Ballet Flamenco Sara Baras

Sara Baras Sara Baras

Η μεγαλύτερη χορεύτρια flamenco στον κόσμο σήμερα, η διάσημη Ισπανίδα χορεύτρια και χορογράφος SARA BARAS έρχεται με το συγκρότημά της BALLET FLAMENCO SARA BARAS, για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 οι φίλοι του flamenco θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή τη σημαντική καλλιτέχνιδα στο Ηρώδειο, με 40 συντελεστές, παρουσιάζοντας μια υπερπαραγωγή εμπνευσμένη από την Ελληνική Μυθολογία με τίτλο «ΜΕΔΟΥΣΑ»!

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» αποτελεί μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ της MERIDA [Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida 2014] (θα παρουσιαστεί στο Teatro Classico de Merida) και του Φεστιβάλ της PERALADA [Festival Castell de Peralada] (θα παρουσιαστεί στο Castell de Peralada), δύο φεστιβάλ των οποίων ο άξονας και η θεματολογία τους κάθε χρόνο, στηρίζονται σε έργα με θέματα από την Ελληνική μυθολογία και ιστορία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα στηρίζοντας τους θερμούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ειδικά εφέτος που γιορτάζονται τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου EL GRECO. Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός μετά την Ισπανία και πριν από την παγκόσμια περιοδεία του συγκροτήματος.

H παράσταση θα παρουσιασθεί επίσης στην Πάτρα στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 33ου Φεστιβάλ Πάτρας 2014 και μετά στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 Σεπτεμβρίου 2014.

Η SARA BARAS έχει συνεργασθεί με τους διάσημους φλαμενγκίστες όπως τους: Antonio Canales, Eduardo Serrano "El Güito", Rancapino Y Familia, Merche Esmeralda, Javier Barón, Paco Peña, Paco Moyano και Manuel Morao.

Το 1998 ίδρυσε το δικό της συγκρότημα Ballet Flamenco Sara Baras, με το οποίο έχει δημιουργήσει 12 παραγωγές με τελευταία τη MEDUSA φέτος. Με τις παραγωγές αυτές έχει δώσει 2500 παραστάσεις (εκ των οποίων 900 μόνο στην Ισπανία με 1.000.000 θεατές) στα μεγαλύτερα και καλύτερα θέατρα όλου του κόσμου. Μεταξύ αυτών: η Όπερα του Σύδνεϋ, το Royal Albert Hall και το Sadler's Wells Theatre στο Λονδίνο, το Kremlin Congress Palace στη Μόσχα, το Grand Concert Hall Oktiabrskiy στην Αγία Πετρούπολη, το El Teatro Real στη Μαδρίτη, το Τeatre del Liceu στη Βαρκελώνη, το Roman Theatre στη Βερόνα, το Bunkamura Theatre στην Ιαπωνία, το Théâtre des Champs-Elysées στο Παρίσι, το Carnegie Hall και το City Center στη Νέα Υόρκη, το Picollo Teatro στο Μιλάνο, το Teatro de Bellas Artes στο Μεξικό, το Teatro de la Ópera στο Μπουένος Άιρες, το National Opera Theatre στην Ουάσιγκτον κ. ά. Σε πολλά από τα θέατρα αυτά οι παραστάσεις διήρκεσαν από 1 έως 2,5 μήνες και κέρδισαν τα κολακευτικότερα σχόλια κοινού και κριτικών.

Έχει συνεργασθεί επί σκηνής με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι: Jose Carreras, Paco de Lucia, Carlos Saura, Raphael, Chavela Vargas, Alejandro Sanz, Ainoha Arteta, Isabel Rey κ.ά. και έχει βραβευθεί με 50 εθνικά και διεθνή βραβεία χορού από το 1989 μέχρι σήμερα.

  • Σκηνοθεσία – Λιμπρέτο – Χορογραφία: SARA BARAS
  • Μουσική: KEKO BALDOMERO
  • Σκηνογραφία: RAS ARTESANOS
  • Σχεδιασμός φωτισμών: SARA BARAS
  • Κοστούμια: TORRES & COSANO – RAS ARTESANOS – SARA BARAS
  • Ειδικοί συνεργάτες: AUDIO MACHINE - JUAN CARLOS VELLIDO
  • Μέδουσα: SARA BARAS
  • Περσέας: JOSE SERRANO

Ballet Flamenco Sara Baras

  • Maria Jesús García – Rosario Pedraja
  • Carmen Camacho – Cristina Aldón
  • Tamara Macías – Daniel Saltares
  • David Martín – Alejandro Rodríguez
  • Raul Fernández – Manuel Ramírez
  • Keko Baldomero – Andrés Martínez: κιθάρα
  • Ivo Cortés: τσέλο
  • Antonio Suárez - Manuel Muñoz "Pájaro": κρουστά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΘΟ

Η Μέδουσα, μία από τις τρεις αδερφές Γοργόνες ήταν μια πανέμορφη ιέρεια στο ναό της Θεάς Αθηνάς.

Ο Ποσειδώνας μαγεμένος από την ομορφιά της, τη βίασε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, καθώς δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα, ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα και την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο, πέτρωνε.

Η Μέδουσα έγινε ο στόχος πολλών πολεμιστών γιατί όποιος κατάφερνε να την αποκεφαλίσει θα είχε το απόλυτο πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών. Πολλοί προσπάθησαν χωρίς καμία επιτυχία εκτός ενός, του Περσέα. Ο Περσέας ήταν γιος του Δία και της Δανάης και αποφάσισε να αποκεφαλίσει την Μέδουσα για να σώσει την μητέρα του.

Τελικά ο Περσέας, με την βοήθεια της Αθηνάς συναντά τις Γραίες (μάγισσες), όπου παίρνει τις πληροφορίες που θέλει για τις Νύμφες που διαθέτουν τα μαγικά όπλα και σκοτώνει τη Μέδουσα.

Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.

Τι έχει γράψει ο διεθνής τύπος για το φαινόμενο Sara Baras

«Η Sara Baras είναι μία καλλιτέχνις που όταν βρίσκεται στη σκηνή δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της» DAILY TELEGRAPH

«Η κορυφαία χορεύτρια flamenco στον κόσμο σήμερα, στις παραστάσεις της προσπαθεί να συλλάβει το συναίσθημα, το δράμα και το πάθος του παραδοσιακού φλαμένκο, με μια ζωντανή σύγχρονη ματιά» LE FIGARO

«Το πιο δημοφιλές αστέρι της Ισπανίας Sara Baras είναι αλάνθαστη σε κάθε της παράσταση. Διαθέτει λαμπρή κίνηση και επιδεξιότητα ποδιών και σαγηνευτική σκηνική παρουσία» EL PAIS

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ SARA BARAS

Η Ισπανίδα χορεύτρια και χορογράφος Sara Baras Pereira γεννήθηκε στο San Fernando του Cadiz. Άρχισε τις σπουδές της στον χορό από την ηλικία των 8 ετών στην σχολή της μητέρας της Concha Baras, η οποία ήταν δασκάλα χορού και χορεύτρια. Στα 10 της περιόδευσε σε όλα τα φεστιβάλ φλαμένκο στην Ανδαλουσία συμμετέχοντας στην ομάδα The Children of Tertulia Flamenca.

Η επαφή της με τους τσιγγάνους της Cadiz την βοήθησε να μάθει την τεχνική του flamenco και να αποκτήσει σιδερένια πειθαρχία αλλά η μητέρα της αρνήθηκε να την αφήσει να χορέψει μόνη της, όπως η ίδια επιθυμούσε, λέγοντας ότι «ένα παιδί πρέπει να μάθει να περιμένει και να μην αρπάζει την πρώτη ευκαιρία».

Έκανε το ντεμπούτο της στην ηλικία των 17 στο θέατρο Alameda και είχε γίνει ήδη γνωστή πριν ενταχθεί το 1989 στην ομάδα του κιθαρίστα Manuel Morao Gitanos de Jerez, στην οποία απολάμβανε την ελευθερία να χορεύει μόνη της. Με το συγκρότημα αυτό εμφανίσθηκε στο Teatro Flamenco Festival στην Αλάμπρα στη Γρανάδα και στο εξωτερικό (το 1991 έδωσαν παραστάσεις για δύο μήνες στο θέατρο του Παρισιού VII Eduard ενώ τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε στη Μπιενάλε Χορού της Λυών).

Έχει συνεργασθεί με τον Javier Barón εμφανιζόμενη στο Palais des Congrès στο Παρίσι, την Merche Esmeralda στην εκπομπή της Mujeres και τον Antonio Canales στο έργο Gitano. Έχει χορέψει με τον El Güito στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι και με τον Manuel Morao στην Expo της Σεβίλλης το 1992 και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη. Το 1994 χόρεψε υπό τους ήχους του τραγουδιστή Enrique Morente και στη συνέχεια συνεργάσθηκε με τον Paco Peña και το συγκρότημά του με το οποίο περιόδευσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αργότερα στην Μπιενάλε Flamenco της Σεβίλλης.

Έχει χορέψει στο Teatro Principal de Vitoria, στην Μαδρίτη στην Βαρκελώνη και στο Segovia Festival στο πλευρό σπουδαίων καλλιτεχνών όπως οι Tomatito, Manuela Carrasco, Pansequito και έχει λάβει μέρος σε πολλά αφιερώματα στον Camarón de la Isla.

Έχει γίνει διεθνώς γνωστή στην 20ετή καριέρα της, κερδίζοντας δεκάδες βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Arbutus Flamenco της Montellano το 1993 και του Best Female Spanish Dance Performer το 1999 και το 2001.

Το 1997, δημιούργησε τη δική της ομάδα Sara Baras Ballet Flamenco, με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Nacional de Cante de las Minas. Στις πρώτες παραστάσεις του συγκροτήματος περιλαμβάνονται τα έργα Sensaciones (1998), Sueños (1999), Juana la Loca (2001) και Mariana Pineda (2002).

Έχει συνεργασθεί με όλες τις μορφές των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και οι πασαρέλες της μόδας. Το 1998 παρουσίασε το πρόγραμμα Algo Más Que Flamenco για την TVE. Τον Ιούλιο του 1999, στο αίθριο του σπιτιού του Πιλάτου στη Σεβίλλη, κινηματογραφήθηκε για το Mission: Impossible II και ως μοντέλο, έχει εμφανιστεί στις επιδείξεις του Amaya Arzuaga στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και για τον Francis Montesinos στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.

H Sara Baras είναι ένα ταλέντο που έχει δεσμεύσει ήδη τη θέση της στην ιστορία του χορού flamenco. Έχει την ικανότητα να μεταδίδει την ίδια συγκίνηση και συναίσθημα είτε εμφανίζεται σ' ένα μεγάλο στάδιο είτε χορεύει σε μια μικρή σκηνή. Έχει μια αυθόρμητη προσέγγιση στο χορό και το στυλ της είναι απαράμιλλο και γοητευτικό. Σκοπός της είναι ο εκσυγχρονισμός του flamenco και η αντικατάσταση των παραδοσιακών κοστουμιών με φορέματα σε πιο κλασική μορφή και εμφάνιση κάνοντας τις χορογραφίες της εντυπωσιακές, με μια καινοτόμο ματιά.

H απεριόριστη ενέργεια που εκπέμπει ως χορεύτρια την βοήθησε να κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Χορού το 2003. Το 2005, συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας το έργο Sueños. Προς το τέλος του έτους έκανε πρεμιέρα με το νέο έργο Sabores και έτσι ολοκλήρωσε μια τριλογία που αποτελείται από τα έργα «Συναισθήματα», «Όνειρα», «Γεύσεις».

Το 2006 ήταν χρονιά κατά την οποία η Sara, σε συνεργασία με τον διάσημο τενόρο José Carreras, δημιούργησε μια παράσταση η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία για να αποτίσει φόρο τιμής στους ισπανούς μουσικούς Falla, Albeniz, Turina και τον ποιητή Federico Garcia Lorca.

Η Sara Βaras δείχνει συνεχώς το ενδιαφέρον της για ιστορικά γυναικεία πρόσωπα. Το 2007, σε σκηνοθεσία και χορογραφία δική της παρουσίασε στο Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης την προσωπική της εκδοχή για την Carmen.

Συνεχίζει να προσφέρει την ατελείωτη ενέργειάς της, την αίγλη της και την απεριόριστη δημιουργικότητα της χωρίς όρια, κάτι που αντικατοπτρίζεται ακόμη και στο όνομά της (είναι παλίνδρομο λέει το ίδιο πράγμα από τα αριστερά προς τα δεξιά όπως και από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Η Sara Baras είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα, που είναι συνεχώς παρούσα στον κόσμο των τεχνών και του θεάματος ακόμη και σε τομείς τελείως άσχετους με το χορό. Το Ισπανικό Εθνικό Ίδρυμα Νομισμάτων και Γραμματοσήμων χρησιμοποιεί την εικόνα της σε μια σειρά γραμματοσήμων που παρουσιάστηκαν στην Φιλοτελική Παγκόσμια Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Έχει ονομασθεί «το πρόσωπο της Ανδαλουσίας» και το σπίτι της είναι ο τουριστικός πρεσβευτής της περιοχής της.

"Είμαι πολύ χαρούμενη που έρχομαι στην Ελλάδα, τον πρώτο σταθμό της παγκόσμιας περιοδείας μας και συγκεκριμένα στην Πάτρα (13/9 στο ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ, στη Θεσσαλονίκη 17/9 στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και στην ΑΘΗΝΑ 15/9 στο ΗΡΩΔΕΙΟ, το ομορφότερο Θέατρο στον κόσμο), για να παρουσιάσω με το συγκρότημά μου την πρόσφατη παραγωγή μου με τίτλο «ΜΕΔΟΥΣΑ», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της MERIDA στην Ισπανία.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» βασίζεται στον ομώνυμο μύθο της πολύ πλούσιας ελληνικής μυθολογίας και είναι η πρώτη φορά που κάνω τέτοια απόπειρα. Γι' αυτό και η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη που παρουσιάζουμε αυτή την παραγωγή στο ελληνικό κοινό.

Ο μύθος ως γνωστόν, αρχίζει με την αποπλάνηση και το βιασμό της πολύ όμορφης ιέρειας στο ναό της Θεάς Αθηνάς από τον Ποσειδώνα και τελειώνει με τον αποκεφαλισμό ενός τέρατος. Η πλοκή του μύθου περιέχει όλα τα στοιχεία, όπως: θυμό, εκδίκηση, πάθος, αδικία, αίμα, μίσος, τιμωρία, τρόμο και θάνατο, στοιχεία που όλα εκφράζονται κατά τρόπο ιδανικό –κατά τη γνώμη μου- με τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι της τέχνης του FLAMENCO, σε ένα μοναδικό συνδυασμό υπέροχης, θεσπέσιας μουσικής και θαυμάσιων κοστουμιών και σκηνικών.

Προσπάθησα πολύ για την προετοιμασία της παραγωγής αυτής με τους άξιους και εκλεκτούς συνεργάτες μου και κατά τη διάρκεια της παράστασης ως ΜΕΔΟΥΣΑ, προσπαθώ με το "zapateado"- το χτύπημα των ποδιών μου- να δώσω μέσα από αυτό, όλη τη δύναμη, τον παλμό και τη μαγεία του τρομερού κεφαλιού του τέρατος με τα φίδια στο οποίο έχει μεταμορφωθεί εντωμεταξύ η πανέμορφη ιέρεια της αρχής του μύθου.

Εσείς οι θεατές, οι έλληνες φίλοι μου, θα κρίνετε στο τέλος την προσπάθειά μου."

Σας περιμένω και σας ευχαριστώ πολύ,
SARA BARAS

Πληροφορίες
BALLET FLAMENCO SARA BARAS
SARA BARAS – "MEDUSA"
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
ΚΑΤΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €
A΄ Ζώνη: 60 €
Β΄ Ζώνη: 50 €
Γ΄ Ζώνη: 40 €
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ
Δ΄ Ζώνη: 25 €
Ε΄ Ζώνη: 15 € (Φοιτητικά – Ανέργων – Πολυτέκνων – ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ – ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Στα ταμεία της Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
ΕΛΒΑ τηλ.: 210 6728080 www.elvaevents.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες της παράστασης

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια