Εμμονές και Οικειότητα

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Θεοχαράκη, από 13 Ιανουαρίου έως 3 Απριλίου 2011 παρουσιάζεται έκθεση υπό τον τίτλο 'Εμμονές και Οικειότητα: Το σώμα στο σύγχρονο αυστριακό σχέδιο. Από τον Alfred Kubin στην Birgit J?rgenssen'. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να αναλύσει το πολιτιστικό αυτό φαινόμενο με μία εγκυκλοπαιδική παράθεση ονομάτων, αλλά να παρουσιάσει σχέδια 12 σύγχρονων Αυστριακών καλλιτεχνών, που συνδηλώνουν τον πλούτο ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία των εμμονών, των καταστροφών, της οικειότητας, των συνευρέσεων.

Στο πλαίσιο της αφήγησης εντάσσονται ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, στοιχεία ενός πνευματικού μετά-συμβολισμού, αποδομητικές γλωσσολογικές στρατηγικές, αισθητικές ουτοπίες και ένα είδος νεο-ρομαντισμού. Αναδεικνύονται αντηχήσεις με σπουδαίους Αυστριακούς στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Sigmund Freud, που περιλαμβάνουν έναν προκλητικό και αιχμηρό σχολιασμό για το σώμα με όλα τα ψυχολογικά, μυθολογικά και πολιτικά συμφραζόμενα, τα οποία σχετίζονται με το πολιτισμικό πεδίο της σύγχρονης κοινωνίας.

Συμμετέχουν με έργα τους οι ακόλουθοι avant-garde καλλιτέχνες: Alfred Kubin, Maria Lassnig, Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer, G?nter Brus, Hermann Nitsch, Adolf Frohner, Christian Ludwig Attersee, Kurt Kocherscheid, Franz West, Lois Weinberger, Birgit J?rgenssen.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα, κυρίου Michael Linhart και συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο με κείμενα του L?r?nd Hegyi, επιμελητή της έκθεσης.

Πληροφορίες:

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ:

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 9 & ΜΕΡΛΙΝ 1, ΑΘΗΝΑ

210-3611206, http://www.thf.gr

Διάρκεια Έκθεσης: Από 13 Ιανουαρίου έως 03 Απριλίου 2011

Εισιτήριο : ?6, ?3 (μειωμένο) Ελεύθερη είσοδος για το κοινό κάθε Δευτέρα

Διάρκεια έκθεσης : 13 Ιανουαρίου ? 3 Απριλίου 2011
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00