1η Μπιενάλε Τέχνης Σαντορίνης

Θα θέλαμε με χαρά να σας αναγγείλουμε την διοργάνωση της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης η οποία θα διεξαχθεί κατά το διάστημα μεταξύ 1 Ιουλίου 2012 και 30 Σεπτεμβρίου 2012 με κέντρο αφετηρίας τον Πύργο της Σαντορίνης και με δορυφορικές εκθέσεις σε αρκετά σημεία και χώρους σε όλη την Σαντορίνη.


Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, η ανάγκη για δημιουργία μπορεί ν' αποτελέσει έναυσμα για αλλαγές προς το καλύτερο σε πολλά επίπεδα. Πιστεύοντας ότι πολλά καλά μπορούν ν' αρχίσουν από τον Πολιτισμό και ειδικά από εκείνο το κομμάτι του που ορίζεται από την τέχνη, η 1η Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης έχει θέμα μελέτης της "Το Παρελθόν".

ΤΟ ΘΕΜΑ
Όλα όσα μας προδιαγράφει «το παρελθόν» για το μέλλον!

Κατηγορίες Τέχνης: Εγκαταστάσεις Τεχνης, Αγγειοπλαστική, Κολάζ, Κόμικ, Σχέδιο, Τέχνη από Γυαλί, Γραφιστική, Εικονογράφηση, Βιομηχανικό Σχέδιο, Ζωγραφική, Τέχνη από Χαρτί, Φωτογραφία, Γλυπτική, Κινηματογράφος (Ταινίες μικρού μήκους), Video Art.

Με θέμα μελέτης «το παρελθόν», έννοιες όπως η παράδοση, ο χρόνος, η μνήμη, η νοσταλγία και η ιστορία θα έχουν την τιμητική τους μέσα από τα έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο όπου μέσα από διαφορετικά είδη τέχνης θα εξετάσουν και θα προσπαθήσουν να οριοθετήσουν όλα αυτά που θα μας προδιαγράψει το παρελθόν για το μέλλον μας!
0004Η ΙΔΕΑ
Η ιδέα για την διοργάνωση γεννήθηκε κάπου στο 2001 από τον Κίκο Παπαδόπουλο, (ερευνητής και καθ. Πολιτιστικής Οικονομίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας, σχεδιαστής) όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την Σαντορίνη. Το παραδοσιακό στοιχείο, η αρχιτεκτονική, η τοπική κοινωνική ψυχολογία και η ομορφιά συνέθεσαν το πρώτο πάζλ σκέψεων και ιδεών για την διοργάνωση μιας καλλιτεχνικής συνάντησης σε βάση διετίας (biennale). Αργότερα ως μόνιμος κάτοικος της Σαντορίνης, η διαπίστωση ότι η εξέλιξη της αισθητικής στα γενικά της πλαίσια και όρια δεν φέρει στο "σακούλι της" τίποτε από το πλούτο του παρελθόντος, τον οδήγησε στην πραγμάτωση της ιδέας για το 2012 με θέμα μελέτης το Παρελθόν και όλα όσα μπορεί να μας προδιαγράψει για το μέλλον.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η Santorini Biennale of Arts είναι μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με έδρα την Θήρα και σκοπό έχει να μελετά και να παρουσιάζει -με τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί- θέματα που άπτονται της ευρύτερης ιδεολογικής περιοχής του συλλογικού κοινωνικού προβληματισμού. Η Santorini Biennale of Arts εμπνέεται από τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες γεννιούνται, εξαπλώνονται και στην πορεία αναπτύσσονται και ωριμάζουν αλλά και από το πως διαφοροποιούνται στην διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινωνία.

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Με κέντρο δραστηριοποίησης τον Πύργο της Σαντορίνης, αποστολή της Santorini Biennale of Arts είναι να προωθεί ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και με όχημα τις διαφορετικές μορφές της τέχνης (σχέδιο, κολάζ, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, Video Art, Ταινίες μικρού μήκους, βιομηχανικό σχέδιο, τέχνη από γυαλί, τέχνη από χαρτί, κεραμική, εικονογράφηση, εγκαταστάσεις τέχνης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, γραφιστική και άλλες μορφές) να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας τόσο σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
0009Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διεθνούς φήμης προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλά στην τέχνη, τον πολιτισμό και στις επιστήμες. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο πολύ σημαντικός Θηραίος ζωγράφος και "φιλόσοφος του τοπίου και του φωτός της Σαντορίνης" κος Χριστόφορος Ασιμής και μέλη της:

