Ο Λεόντιος Πετμεζάς στο Δρώμενο Τέχνης της Διεθνούς Ελληνοαιγυπτιακής Συνύπαρξης

Ο Λεόντιος Πετμεζάς στο δρώμενο τέχνης της διεθνούς Ελληνοαιγυπτιακής συνύπαρξης.

Ο Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα προλογίσει το δρώμενο τέχνης της διεθνούς Ελληνοαιγυπτιακής συνύπαρξης στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας που θα παρουσιαστεί από 21 -30 Απριλίου 2010 στο χώρο του Μορφωτικού κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία με την διακεκριμένη εικαστική δημιουργό Ελένη Κορωναίου. Το hapening παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις τεχνοτροπίες των δύο χωρών μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς, επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις.

Για την εικαστική κατάθεση της έκθεσης θα μιλήσει ο Μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας Τάρεκ Ραντουάν.

Το έργο της καλλιτέχνιδας θα προσεγγίσει θεωρητικά τη βραδιά των εγκαινίων ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων στη πολυτελή έκδοση που κυκλοφόρησε με αφορμή τη έκθεση:

"Σε αυτό το σημαντικό εξαίρετο συμβάν που ξεπερνά τα όρια του Αθηναικού Φεστιβάλ εικαστικών Τεχνών και συνεχίζει την γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της τέχνης και της δημιουργίας βρίσκεται η πολιτιστική ανέλιξη. Πρόκειται για εικόνες δράσεων που αρχιτεκτονικά συνδέουν άρρηκτα και έμμεσα την ιστορικότητα με την υποβλητική επι στέγαση των συμβόλων της διευθέτησης. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρό ντα εκθέματα της Ελένης Κορωναίου παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση σε άμμεσους κώδικες σημαι νόντων με σα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ενα ανεξάντλητο φάσμα ερεθι σμάτων.

Η ατμοσφαιρικότητα του χώρου της δημιουργού αποκαλύπτει με κινητικότητα και παλμι κότητα συμπλέγματα με εννοιακά τοπία, σωματογραφίες με νεφελώματα και συλλήψεις με ιδεογράμματα που προσδίδουν στα ίχνη της των κινήσεων εντυπωσιακές χροιές αντανακλάσεων. Η διαπραγμάτευση της στο συγκεκριμένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής αίσθητικής. Με εικονογραφημένες συνταγές η Κορωναίου εκθέτει ονοματογραφικές αξίες οπως το σχέδιο και το χρώμα που με δεξιο τεχνία κατατάσουν τη γραφή στην αναγνώριση του φαντασιακού. Παραδίδει με σεβα σμό μια στέρεα, δομημένη, πρωτότυπη, νεωτεριστική και μεταμοντέρνα εικόνα που στοχεύει στην απαράμιλλη κομψότητα. Οι εμπνεύσεις της ιστορούν συνδιασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Η κατασκευστική αλήθεια τους συνί στατε σε στυλιστικές διαστάσεις και εκλεκτιστικές διατάξεις που αποδίδουν μια ποικιλία υλικών με εφευρετικότητα. Περιγράφουν αντικατοπτρισμούς και συνειρμούς με αβρότη τα ενώ ιδιοσημαίνουν το θρύλο της Αιγύπτου και της Ελλάδας που ιχνηλατεί τη περιδιά βαση μέσα από τη παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία τολμούν μια ενδότερη ανάλυση και ενδοσκοπική μελέτη.

Το μεγαλείο της δυναμικότητας στις αποτυπώσεις της Κορω ναίου διαγράφεται και ενσαρκώνεται σταδιακά και βαθμιαία. Δικαιώνοντας με διακριτι κότητα την πλαστικότητα στις γραμμές αντιμετωπίζει με διακριτικότητα την απαλότητα στη φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας μορφική ανάπλαση. Συχνά το παιγχνίδισμα της σκιάς με τους θαυματουργούς καρπούς που αποκομίζει συμβάλει στο αποτέλεσμα του τέλειου συνδιασμού μεταξύ του πηγαίου και αξεπέραστου ύφους. Αγγίζονας η δημιου ργός περισπούδαστα την ουσία όσων την περιβάλλουν ως δεδομένα τα αναπαράγει επεισοδι ακά ανοίγοντας διόδους στη διαχρονικότητα που απαιτεί το ανεπανάληπτο.

Στην εικαστικά χειμαζόμενη Αθήνα των εκθέσεων χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης η Ελένη Κορωναίου προτάσει μια διαφορετική άποψη που βασίζεται αναμφίβολα στη ποιότητα."

Η Ελένη Κορωναίου είναι μια καταξιωμένη δημιουργός που έχει τιμηθεί για την προ σφορά της στη τέχνη ενώ για την εικαστική διαδρομή της έχουν γράψει εγκωμιαστικά κείμενα εκτος από τον διεθνή ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και οι επίσης επιφανείς Νίκος Ζίας, Στέλιος Λυδάκης, Αγγέλα Ταμβάκη, Αλέξανδρος Ξύδης, Αγγελος Προκοπίου, Βεατρίκη Σπηλιάδη και άλλοι. Τα επιτεύγματα της στη παρούσα έκθεση παραπέμπουν σε δημιουργίες των Μπουζιάνη, Λύτρα, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη, Γαίτη και Γκίκα.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Μορφωτικού Κέντρου.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνουν ομιλίες-διαλέξεις για τη θεματολογία της , ξεναγήσεις σε μαθητές και θα λειτουργήσει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με παραδόσεις μαθημά των ιστορίας τέχνης σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά.

Info:

Χώρος του Μορφωτικού κέντρου της Αιγυ πτιακής Πρεσβείας, Πανεπιστημίου 6, Αθήνα, στο 3ο όροφο.