«Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο»

Το Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο», την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 στις 20.00.

Η έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση της Βάσως Κατράκη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με περισσότερα από 150 έργα, πολλά από τα οποία αναδεικνύουν νέες όψεις της τέχνης της χαράκτριας.

Η παρουσίαση σημαντικών σταθμών της πορείας της μέσα από έργα που κυριαρχεί η τόσο χαρακτηριστική αφαιρετική γραμμή, πλαισιωμένα με μήτρες, με τα περίφημα βότσαλα από τη Γυάρο και με υλικό από το Αρχείο του Τώνη Σπητέρη, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την εμβληματική καλλιτεχνική πορεία μιας χαράκτριας που κατάφερε με μοναδικό τρόπο να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό.

Η έκθεση έχει ως άξονα αναφοράς το πολιτικά φορτισμένο έργο της Κατράκη καθώς και την ανάδειξη του υλικού και της λαϊκής τέχνης. Άλλος άξονας είναι η αποτύπωση από την καλλιτέχνιδα όψεων της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, όχι μόνο ως ειδυλλιακού τοπίου, αλλά και ως ενός οικοσυστήματος που κινδυνεύει. Συνδέεται με αυτόν τον τρόπο με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση των υδάτων της Μεσογείου που απασχολεί και τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Η Βάσω Κατράκη υπήρξε η σημαντικότερη Ελληνίδα χαράκτρια και με το έργο της εικονογράφησε την αγωνία και την πορεία του ελληνικού λαού στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο. Με το κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένο έργο της μετέδωσε το πανανθρώπινο μήνυμα του ουμανισμού αναμορφώνοντας ουσιαστικά την τέχνη της χαρακτικής με την οποία ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά. Βραβευμένη στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει η βράβευσή της στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1966 με Επίτροπο τον Τώνη Σπητέρη, αποτέλεσε άξονα αναφοράς για τους Έλληνες χαράκτες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τιμήσει με την παρουσία της η κόρη της Βάσως Κατράκη, Μαριάννα.

Γενική ευθύνη έκθεσης
Καθ. Γουλάκη-Βουτυρά Αλεξάνδρα
Επιμέλεια
Μπίκας Παναγιώτης
Τσαγκάλια Χριστίνα
Καλλιτεχνική επιμέλεια
Πανίδου Μαριέττα
Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ. - Κυρ. 10.00-18:00.
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου 2013 - 10 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση εικόνων

Κατράκη Β., Αυτοπροσωπογραφία, λάδι σε μουσαμά, 51Χ39 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.  Κατράκη Β., Ίκαρος ΙΙ, πετρογραφία, 103Χ103 εκ., Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως ΚατράκηΒ., Βότσαλα από τα Γιούρα, Αρχείο Σπητέρη, Τελλόγλειο ‘Ιδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.