Από τη Biennale της Βενετίας / για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος

Το metamatic:taf με μεγάλο ενθουσιασμό φιλοξενεί για το καλοκαίρι του 2013 την έκθεση Bedrooms, μια εγκατάσταση των decaARCHITECTURE, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2013.

Η έκθεση Bedrooms παρουσιάστηκε στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012 στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας με τίτλο Made in Athens, που επιμελήθηκαν ο Πάνος Δραγώνας και η Άννα Σκιαδά και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος στο metamatic:taf.

«Ύστερα από δεκαετίες φαινόμενης ευημερίας, η πόλη των Αθηνών βιώνει μια απότομη μετάλλαξη, η οποία τροφοδοτείται από την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Οι πιο καταφανείς εκδηλώσεις της παρούσας κατάστασης συντελούνται στους δρόμους και περιγράφονται με τρεις λέξεις: ανασφάλεια, διαμάχη και εναντίωση. Σε αυτό το περιβάλλον, επιλέξαμε να διερευνήσουμε χώρους που δεν είναι ευδιάκριτοι στη δημόσια σφαίρα: τα δωμάτια όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι, όπου οι Αθηναίοι περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους, αντανακλούν και επηρεάζουν μαζί, τον συναισθηματικό τους κόσμο».

Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι τεσσάρων Αθηναϊκών υπνοδωματίων, τα οποία επιμετρήθηκαν και φωτογραφήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012. Τεκμηριώνει τις κυρίαρχες τυπολογίες κοιτώνων των Αθηναίων, καθώς και την παράτυπη, αναδυόμενη πολιτιστική πολυμορφία που υπάρχει κρυμμένη μέσα στον αστικό ιστό. Συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων υπνοδωμάτια από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, μια έπαυλη στο κέντρο της Αθήνα, έναν οίκο ανοχής, ένα κοινόβιο καλλιτεχνών του δρόμου, ένα νεοκλασικό κτήριο, ένα υπόγειο που φιλοξενεί οικονομικούς μετανάστες και ένα αρχετυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας μιας μεσοαστικής Αθηναϊκής οικογένειας. Η επιλογή των υπνοδωματίων έγινε, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές και οι κοινοτυπίες στην κοινωνική δημογραφία, στον τρόπο ζωής (lifestyle), στις τυπολογίες κτηρίων και στις Αθηναϊκές γειτονιές.

Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε, η έκθεση είχε ιδιαίτερη απήχηση στον διεθνή τύπο. Χαρακτηριστικά ο Steve Rose από τον Guardian έγραψε: «Το πιο ανεξήγητα συγκινητικό πράγμα που είδα στην Βενετία ήταν μια διαφάνεια από ένα υπνοδωμάτιο ενός ζευγαριού Αλβανών μεταναστών και της δίχρονης κόρης τους: ένα διπλό κρεβάτι και μια κούνια στριμωγμένα σε ένα μικρό, άδειο δωμάτιο».

Ο σχεδιασμός της φετινής εγκατάστασης προσαρμόστηκε στις ανάγκες του χώρου του metamatic:taf. Χρησιμοποιεί λιγοστά μέσα και οικείους αρχιτεκτονικούς μηχανισμούς αναπαράστασης, για να προσφέρει μια βιωματική, συγκριτική αντίληψη της ζωής των Αθηναίων. 24 μακέτες υπνοδωματίων εγκαθίστανται στους εκθεσιακούς χώρους. Το κάθε μοντέλο συνοδεύεται από φωτογραφία του υπνοδωματίου από τον φωτογράφο Γιάννη Χατζηασλάνη, που προβάλλεται μέσα από χειροκίνητο εικονοσκόπιο διαφανειών. Επιπλέον, ο κινηματογραφιστής Αναστάσης Αγάθος επικεντρώνεται σε ένα από τα δωμάτια, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις πολύπλοκες λεπτομέρειες του καταλύματος σε μια ταινία μικρού μήκους. Η αρχιτέκτονας Κατερίνα Χρυσανθοπούλου μοιράζεται τις μαρτυρίες που συνέλεξε από τους ανθρώπους που κατοίκησαν τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου, οι οποίοι από το 1870 έως τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσαν ως εργατικές κατοικίες.

Η έκθεση Bedrooms «κρυφοκοιτά» στα δωμάτια όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Πρόθεση των decaARCHITECTURE είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης η οποία, μολονότι σε κρίση, παραμένει πρωτίστως ένας χώρος που οικειοποιούνται οι κάτοικοί του, ένας κοινός τόπος όπου μοιράζονται τη διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.

Συμμετέχουν:

Σχεδιασμός, παραγωγή και εγκατάσταση: decaARCHITECTURE
deca Ομάδα: Κατερίνα Αποστόλου, Αλέξανδρος Βαΐτσος, Γιάννης Γκινίδης, Άλισον Κατρή, Γιάννης Κιτάνης, Μίνα Κολάκη, Βαγγέλης Κουτρογιάννης, Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Carlos Loperena , Βασίλης Μπενέτος, Χριστίνα Νικητάκη, Νίκος Νικολής, Μαρία Παππά, Αργυρώ Πουλιόβαλη, Θάλεια Χρούσου.
Ομάδα Έρευνας: Σοφία Χανδακά, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Κινηματογραφιστής: Αναστάσης Αγάθος
Φωτογράφος: Γιάννης Χατζηασλάνης

Περισσότερες πληροφορίες: athens bedrooms wordpress.com, www.deca.gr
Εγκαίνια: Πέμπτη 27.06.2013, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 27.06 – 02.09.2013
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12:00-21:00, Κυρ. 12:00-19:00
Διεύθυνση: Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι