«Από το Σκοτάδι στο Φως»

Αφίσα, «Από το Σκοτάδι στο Φως» Αφίσα, «Από το Σκοτάδι στο Φως»

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου 2016.

Οχτώ αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευρυπίδη, τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.

Για ποιο λόγο, ο τραγικός ήρωας δεν είναι σε θέση να «δει» το Φως και ζει μέσα στο Σκοτάδι;
Οι τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας του Αισχύλου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη, Αίας του Σοφοκλή, Ανδρομάχη του Ευριπίδη, Βάκχες του Ευριπίδη, Πέρσες του Αισχύλου, πραγματεύονται τον τραγικό ήρωα και πώς διαχειρίστηκε την ελεύθερη βούληση που του αποδόθηκε από τους ίδιους τους Θεούς.

Τέσσερεις Κωφοί ηθοποιοί, με την γλώσσα του σώματος αλλά και με τη δική τους, τη νοηματική γλώσσα, μαζί με δυο Ακούοντες ηθοποιούς, που «δανείζουν» την φωνή τους, με συνοδεία μουσικής καθώς οι κωφοί ηθοποιοί μπορούν να «αφουγκραστούν» τον κραδασμό της, θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων που καθορίζουν τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους, καθώς και τη θέση ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο. Μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία θα μοιραστούν από κοινού κωφοί και ακούοντες θεατές.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, ήταν και είναι πολιτικό θέατρο, εφόσον παρουσιαζόταν επί σκηνής και με αποδέκτες τους πολίτες της Αθηναϊκής κοινωνίας. Η ενασχόλησή μας με το Αρχαίο Δράμα αφορά στο σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας πολύ πιο έντονα μια ηθική και πνευματική κόπωση, η οποία ίσως τελικά και να προϋποθέτει την ψυχική και κοινωνική του ωρίμανση. Η ερμηνευτική προσέγγιση της τραγωδίας στην παράστασή μας ενδιαφέρεται ν’ αγγίξει τη ψυχή των κωφών θεατών, προσφέροντάς τους μια πρωτόγνωρη εμπειρία που αφορά τόσο τους ίδιους, όσο και τους ακούοντες.

Έλλη Μερκούρη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Συγγραφείς: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης
  • Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος ( Κ.Χ. Μύρης), Τάσσος Ρούσσος, Γιώργος Χειμωνάς
  • Διασκευή - Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
  • Σκηνικό- Kοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
  • Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
  • Μουσική Συνοδεία Κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου
  • Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  • Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής
  • Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιούλη Ντάλλα
  • Eικαστική Σύνθεση Αφίσσας: Σοφία Ζάγκα
  • Σχεδιασμός Θεατρικού προγράμματος- Γραφιστικά : Μαρία Στεφανή
  • Make - up: Αρετή Κωτσάκη
  • Video- Art: Μαρία Λαζαρίδη

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή

Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«Από το Σκοτάδι στο Φως»
Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευρυπίδη
Από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

17,18,19,20 & 26,27 Μαρτίου 2016
για 6 μόνο παραστάσεις
ΥΠΟΓΕΙΟ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Πέμπτη 17 Μαρτίου: 21:30
Παρασκευή 18 Μαρτίου: 21:30
Σάββατο 19 Μαρτίου: 21:30
Κυριακή 20 Μαρτίου: 19:30
Σάββατο 26 Μαρτίου: 21:30
Κυριακή 27 Μαρτίου: 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο : 10 ευρώ
Ειδική τιμή ΑΜΕΑ : 8 ευρώ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ SMS ΣΤΟ 6947141535
Καθημερινά – Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος 17778
Τηλ: 210 341 8550, Φαξ: 210 341 8570
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λίγα λόγια για την Ομάδα...

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" αποτελείται από Κωφά-Βαρήκοα άτομα που αφουγκράζονται τις αισθήσεις του θεάτρου, ξεγλιστράνε από εμπόδια επικοινωνίας και εξερευνούν μέσα από τη τέχνη τον εσωτερικό τους κόσμο. Η Oμάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Νοέμβρη του 2009.
Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις της σε φεστιβάλ, ημερίδες και performances και σε χώρους πολιτισμού : στο Fringe Festival, AthensArt-2010, σε παραστάσεις στο Θέατρο Νέου Κόσμου, στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού για την εκδήλωση 20 χρονιά Α.Σ.Κ.Π.Ν, στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη για την παρουσίαση του ομωνύμου βιβλίου “Μπορώ και με τα Μάτια μου” των Βασίλη Κουρμπέτη και Μαριάννα Χατζοπούλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών AthensArt-2012 στη Νάξο, στο Διήμερο Πολιτισμού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΔΡΩ στην Τεχνόπολις, στην Ημερίδα για την Ελληνική Νοηματική Γλωσσά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλωσσάς “Γέφυρες Επικοινωνίας”, στην Πολιτιστική Ημερίδα "Ακούμε το Όνειρο" από την ανεξάρτητη Διαδικτυακή Ομάδα “ΑκουΌραμα”, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου, στο Μικρό Παρίσι στην Αθήνα, σε παράσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD), στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κωφών & Ακουόντων Εν Δράσει Αρχαία Αγορά στη Θεσσαλονίκη, στο 1ο Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις–θέσεις–αντιθέσεις», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο 1ο Διεθνές Προσκήνιο Νέων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αρχαία Ολυμπία, στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κωφών & Ακουόντων Εν Δράσει στo Τρένο στο Ρουφ, στην Εβδομάδα Κωφών - Ένωση Κωφών Ελλάδος στην Πλατεία Κοτζιά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στο Christmas Factory στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κ.α.

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες παράστασης