Κριστιάνα Ηλιοπούλου @ Myrό Vitrina

H Myrό Gallery στο πλαίσιο της διάθεσης του χώρου της Βιτρίνας της (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) παρουσιάζει από τις 10 Μαρτίου εως και τις 16 Απριλίου 2016 την εγκατάσταση «Εκκολαπτήριο σκέψεων» της γνωστής χαράκτριας Κριστιάνας Ηλιοπούλου – Hopirtean.

Το «Εκκολαπτήριο σκέψεων» είναι ένας τόπος στοχασμού και αναμονής. Ένας χώρος συμβολικών ιδεολογικών και μορφικών συνεπαγωγών που δημιουργεί ερωτήματα πάνω στους κώδικες που καθορίζουν τις σχέσεις τέχνης και γέννησης της ιδέας. Επηρεασμένη από το μυστήριο της πράξης της σύλληψης μιας εικόνας, έστησα ένα χώρο που αντιπροσωπεύει την περίοδο της εσωτερικής αποκρυστάλλωσης μιας ιδέας για έναν καλλιτέχνη.

“Η εικαστική νοητική παράσταση είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλές φορές άγνωστη στους τρόπους λειτουργίας της και για τον ίδιο τον δημιουργό. Μια αισθητική ιδέα, για να κατάληξει σε μια οριστική εικόνα, ζυμώνεται μέσα από βιώματα, συναισθήματα, θεωρίες και αμφιβολίες, στους κλειστούς και σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους του μυαλού. Σύμβολο αρχαίο και καθολικό, το Αυγό κρύβει μέσα του το θαυματουργό σπόρο της ζωής και το ουσιώδες αίνιγμα της ύπαρξης. Κάτω από την εύθραυστη επιφάνεια του, συμβαίνουν όλες οι ενέργειες για κάτι καινούργιο. Είναι Η ΑΡΧΗ. Τα δυο αυγά, ευάλωτο αυτονόητο ζεύγος, απεικονίζουν την αρμονική δυαδικότητα της ύπαρξης και του Σύμπαντος. Τα ζευγάρια των αντιθέτων που αναζητά να ενώσει η έννοια αυτή είναι άπειρα και συμφιλιώνονται μόνο μέσα από την ισορροπία του συνόλου. Οι φωλιές συντηρούν την ιδέα με το σχήμα τους - τα δυο ημισφαίρια του ανθρώπινου εγκεφάλου, η λογική και η διαίσθηση. Όλα λουσμένα σε ένα φως που απλώνεται προστατευτικά πάνω τους μέσα από κόκκινα καλώδια -αρτηρίες- που τα τροφοδοτούν με «αίμα», ένα άλλο σύμβολο με ποικίλες συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές έννοιες.

Με την ύπαρξή του στο χώρο, το «Εκκολαπτήριο σκέψεων», μέσα από την απέριττη ατμόσφαιρα και τον έντονο φωτισμό της, υποβάλει στο θεατή με έμμεσο τρόπο τη σκέψη του μυστηρίου της δημιουργίας στην τέχνη και όχι μόνο. Η αγωνιά, ο πόνος και η έκπληξη που συνεπάγονται με τη γέννηση ενός έργου τέχνης είναι αναπόφευκτα και η αλήθεια τους παραμένει πάντα κρυμμένη από τα μάτια του θεατή”, δηλώνει σε καλλιτεχνικό statement που εξέδωσε η εικαστικός για την έκθεση της εγκατάστασης της.

Η έκθεση της εγκατάστασης θα διαρκέσει από τις 10 Μαρτίου εως και τις 16 Απριλίου 2016. Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.