«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» της Christine Brückner

«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;»

Η ΤΕΧΝΗ ART PATMOS παρουσιάζει από το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε παράλληλες παραστάσεις, δύο μονολόγους, της Christine Brückner, «ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ;» και «ΕΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ!» σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, με την Ευαγγελία Βαλσαμά.

Ηρωίδες η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα αντίστοιχα, δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, με διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές η μία γεμάτη αγανάκτηση, μίσος βιώνει τη λύτρωση και μέσα από το φόνο και εξαγνίζεται απ’ αυτόν.

Η Δυσδαιμόνα ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων μέσα από την αγνότητά, την τρυφερότητά, την αγάπη της στον Οθέλλο, και κάτω από το ισχυρό ένστικτο της επιβίωσης, η λύση δίνεται μέσα από την ολοκληρωτική παράδοση τους στον έρωτα και σαν πράξη.
Kαι οι δύο μεταφέρουν ισχυρά μέσα από το λόγο τους πανανθρώπινα μηνύματα Αγάπης, Σεβασμού, Ελευθερίας, Ειρήνης.

«ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ;»
της Christine Brückner

Η ΤΕΧΝΗ ART PATMOS παρουσιάζει στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον μονόλογο της Christine Brückner, «ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ;» σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, με την Ευαγγελία Βαλσαμά στον ομώνυμο ρόλο.

Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» (Ο ανέκδοτος λόγος της Κλυταιμνήστρας μπροστά από το νεκροκρέβατο του Βασιλιά των Μυκηνών), έργο της Christine Brückner.
Η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με «αντάλλαγμα» τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία των καραβιών του προς την Τροία. Αυτή η δολοφονία είναι για τη Κλυταιμνήστρα μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης ενώ συνειδητοποιεί και τον δικό της επικείμενο θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών: «Στους Ατρείδες υπάρχει μόνο, να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς.»

«Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας είναι ένας αντι-επιτάφιος : ένα χειμαρρώδες κατηγορητήριο ενάντια σ’ έναν άντρα σκληρό, φιλοπόλεμο και τυφλό μπροστά στις απολαύσεις της φύσης και της ειρηνικής ζωής. Η Κλυταιμνήστρα της Γερμανίδας συγγραφέως είναι μια πολύπαθη γυναίκα η οποία έχει γευτεί την αδικία, την ταπείνωση, την καταπίεση και την βία που της έχει «προσφέρει» ο μισαλλόδοξος αρσενικός δυνάστης. Επίσης είναι μία γυναίκα που δεν καταδέχεται να αποδώσει στους Θεούς τις πράξεις των ανθρώπων. Τέλος, είναι μία γυναίκα που, συνοψίζοντας τις δυστυχισμένες στιγμές της πλάι σ’ έναν άντρα-θύτη, δεν μπορεί παρά να νοιώθει πικρία, οργή και μίσος, έστω και αν αυτός είναι πια νεκρός. Ωστόσο η εκδίκηση της Κλυταιμνήστρας σηματοδοτεί αναπόφευκτα και το δικό της τέλος, αφού μετά το μίσος της, δεν κερδίζει τίποτα άλλο από μία ισότιμη θέση στο πλευρό του νεκρού Αγαμέμνονα.»

Χαρά Μπακονικόλα
Ομότιμη Καθηγήτρια
Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σκηνοθεσία: Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach
  • Μετάφραση: Έφη Funck
  • Σκηνογράφος: Χρυσηϊς Stroghoff
  • Κοστούμια: Francoise Dangon
  • Επιμέλεια Ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ
  • Φωτογραφία: Σάββας Σπυρίδωνος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Καλαμαρά
  • Τεχνική Υποστήριξη: Claudia Loeblein

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ευαγγελία Βαλσαμά

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ;»
της Christine Brückner

Από το Σάββατο 19 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου 2016
Από Τετάρτη έως Κυριακή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
-Τετάρτη 21:15
-Πέμπτη 21:15
-Παρασκευή 21:15
-Σάββατο 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Κανονικό 12 €
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€
Σάββατο, Κυριακή
Κανονικό 13€
Φοιτητικό-Ανέργων 10€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 60 λεπτά
Κρατήσεις θέσεων (περιορισμένος αριθμός) : 210-9212900

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΔΩΜΑ
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 11743, Αθήνα
Τ: 2109212900 / F: 2109212901
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.nkt.gr /
www.facebook.com/theatroneoukosmou

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ :
Δευτέρα - Παρασκευή 17:00 - 22:00
Σάββατο 14:00 - 22:00
Κυριακή 10:00 - 22:00

ΤΕΧΝΗ – ART - PΑΤΜΟΣ
Δ/νση: ΤΚ 85500, Χώρα-Πάτμος
Τηλ. : 2247031097/6977929792 & 6944108003
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα : www.technipatmos.com

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Christine Brückner - Συγγραφέας
Η Christine Brückner, γεννημένη το 1921, ήταν μια από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς στη Γερμανία με χιλιάδες αντίγραφα των βιβλίων της να έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο. Σπούδασε οικονομικά, φιλολογία, ιστορία τέχνης και ψυχολογία και ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, διηγημάτων και θεατρικών έργων, τα οποία έχουν λάβει διεθνή βραβεία. Κάποια από τα θέματα που ανέλυσε ήταν ο έρωτας, ο γάμος, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι αγωνίες των ανθρώπων, ιδωμένα κυρίως από τη θέση της γυναίκας, με μια δόση χιούμορ, που αντικατοπτρίζει άλλωστε την προτεσταντική κοσμοθεωρία της συγγραφέα

