Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Θεατρικό Μουσείο

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, η μοναδική κιβωτός διάσωσης της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου δύο αιώνων, με αρχειακό υλικό από κείμενα και ντοκουμέντα παραστάσεων από το δραματολόγιο του παγκόσμιου θεάτρου, έχει αφεθεί από την επίσημη πολιτεία στην τύχη του που ταυτίζεται ήδη με το θάνατό του.
Το Δ. Σ. και το προσωπικό του ΚΜΕΕΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ανοίγουν το χώρο του μουσείο προς τον κόσμο και καλούν σε ένα δημόσιο διάλογο πρόσωπα και φορείς του ελληνικού θεάτρου την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο χώρο του Θεατρικού Μουσείου (Ακαδημίας 50, Αθήνα) για μια συζήτηση με θέμα την επαναλειτουργία του Θεατρικού Μουσείου και την απαξίωση του Ελληνικού Θεάτρου από την επίσημη πολιτεία.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν:

• Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (ΚΜΕΕΘ) - Θεατρικό Μουσείο
• Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
• Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ)
• Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ)
• Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI)
• Το Σπίτι του Ηθοποιού
• Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ)
• Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών
• Ένωση Σκηνογράφων & Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδας
• Καμεράτα, Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής

Πληροφορίες Εκδήλωσης
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Θεατρικό Μουσείο
Ώρα έναρξης: 13.00
Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο, Ακαδημίας 50, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3634185
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.facebook.com/theatrikomouseio
Προβολή - Επικοινωνία Τύπου
Γιώργος Κατσώνης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Φωτογραφίες
Μικέλα Τσόντζου
Δημιουργικό
Sugahtank – Γιάννης Ρουμπάνης
Τεχνική Υποστήριξη
Νίκος Δαλέζιος

*Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΚΜΕΕΘ σε συνεργασία με ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο των τεχνών οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά για αυτό το εγχείρημα.

Δείτε στο συννημένο αρχείο φωτογραφίες από το Θεατρικό Μουσείο.

Λίγα Λόγια για το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ)

Το Θεατρικό Μουσείο είναι φορέας με μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και από τότε δεν σταμάτησε να πλουτίζει το αρχείο και τις συλλογές του. Μετά την δικτατορία στεγάστηκε στα υπόγεια του σημερινού Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας 50 εκθέτοντας, κοστούμια, μακέτες, καμαρίνια ηθοποιών, σκηνικά, φωτογραφίες, αφίσες, και θεατρικά αντικείμενα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Σημαντικότατο όμως ήταν και το αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου: θεατρικά προγράμματα, αποκόμματα δημοσιευμάτων, φωτογραφικό υλικό, βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, ενημερωμένη βιβλιογραφία θεατρικών έργων και θεατρολογικών μελετών. Τριάντα χιλιάδες (30.000) αρχειακά αντικείμενα ιδιαίτερης σπανιότητας και μεγάλης ιστορικής και θεατρολογικής σημασίας, τα οποία αφορούν όλο το φάσμα του θεάτρου: πρόζα, αρχαίο δράμα, λυρικό θέατρο, παιδικό, μαθητικό, ερασιτεχνικό, επαγγελματικό ελληνικό και ξένο θέατρο. Το ΚΜΕΕΘ παρείχε στον επισκέπτη και ερευνητή την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων η οποία αποτελεί μία ηλεκτρονική τράπεζα θεατρολογικών πληροφοριών με δυνατότητα να δώσει επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες πληροφορίες γύρω από το θεατρικό γίγνεσθαι. Επίσης το ΚΜΕΕΘ παρείχε την δυνατότητα μελέτης και στο πρωτογενές σπάνιο αρχειακό υλικό. Γενιές θεατρολόγων, θεατρόφιλων και συγγραφέων πέρασαν ώρες και μέρες ερευνώντας το θεατρικό παρελθόν χωρίς ποτέ το ΚΜΕΕθ να απαιτήσει κάποιου είδους οικονομική αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στη Θεατρική Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, χιλιάδες τόμους για το ελληνικό και ξένο θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736, εκατοντάδες χειρόγραφα από το 1860, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες, καθώς και το Αρχείο Αποκομμάτων. Το Θεατρικό Μουσείο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του Μουσείο όχι μόνο στη χώρα, αλλά και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Τροφοδοτεί ερευνητές από όλο το κόσμο και συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών και Πολιτισμού, ως διεθνής κόμβος θεατρικών πληροφοριών.

Διαθέτει:
• Την πλουσιότερη συλλογή προγραμμάτων, αφισών, φωτογραφιών, κοστουμιών, video παραστάσεων
• Εξειδικευμένη και ειδικά σχεδιασμένη για θεατρολογική έρευνα βάση δεδομένων και ψηφιακό αρχείο από δυο προγράμματα (ΜΟΠ και Κοινωνία της Πληροφορίας).
• Συλλογή εκθεμάτων από την οποία εκθέτει το 20%, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται αποθηκευμένο.
• Την μεγαλύτερη εξειδικευμένη θεατρική βιβλιοθήκη

Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο είναι ένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που από το 1976 κατ' έθιμο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δεν έχει καμία άλλη πηγή εσόδων με 9μελές άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο:
1. Πρόεδρος Κ. Γεωργουσόπουλος
2. Κ. Πολιτόπουλος
3. Γ. Μιχαλακόπουλος
4. Νικ. Τσακίρογλου
5. Μαρία Δημητρέα
6. Γ. Μιχαηλίδης
7. Σταμ.Φασουλής
8. Θαν.Παπαγεωργίου
9. Γιώργος Μονεμβασίτης