Έκθεση Γιώργος Γουναρόπουλος: Τοιχογραφίες στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει από 6 Μαΐου μέχρι 29 Ιουλίου 2015 την έκθεση Γιώργος Γουναρόπουλος: Τοιχογραφίες.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι δύο τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης: Η τοιχογραφία στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο παλαιό Δημαρχείο Αθηνών (πλατεία Κοτζιά) και η αγιογράφηση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βόλου.

Το έργο του Δημαρχείου ζωγραφίστηκε από τον Γουναρόπουλο στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και έχει ως θέμα την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Τα θέματα καλύπτουν 112 τμ² και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποθέωση του Περικλή, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τον μυθολογικό κύκλο του Θησέα, καθώς και ένα μοναδικό ανοιξιάτικο τοπίο της πόλης, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκε το έργο.

Η τοιχογραφία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών του 1944, τις οποίες ο καλλιτέχνης κλήθηκε να αποκαταστήσει το 1962. Το έργο συντηρήθηκε εκ νέου το 1987, καθώς και μετά το σεισμό του 1999.

Οι συνθέσεις του Δημαρχείου θα εκτεθούν στο ισόγειο του Μουσείου Γουναρόπουλου μέσα από αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης (wall paper), και για πρώτη φορά σε συσχετισμό με τα προσχέδια και τις μελέτες του καλλιτέχνη, τα οποία το Μουσείο έχει δανειστεί ειδικά για την έκθεση από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου θα γίνει ένα αφιέρωμα στη λιγότερο γνωστή θρησκευτική ζωγραφική του Γουναρόπουλου, με την παρουσίαση της αγιογράφησης του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Βόλου που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η πρόσφατη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού αναδεικνύει τη χρωματική ποιότητα και την ποιητική απόδοση των παραστάσεων.

 

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΠΕΡΙΚΛΗΑποθέωση Περικλή

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΝαυμαχία Σαλαμίνας

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ξεναγήσεις και ομιλίες. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

  • Είσοδος Ελεύθερη
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 18.00 – 21.00
Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00
Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά