«Ο Ένατος Γάμος»

Το Αγγέλων Βήμα υποδέχεται με χαρά και τιμή την τελευταία δουλειά της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως κυρίας Λείας Βιτάλη και ανοίγει με αυτήν την θεατρική περίοδο 2011-2012.



Γιατί πίσω από αυτό κρύβεται η Κλάρα Τσαχανασιάν!
Το σύγχρονο τέρας. Μια γυναίκα 115 ετών που έχει την εξουσία όλου του κόσμου στα χέρια της. Ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, εξαγοράζει τράπεζες, διαχειρίζεται τα πετρέλαια, αγοράζει χώρες, δολοφονεί συζύγους και εραστές. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζει με τρυφερότητα τον Ένατο Γάμο της με έναν... νεκρό!
Ο «Ένατος Γάμος» αποτελεί μια συνομιλία με το αριστούργημα του Φρήντριχ Ντύρρενματ «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας». Η Λεία Βιτάλη παίρνει την ηρωίδα Κλάρα Τσαχανασιάν, από εκεί που την άφησε ο Ντύρρενματ, για να τη φέρει στη σημερινή πραγματικότητα και να συνεχίσει την επικίνδυνη πορεία της δημιουργώντας μια μαύρη φάρσα για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα του άκρατου καταναλωτισμού, της κοινωνικής διαφθοράς και της απληστίας. Αλλά συγχρόνως ο «Ένατος Γάμος» είναι και η ιστορία ενός προδομένου έρωτα που ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια για να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο σήμερα.

Με το ένα πόδι στον σκληρό ρεαλισμό και με το άλλο στα πιο ρομαντικά όνειρα η ηρωίδα του έργου ανατρέπει τους νόμους της φύσης, ενώ η πραγματικότητα ανατρέπει τα δικά της σχέδια μέχρι το απρόσμενο φινάλε.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Έρως Θεάτρου».

ΠΑΙΖΕΙ η ηθοποιός Μαίρη Νάνου. Μαζί της ο Κώστας Κλίτσας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
  • Σκηνοθεσία: Λεία Βιτάλη
  • Σκηνικά-κοστούμια με τη φιλική συμβολή της Ελένης Μανωλοπούλου
  • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
  • Βίντεο: Δέσποινα Μεϊμάρογλου
  • Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νικόλας Αύγουστος Γκέσκερ
  • Παραγωγή: «Έρως Θεάτρου»
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«... Πρόκειται για μια γόνιμη συνάντηση της "θερμής" και σημαντικής Ελληνίδας συγγραφέως Λείας Βιτάλη με τον κάπως "ψυχρό" Ελβετό, Φρήντριχ Ντύρρενματ, που μας δίνει ένα εντελώς καινούργιο, πρωτότυπο, ενδιαφέρον έργο πλουτίζοντας έτσι τη νεοελληνική δραματουργία. Η Βιτάλη "βλέπει" στην ηρωίδα του Ντίρενματ Κλαίρη Τσαχανασιάν, ολόκληρη τη δομή του μεταλλαγμένου καπιταλιστικού συστήματος ...Βλέπει την προέλευση του "μαύρου χρήματος" που προκάλεσε την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και την κρίση... Αυτή είναι η "Γηραιά κυρία", το σύγχρονο πρώην τέρας, η άλλοτε Ευρώπη που καταλήγει να φοβάται και να τρέμει, φάντασμα του εαυτού της, σαν ένα τρομαγμένο κοριτσάκι την ίδια τη σκιά της. Όπως καθαρότατα την είδε και την περιέγραψε η Λεία Βιτάλη με πολιτικοποιημένη σκέψη στο πιο πάνω έργο της, που συνεχίζει και ολοκληρώνει λειτουργικά την ιστορία του Ντίρενματ ... Σε πολύ προσεγμένη, αρμόδια σκηνοθεσία της συγγραφέως, που ξέρει καλά το έργο της και πιάνει σωστά στους "αρμούς" του και με μια πολύ καλή πρωταγωνίστρια. Η ικανή Μαίρη Νάνου ως "Κλαίρη Τσαχανασιάν" δίνει τον σφυγμό και όλες τις αποχρώσεις του "τέρατος", διατηρώντας την ίδια στιγμή το ανθρώπινο "προφίλ" του... Μια παράσταση αξιόλογη, ενός έργου επίκαιρου που πρέπει να προσεχθεί.»

Λέανδρος Πολενάκης, κριτικός

«Σε μεταμοντέρνα επιχείρηση συνέχισης της Επιστροφής της γηραιάς κυρίας του Φρήντριχ Ντύρρενματ εξελίχθηκε η συγγραφή ενός δραστικού γυναικείου μονολόγου από την φερέλπιδα σύγχρονη ελληνίδα θεατρική συγγραφέα Λεία Βιτάλη ... Aπόλαυσα μια μαύρη φάρσα, όπου 54 χρόνια μετά η γηραιά κυρία μονολογεί ασύλληπτα για το χρήμα, την εξουσία και την αγάπη. Αυτό το «τέρας» ζητάει με τα χρήματα να εξαγοράσει την ανθρωπότητα ολόκληρη... Βεβαίως η τραγική «καταστροφή» παραφυλάει... Τελικά, η συγγραφέας με σπουδές ψυχολογίας Λεία Βιτάλη βάζει την πληγωμένη αντι-ηρωίδα της να μετατρέπεται σε χιονάτη που το μόνο που θέλει είναι να την αγαπούν ... Μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς για την πρωτοτυπία και την ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία της.»

Κωνσταντινος Μπούρας, θεατρολόγος-κριτικός

Πληροφορίες
«Ο ΕΝΑΤΟΣ ΓΑΜΟΣ»
της Λείας Βιτάλη
Έναρξη: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011 (για 20 μόνο παραστάσεις)

Η παράσταση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Έρως Θεάτρου».

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για είκοσι μόνο παραστάσεις.
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00

ΛΗΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 20 Νοεμβρίου 2011

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 15€
Φοιτητικό: 10€
Λόγω περιορισμένων θέσεων και για δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210 5242211 & 210 5242213, καθημερινά από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 και από τις 18.00 μέχρι τις 22.00.
Προβολή, Επικοινωνία: Σοφία Καραγιάννη (210 2635093, 210 8102163, 6946 342815, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: 7/10(11.00) για Σάββατο 8/10
Κλήρωση: 8/10(11.30) για Κυριακή 9/10
Κλήρωση: 10/11(17.40)  για 12/10
Κλήρωση: 11/11 (08.50) για 13/10
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Μις Τζούλια» "Η Συναυλία των ζώων" »