Γιάννης Μόραλης - Αρχιτεκτονικές συνθέσεις

Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009), από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, άρθρωσε τον εικαστικό του λόγο σε μια απειρία ζωγραφικών έργων, ενώ παράλληλα δοκιμάστηκε δημιουργικά πάνω σε ποικίλους προβληματισμούς της εικαστικής έκφρασης όπως η χαρακτική, η σκηνογραφία, η μικρογλυπτική, αλλά και οι συνθέσεις με στόχο την αρχιτεκτονική τους εφαρμογή. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο καλλιτέχνης τίμησε για μια ακόμα φορά το Μουσείο Μπενάκη, δωρίζοντας, αυτή τη φορά, 120 έργα του, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του. Η έκθεση "Γιάννης Μόραλης - Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις" θα μπορεί να δει το κοινό από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2011.

Η εικαστική του παρέμβαση σε δημόσια κτήρια είναι γνωστή και εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον. Σε διάστημα 40 περίπου χρόνων, ο Μόραλης σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες ανέλαβε την κόσμηση μεγάλων αρχιτεκτονικών επιφανειών και χώρων σε κτήρια, ξενοδοχεία, τράπεζες και κατοικίες. Αξίζει εδώ να αναφερθούν οι παρεμβάσεις στα ξενοδοχεία Mont Parnes, Mediterranean (Ρόδος), Αμαλία (Δελφοί), Ξενία (Κέρκυρα) και Astir (Βουλιαγμένη), σε καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Citιbank και της Τράπεζας Πειραιώς, στα Υπόστεγα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στο εστιατόριο Διόνυσος στου Φιλοπάππου, στη Σχολή Μωραΐτη, στο Δημαρχείο Αθηνών, καθώς και στο Σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό. Η δωρεά αυτή προς το Μουσείο Μπενάκη η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημήτρια, αποτελεί ένα ανεκτίμητο αρχείο μαρτυριών, δεδομένου ότι ορισμένες από τις κατασκευές αυτές έχουν καταστραφεί ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Η έκθεση Γιάννης Μόραλης - Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις, εκτός από τα έργα της δωρεάς, περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό -σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων- που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε σε ιδιωτικές κυρίως συλλογές.

Την έκθεση συνοδεύει μια εικονογραφημένη έκδοση 280 σελίδων με 200 περίπου φωτογραφίες η οποία αποτελεί την πρώτη πλήρη παρουσίαση των αρχιτεκτονικών δημιουργιών του Μόραλη. Τα κείμενα που υπομνηματίζουν τα έργα αποτελούν προσωπικά σχόλια και μαρτυρίες του ίδιου του καλλιτέχνη. Εκτός από το εισαγωγικό κείμενο της Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, περιλαμβάνει αδημοσίευτα κείμενα των Σπύρου Κονταράτου και Θύμιου Παπαγιάννη καθώς επίσης και ορισμένα, ήδη δημοσιευμένα, των Αλέξανδρου Ξύδη, Μαρίνου Καλλιγά και Νίκου Παπαδάκη, τα οποία εστιάζουν στη δημιουργική συμβολή του Γιάννη Μόραλη στην αρχιτεκτονική αλλά και τη διεύρυνση ενός γόνιμου πλαισίου συνεργασίας αρχιτέκτονα και εικαστικού. Τα διαφωτιστικά κείμενα σε συνδυασμό με την ποικιλία του εικονογραφικού υλικού συγκροτούν ένα μοναδικό αρχείο για τους μελετητές του αρχιτεκτονικού έργου του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανέλαβε η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, την ευρηματική δηλαδή παρουσίασή της στους χώρους του Μουσείου, η σκηνογράφος Λίλη Πεζανού. Ο κατάλογος σχεδιάστηκε από τον Χάρη Σπυρόπουλο και τυπώθηκε στα εργαστήρια Fotolio + Typicon.

Τόσο για την έκθεση και τον εμπλουτισμό της, όσο και για τον κατάλογο που την συνοδεύει, το Μουσείο Μπενάκη οφείλει πολλά στην πολύτιμη συνεργασία του Διονύση Φωτόπουλου.

image.php1

Πληροφορίες:

Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο

Κουμπάρη 1,Αθήνα, Τηλ: +302103671017

Είσοδος: 3 - 6 ευρώ

Διάρκεια Έκθεσης: 10.02.2011 έως 30.04.2011

Δε., Τε., Παρ., Σάβ.: 9:00 - 17:00

Πέμπτη: 9:00 - 24:00

Κυριακή: 9:00 - 15:00

Τρίτη: Κλειστά

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με την επιστημονική επιμέλεια του Νίκου Παΐσιου, έχουν από καιρό ξεκινήσει την καταγραφή των έργων του Γιάννη Μόραλη με στόχο τη δημιουργία ενός catalogue raisonn?, που ήδη πραγματοποιείται με ανακοινώσεις δημόσιες και διαδικτυακές εκκλήσεις σε μουσεία, ιδρύματα και συλλέκτες με σκοπό να καταγραφούν και να φωτογραφηθούν τα έργα που βρίσκονται στην κατοχή τους.

Στα τέλη του 2015 ? αρχές του 2016 το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ και την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και με την έγκριση της εκπροσώπου του κληρονόμου του καλλιτέχνη κυρίας Γεωργίας Φαρμάκη, θα πραγματοποιήσει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « "Νεκρή Φύση σε Εξέλιξη?" Εμμονές και Οικειότητα »