χαμένων Ψυχών" θα εξερευνούν και θα παρουσιάζουν επί σκηνής τη «διαφορετικότητα» αυτού του λιμενικού χώρου, μέσα από ιστορίες ναυτικών και εγκληματιών, προσφύγων και πορνείας. Χώρος δράσης θα είναι ένα φανταστικό μπαρ σε ένα λιμάνι της Μεσογείου στις αρχές του 20ου αιώνα, στο οποίο συχνάζουν συμμορίες κλεφτών, ψεύτες, φιλόσοφοι, επαναστάτες, με λίγα λόγια μια ομάδα χαμένων ψυχών, των οποίων το παρελθόν είναι περιέργως αλληλένδετο και των οποίων η επόμενη κίνηση φαίνεται σαν να είναι το κλειδί για το δικό μας μέλλον. Πηγή έμπνευσης και μελέτης για τη συρραφή του σκελετού του κειμένου της παράστασης θα αποτελέσουν κείμενα των Μπρεχτ, Ζαν Ζενέ, Άλμπερτ Καμύ και μύθοι και ιστορίες από σημαντικά λιμάνια της λεκάνης της Μεσογείου.greece-arts-330x220-the-bar-of-lost-souls

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία τους μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη «Τhe Tales from the Bar of Lost Souls» ή στην ταχυδρομική διεύθυνση: Εθνικό Θέατρο, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων κ. Μουντράκη Ειρήνη, Σατωβριάνδου 42, 10437 Αθήνα.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου 2009 και είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:
210 5288254 (Εθνικό Θέατρο - κα Ειρήνη Μουντράκη )
210 3692336 (British Council - κα Όλγα Γρατσανίτη)