"Αμπελόεσσα Σαντορίνη"

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ και η Πολιτιστική Εταιρεία "ΠΛΟΗΓΟΣ" σας προσκαλούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, 8:30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη "Αμπελόεσσα Σαντορίνη".

Στην Σαντορίνη, ο μεγάλος όγκος του νησιού, κυριαρχεί με την απουσία του. Ήρθε ένας καιρός που η θέση ενός τιτανικού στοιχειού, αντικαταστάθηκε από μια έλλειψη, μια σιωπή, μια αφαίρεση γης υπέρ του αέρα και της θάλασσας. Εκεί όπου ξέσπασαν οι υπόγειες δυνάμεις, μια απαστράπτουσα ασπίδα από φως, ήρθε και αναπαύτηκε πάνω σε μια νέα θάλασσα. Και στη μέση της καλντέρας, οι συνασπισμοί της λάβας, έφτιαξαν ένα θερμό τοπόσημο εκεί όπου έλειψαν οι φλέβες των πετρωμάτων που εξαερώθηκαν.
Πλαγιές κοντά σε ηφαίστεια είναι προσφιλής πατρίδα για το αμπέλι. Η σποδός σπανίως τερματίζει την ζωή στην επιφανειακή της διαδρομή. Ελαφρά πετρώματα, ειδική σχέση με το νερό και την περιοδική του πορεία προς τις χαμηλότερες ισοϋψείς του εδάφους, αφήνουν ένα σπάνιο μάγμα από φυσικά στοιχεία, που μαζί με τον άνεμο και την θερμοκρασία, αποτελούν την πιο ευαίσθητη γεννήτρια τοπικών οικοσυστημάτων.

SANTO-A

Ο Δημήτρης Ταλιάνης επιχειρεί μια σύνθεση της επίνοιας που αναπαύεται σε φυσικές ορίζουσες, με τη γλώσσα των πραγμάτων που υπάρχουν για να ερμηνεύονται. Παραμένει πιστός στην εξιστόρηση της σχέσης του ανθρώπινου εργόχειρου μέσα στο φυσικό τοπίο και μοναχικός μάστορας της χαμένης τέχνης του οπτικού σχολίου. Το έργο του παραπέμπει με επιμονή, εκτός του κάδρου, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα έργα, στον οργανωτή της δικής του τάξης, στο χειρώνακτα των αξιών του. Κι όταν οι πλοχμοί των αμπελιών δέσουν με την τοπογραφία, όταν οι καρποί φωτιστούν από τη ματιά του, όταν το αμπέλι και το κρασί πάρουν τους δρόμους της ερημιάς ή της ξενιτιάς τους, απομένει μια μοναδική αίσθηση πληρότητας, που μας βοηθά στο σημαντικό: να αποκτήσουμε βίο και πολιτεία.
Η θητεία του Δημήτρη Ταλιάνη στην Αμπελόεσσα Σαντορίνη ξεκινά τον Αύγουστο του 1986, φωτογραφίζοντας τον τρύγο στο νησί. Μέχρι σήμερα παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα, και ξανά τον τρύγο.
ΠANΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Βιογραφικό
O Δημήτρης Tαλιάνης παρουσίασε το 1987 στην Aθήνα το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο Προσανατολισμοί στο Αιγαίο σε ποίηση Οδυσσέα Eλύτη και λίγο αργότερα το Σκουριά κι αρμύρα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη. Aκολούθησαν περισσότερα από σαράντα φωτογραφικά λευκώματα με πρόσφατα τα Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο και Μοναστήρια της Κέρκυρας (Eκδόσεις Tοπίο).

sntr57 30-copy
Εκθέσεις: Δημήτρια, Πρέσπια, Τεχνόπολις, Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, Mουσείο Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Mουσείο Φυσικής Iστορίας Kρήτης, Kτήριο Σπίρερ Bόλου, Γαλλικό Iνστιτούτο Kέρκυρας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γκαλερί: Aργώ, black duck, "3" και Flocart στην Aθήνα, Iανός, Mύλος στη Θεσσαλονίκη, Aργώ στη Λευκωσία.
Ακόμη έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων (συνδυασμός φωτογραφίας με μουσική και λόγο) στην Eλλάδα: Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή, αλλά και στο εξωτερικό: έδρα της Unesco στο Παρίσι, Kαθεδρικός Nαός Aγίας Tριάδος στη Nέα Yόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ και Harvard (έδρα Γ. Σεφέρη) στη Bοστώνη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 έτος γαστρονομίας στη Σαντορίνη"
Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιουλίου. Κάθε μέρα 10-14 και 18:30-21:30
Χώρος: Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φυρά
Τηλέφωνο: 22860 24960, Φαξ: 22860 24962, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.