1. Vincent Moon ανεξάρτητος κινηματογραφιστής/σκηνοθέτης και πολυβραβευμένος παγκοσμίως για τις μικρού μήκους ταινίες του. Γάλλος, γύρω στα τριάντα σήμερα. Σπούδασε σκηνοθεσία αλλά μετά από τις συμβουλές του Chryde (ο άνθρωπος που δημιούργησε την "La Blogotheque"), βρήκε το δρόμο του στον κινηματογράφο. Άρχισε με το να βιντεοσκοπεί συγκροτήματα σε ασυνήθιστα μέρη: δρόμοι, πλατείες, αλάνες, ασανσέρ, δυο-τρία κομμάτια απ'το καθένα, κάτι σαν Peel Sessions με εικόνα και έμφαση στο αυθόρμητο, το ανεπιτήδευτο, το μη στημένο. Τα γυρίσματα άρχισαν να ανεβαίνουν στο La Blogotheque από τον Απρίλιο του 2006 με όνομα Take-Away Shows και ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 120!

2. Η Johann Neurath, Design Director και ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Thames & Hudson που ιδρύθηκε το 1903 στο Λονδίνο. Βιβλιόφιλος και εικονοπλάστης. Διευθύνει το τμήμα σχεδιασμού και παραγωγής των βιβλίων τέχνης του οίκου, φωτογραφίζει και εκθέτει έργα της ανά τον κόσμο. Υπήρξε κριτής του διαγωνισμού σχεδίου βιβλίων D&AD, Special Guest του φωτογραφικού εργαστηρίου Wrap του Λονδίνου, είναι τακτικός κριτής διεθνών φεστιβάλ τέχνης. Διαβάστε περισσότερα για τον οίκο Thames & Hudson. Παράλληλα η οργανωτική επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών. Σχετικές πληροφορίες θα σας ανακοινωθούν σύντομα στο επόμενο δελτίο τύπου μας. Υπο την εποπτεία του κου Χ. Ασιμή θα διεξαχθούν οι εργασίες της κριτικής επιτροπής η οποία και θ' απονείμει στους νικητές τα τρία πρώτα βραβεία της κάθε κατηγορίας.

3. Η Reena Saini Kallat γεννήθηκε το 1973 στο Νέο Δελχί. Αποφοίτησε από την σχολή καλών τεχνών της Βομβάης το 1996 με κατεύθυνση την ζωγραφική. Η πολυτάλαντη και διάσημη στον δυτικό κόσμο αλλά και στην χώρα της καλλιτέχνης δημιουργεί έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, γλυπτική και την εγκατάσταση τέχνης), ενσωματώνοντας πολλαπλά μέσα σε ένα ενιαία έργο. Αντικείμενό της η καταγραφή ανθρώπων, αντικειμένων και τα μνημείων που έχουν χαθεί ή τείνουν να εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο έργο της είναι η σφραγίδα, η οποία σηματοδοτεί την γραφειοκρατικού τύπου στάση ζωής αλλά και την σκοτεινή ταυτότητα των «όσων σφραγίζονται». Η δουλειά της έχει εκτεθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο σε χώρους όπως το Mori Art Museum (Tokyo), Κέντρο Τεχνών Κένεντι (Washington), Saatchi Gallery (London), SESC Πομπηία (Italy) και SESC Belenzino (Sao Paolo), Göteborgs Konsthall (Sweden), Helsinki City Art Museum, Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών (Taiwan), Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ (Israel), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Seoul), Henie Onstad Kunstsenter (Oslo) και σε άλλους πολλούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στη Βομβάη.

4. Ο Rick Lowe είναι καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, σχεδιαστής αστικού τοπίου, προγραμματιστής, επιχειρηματίας και ακτιβιστής. Το 1993, ίδρυσε το Project Lowe Houses, όπου μετέτρεψε 22 σπίτια μιας φτοχωγειτονιάς του Χιούστον σε αίθουσες τέχνης, χώρους εργαστηρίων, γραφείων και κατοικιών και για νεαρές ανύπανδρες μητέρες. Τώρα με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα "δημόσιας τέχνης" του ίδιου προγράμματος προτρέπει τους ντόπιους να συμμετάσχουν με δικές τους δημιουργικές ιδέες και αισθητικές αξίες στην παραγωγή μιας "συλλογικής έκφρασης". Ο Lowe σπούδασε σχέδιο στην σχολή Loeb του Harvard, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως επικεφαλής σχεδιαστής στο πλάι του αρχιτέκτονα Rem Koolhaas και έλαβε πολλές υποτροφίες και βραβεία. Επίσης είναι μέλος των επιτροπών των Andy Warhol Foundation και του ιδρύματος Menil. Ο Lowe ζει στο Χιούστον.

5. Γιώργος Λιζάρδος γεννήθηκε στη Φολέγανδρο και έζησε εκεί εώς τα 10 του χρόνια. Αν και άνθρωπος με μεγάλη έφεση και αγάπη προς τον αθλητισμό και την μουσική (κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλλο) ήρθε αντιμέτωπος με το τοπίο των Κυκλάδων χρησιμοποιώντας μιά παλιά Kodak Retina του πατέρα του. Βραβεύτηκε με το βραβείο φωτογραφίας της ΝΙΚΟΝ στο Τόκιο πριν πολλά χρόνια και έκτοτε η σχέση του με την φωτογραφία αποτέλεσε το μέσο και τον τρόπο για ν' αναπτύξει έναν μοναδικό ποιητικό διάλογο μεταξύ χώρων, τοπίων και γεωμετρίας. Βλέποντας τις φωτογραφίες του νομίζεις πως αυτό που βλέπεις είναι εξωπραγματικό, όμως είναι πέρα για πέρα πραγματικό και αληθινό και είναι αυτή ακριβώς η σχέση του με την αλήθεια του πράγματος που φέρει στο σύνολο του έργου του την μνήμη ως συστατικό.
0015ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΜΑΣ - ΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η διοργάνωση της Μπιενάλε δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε η αμέριστη συμπαράσταση των υποστηρικτών μας όπως: ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης", Δήμος Θήρας και το Πολιτιστικό Χωριό "Η Σαντορίνη που Πέρασε" (κάναβα Χρυσσού - Δρόσου). Ο μεγαλύτερος όγκος των εκθέσεων θα διεξαχθεί στον Πύργο, ενώ ένα μέρος των εκθέσεων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Σαντορίνης.

Πιο συγκεκριμένα στον Πύργο θα χρησιμοποιηθούν 12 με 14 κλειστοί χώροι (παλιές κάναβες - οινοποιεία) καθώς και μερικοί εξωτερικοί χώροι κάτω από το Βενετσιάνικο Καστέλι δημιουργώντας έτσι ένα πάρκο τέχνης στον Πύργο της Σαντορίνης. Οι εκθέσεις θα επεκταθούν στο Καμάρι (cineKamari), Φηρά (Hotel Majestic), Ημεροβίγλι (Andromeda Villas), Οία (Pelagos Hotel & Atlantis Bookstore το οποίο βραβεύτηκε πέμπτο ως ένα από τα καλλίτερα και ομορφότερα βιβλιοπωπλεία του κόσμου!), Περίσσα (Hotel Irigenia & Thera Mare Boutique Hotel) και Ακρωτήρι (Kalestesia Suites) και σε άλλους χώρους που θ' ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Τέχνης της Σαντορίνης διαρθώνεται ως εξής:
- Διάρκεια παράλληλων προγραμμάτων: 1 Ιουλίου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
- Διάρκεια Κύριων Διαγωνιστικών Εκθέσεων: 1 Αυγούστου 2012 εώς 30 Σεπτεμβρίου 2012
- Γιορτή Έναρξης 1η Αυγούστου 2012
Γιορτή Λήξης και Απονομής Βραβείων: 29 Σεπτεμβρίου 2012


ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ & ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
1η Περίοδος Συμμετοχών
Η 1η περίοδος συμμετοχών έληξε στις 19 Μαΐου 2012, συμμετείχαν 632 καλλιτέχνες με 3.160 έργα εκ των οποίων θα εγκριθούν τα 500. Σχετικό Δελτίο Τύπου θ' ανακοινωθεί στις 31 Μαΐου 2012 με όλη την λίστα των καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν.

2η Περίοδος Συμμετοχών
Η 2η περίοδος συμμετοχών λήγει στις 30 Ιουνίου 2012 και αναμένουμε επίσης μεγάλο όγκο καλλιτεχνών, κυρίως από σχολές καλών τεχνών όλου του κόσμου.
Τα αποτελέσματα της επιλογής των καλλιτεχνών αυτής της περιόδου θ' ανακοινωθούν στις 2 Ιουλίου 2012 με σχετικό Δελτίο Τύπου.
0001ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
SANTORINI BIENNALE OF ARTS
po box 17212 | 84702 Oia | Santorini
http://www.santorinibiennale.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Άννα Μαρία Δασκαλάκη,
Υπεύθυνη Marketing & Τύπου | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δήμητρα Τρογαΐδου
Υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής.
Καθ. Πολιτιστικής Οικονομίας κ Πολιτιστικής Διπλωματίας, PhD. | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook Page: http://www.facebook.com/pages/Santorini-Biennale-of-Arts-2012/192855520785792
Twitter: @santoriniarts