«Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει»

Σταδίου 1961, Αρχειο Νικος Βατοπουλος Σταδίου 1961, Αρχειο Νικος Βατοπουλος

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» σε επιμέλεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Νίκου Βατόπουλου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στις 20:30, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 2014.

Η «μοντέρνα» πρωτεύουσα που γεννήθηκε στη διάρκεια του οικονομικού «μπουμ» αποτελεί το θέμα της έκθεσης «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει». Παρουσιάζονται φωτογραφίες από ιδιωτικά, κυρίως αρχεία, καρτ ποστάλ, περιοδικά, κ.ά. που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα και το αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1960. Έμφαση δίνεται στην κοινωνική αλλαγή που σημειώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως την δικτατορία.

Τα νέα κτίρια -πολλά από τα οποία έγιναν ορόσημα όπως το Χίλτον- τα νέα ήθη, ο καταναλωτισμός, η σύνδεση με τα διεθνή τουριστικά δίκτυα, προβάλλονται δειγματοληπτικά από τον Νίκο Βατόπουλο, οποίος επιμελήθηκε το υλικό της έκθεσης με το σκεπτικό να δώσει το αποτύπωμα και την αύρα της εποχής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ζητούμενο είναι η έκθεση να προκαλέσει σκέψεις για την δυναμική εκείνη περίοδο και την Αθήνα της εποχής. Σήμερα, με την απόσταση των 50 ετών είμαστε σε θέση να απλώσουμε μία πιο σύνθετη ματιά πάνω σε μια εποχή με εντυπωσιακές αντιφάσεις».

Την έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» πλαισιώνουν ομιλία και ξενάγηση από τον Νίκο Βατόπουλο.

Πληροφορίες
Έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει»

Εγκαίνια έκθεσης
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, 20:30

Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης
3 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2014

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30,
Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 210 3680052, www.hau.gr/culture

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ομιλία
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, 19:00
Ομιλία του Νίκου Βατόπουλου με θέμα «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960»
Είσοδος ελεύθερη

Ξενάγηση
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, 19:30
Ξενάγηση στην έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» από τον επιμελητή της, Νίκο Βατόπουλο.
Είσοδος ελεύθερη

Προτεινόμενος τίτλος και υπότιτλος
«Αθήνα. Το πνεύμα του ΄60». Η μεταμόρφωση μιας πρωτεύουσας.

Η «μοντέρνα» πρωτεύουσα που γεννήθηκε στη διάρκεια του οικονομικού «μπουμ», τα νέα κτίρια, πολλά από τα οποία έγιναν ορόσημα όπως το Χίλτον, τα νέα ήθη, ο καταναλωτισμός, η σύνδεση με τα διεθνή τουριστικά δίκτυα, αποτελεί το θέμα της έκθεσης «Αθήνα. Το πνεύμα του '60 – η μεταμόρφωση μιας πρωτεύουσας», που εγκαινιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Αίθουσα Κέννεντυ) στις 3 Νοεμβρίου.

Η έκθεση παρουσιάζεται μέσα από τη ματιά του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε το υλικό με σκεπτικό να δώσει δειγματοληπτικά το αποτύπωμα και την αύρα της εποχής.
«Ζητούμενο είναι η έκθεση αυτή να προκαλέσει σκέψεις για την δυναμική εκείνη περίοδο. Σήμερα, με την απόσταση των 50 ετών είμαστε σε θέση να απλώσουμε μία πιο σύνθετη ματιά πάνω σε μια εποχή με εντυπωσιακές αντιφάσεις».

Παρουσιάζονται φωτογραφίες από ιδιωτικά, κυρίως αρχεία, καρτ ποστάλ, περιοδικά, κ.ά που δίνουν το αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1960. Εμφαση δίνεται στην κοινωνική αλλαγή που σημειώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως την δικτατορία.

Στις 21 Νοεμβρίου 2014 (7μμ), ο Νίκος Βατόπουλος θα δώσει ομιλία στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης με θέμα την «Αθήνα της δεκαετίας του 1960».

Έκθεση εικόνων

Καρτ ποστάλ «Χαιρετισμούς...» - Αρχείο Νίκου ΒατόπουλουΕικόνες 1967Ιστορικό Αρχείο, Σώμα Ελλήνων ΠροσκόπωνΝτιζαιν, Μιχάλης Κατζουράκης, Αρχειο Νικος ΒατοπουλοςΕπιμέλεια Νίκος ΒατόπουλοςΕπιμέλεια Νίκος Βατόπουλος