Barbara Hoffmann – Σκηνοθέτης
Η Barbara Hoffmann σπούδασε στην περίφημη σχολή υποκριτικής του Μονάχου Otto-Falckenberg Schule. Eρμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη Γερμανία. Οι πιο σημαντικοί ρόλοι ήταν: Vertu, «Οι Νέγροι» του Ζαν Ζενέ, στο Κρατικό Θέατρο του Ντάρμσταντ , Γερμανία και στο Διεθνές Φεστιβάλ, Ζυρίχη, 1966 - Κλεοπάτρα , " Καίσαρ και Κλεοπάτρα " του G.B. Shaw στο Θέατρο της Πόλης Μπίλεφελτ - Corrie, "Ξυπόλυτοι στο πάρκο” του Νήλ Σάιμον - Ala, “Tango” του Mrozeck - Βέρα και Ελένης, “La Colombe” και “Aux Abysses” της Djuna Barnes στο Centre Pompidou και το Théâtre Montparnasse, Παρίσι – Λάουρα, " Les Gouttes " του Regis Jauffret, θέατρο Lucernaire και θέατρο Montparnasse. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στην σχολή της Tania Balachova στο Παρίσι και έγινε μέλος του Actor Studio του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1972 , ίδρυσε την εταιρεία θεάτρου «Compagnie de l’ Araignee» και παράλληλα οργάνωνε ευρωπαϊκά θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα της Ακαδημίας των Βερσαλλιών, Créteil και Sοrbonne. Στη συνέχεια ίδρυσε την «Compagnie Barbara Hoffmann», με στόχο να κάνει γνωστούς τους μέχρι τότε άγνωστους θεατρικούς συγγραφείς. Το έργο της υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και από τον Δήμο του Παρισιού, το Departement Hautes - des Seine, την DRAC και ADAMI. Σκηνοθέτησε συνολικά 17 έργα στη Γαλλία, στα οποία έπαιζε και η ίδια. Από το 1992 εγκαταστάθηκε στη Πάτμο και από το 1994 σκηνοθετεί μία με δύο θεατρικές παραστάσεις κάθε χρόνο. Μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών της στην Ελλάδα ήταν το «Όραμα της Πάτμου», αποσπάσματα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Αγ. Ιωάννη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάτμου, στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των 1900 χρόνων του βιβλίου της Αποκάλυψης του Αγ. Ιωάννη, και παίχτηκε το 1995 και το 1997 στον βράχο της Καλλικατσού, στον όρμο του Γροίκου. Το 2011 και 2012 επαναλήφθηκε η παράσταση του έργου της «Αποκάλυψης» στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, σε νέα διασκευή εμπλουτισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά εφέ, όπου γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από το 1994 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα 20 έργα και από το 2005 συνεργάζεται με τον Till Sterzenbach. Η προσωπική συνάντηση της με τον Peter Brook και J.L. Barrault άσκησε σημαντική επιρροή στην μετέπειτα θεατρική της καριέρα.

Till Sterzenbach - Σκηνοθέτης
O Till Sterzenbach γιός του διάσημου ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Benno Sterzenbach και της Kaethe Dietrich τραγουδίστριας της όπερας, συνέχισε την καλλιτεχνική πορεία της οικογένειας του φοιτώντας στη περίφημη θεατρική σχολή του Μονάχου Otto Falckenberg Schule. Από το 1962 ως το 2005 έπαιξε σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στη Γερμανία, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου όπως: Κρέων (“Αντιγόνη” Σοφοκλή) - Αγαμέμνονας (“Ιφιγένεια στο Αυλίδι”, Ευριπίδης ) 2003 στην Πάτμο, συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Darmstadt, Γερμανία - Faust-Mephisto-Faust (“Faust I”, Goethe) - Adolf Eichmann (“Brother Eichmann”, Heinar Kipphardt, Θέατρο Schauspielhaus, Νυρεμβέργη) - Woyzeck (Georg Buechner) - Shylock (“Ο έμπορος της Βενετίας”, Shakespeare) - Onkel (“Kannibalen”, George Tabori, 1990, στο «German Theater Goettingen» και στο Θέατρο Καλλιτεχνών της Μόσχας ΜΧΑΤ) – παράσταση «Michael Kohlhaas» έργο του James Saunders, 1971, διεύθυνση George Tabori, παραγωγή του Θεάτρου της πόλης της Βόννης, για το Διεθνές Θέατρο BITEF στο Βελιγράδι.
Το 1983, στη Νυρεμβέργη χαρακτηρίστηκε ως ηθοποιός της χρονιάς. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Ο τελευταίος του μεγάλος ρόλος στο θέατρο ήταν στο έργο του Πασκάλ Βρεμπώ, Crime Magistral, στο Κρατικό θέατρο της Γερμανίας Staatstheater Darmstadt, σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann. Από το 2005 και μετά έχει εγκατασταθεί στην Πάτμο και συνεργάζεται με την Barbara Hoffmann σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ευαγγελία Βαλσαμά - Ηθοποιός
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Eισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης αλλά η αγάπη της για την υποκριτική τέχνη την οδήγησε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κούν. Καθώς σπουδάζει, ταυτόχρονα ξεκινά την θεατρική και τηλεοπτική καριέρα της με διαφόρους πρωταγωνιστικούς ρόλους.( H Πόλη, Μυρτώ, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά,κά).
Δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της γλυπτικής και με την ιδιότητα του εικαστικού καλλιτέχνη έχει λάβει μέρος σε Διεθνείς και Πανελλήνιες εκθέσεις γλυπτικής.
Η προϋπηρεσία και η εμπειρία της στην υποκριτική τέχνη της έδωσε τη δυνατότητα να διδάξει προσωπικά και να σχεδιάσει το περιεχόμενο καθώς και το στήσιμο θεατρικών ομάδων εφήβων.

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες παράστασης