Mao's Last Dancer

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Μπρους Μπέρεσφορντ (DrivingMissDaisy, TenderMercies), η παραγωγός Τζεϊν Σκοτ (Shine, ο Σολίστας) και ο σεναριογράφος Τζαν Σάρντι (Shine, TheNotebook) μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη τη βιογραφία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ. Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ που εξιστορεί την επική διαδρομή του Λι Κουνζίν από μικρό χωριατόπουλο στην επαρχία της Κίνας, στην καταξίωση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως ένας από τους κλασικούς χορευτές παγκόσμιου αναγνώρισης.


Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επωμιστεί ο χορευτής του Βασιλικού Θιάσου του Μπέρμινγχαμ, Τσι Τσαό ο οποίος εμφανίζεται δίπλα στους γνωστούς πρωταγωνιστές Κάιλ ΜακΛάχλαν (Blue Velvet, Twin Peaks, Desperate Housewives, Sex and The City), Μπρους Γκρίνγουντ (StarTrek, I, Robot) και Τζόαν Τσεν (Lust, Caution, TheLastEmperor).

Βιογραφία - Δράμα, Αυστραλία/ Η.Π.Α., Αγγλικά/ Κινεζικά, Έγχρωμο, 2009, 117'

***

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία: Μπρους Μπέρεσφορντ
  • Παραγωγή: Τζεϊν Σκοτ
  • Σενάριο: Τζαν Σάρντι (βασισμένο στην ομώνυμη βιογραφία του Λι Κουνζίν)
  • Μουσική: Κρίστοφερ Γκόρντον
  • Φωτογραφία: Κρίστοφερ Γκόρντον
  • Μοντάζ: Μαρκ Γουόρνερ
  • Πρωταγωνιστούν:
  • Τσι Τσαό: Λι Κουνζίν
  • Αμάντα Σουλ: Ελίζαμπεθ Μακεϊ
  • Μπρους Γκρινγουντ: Μπεν Στίβενσον
  • Κάιλ ΜακΛάχλαν: Τσαρλς Φόστερ
  • Τζόαν Τσεν: Νιαγκ
  • Φέρντιναντ Χονγκ: Σύμβουλος Ζανγκ
  • Σούζι Στιν: Μπέτι Λου


"Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ είναι αριστούργημα!"
TheNewYorkObserver

Maos Last Dancer-1


Πληροφορίες για την ταινία:

- Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ γυρίστηκε με προϋπολογισμό 25.000.000 $. Το 2009 ήταν η πρώτη σε εισπράξεις ταινία στην Αυστραλία και είναι η 12η πιο επιτυχημένη ποτέ.

- Η βιογραφία του Λι Κουνζίν στην οποία βασίστηκε η ταινία Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ, παρέμενε στη λίστα των δέκα δημοφιλέστερων βιβλίων στην Αυστραλία για περισσότερο από ενάμισι χρόνο και βρίσκεται στην 33η έκδοση. Εκδόθηκε συνολικά σε 20 χώρες και κέρδισε το Βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς στην Αυστραλία, το Βραβείο Christopher στις Η.Π.Α. και ήταν υποψήφια για το Βραβείο NationalBiography.

- Πριν πέντε χρόνια σύστησε το βιβλίο Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ στον Τζαν Σάρντι ένας φίλος του και εκείνος αμέσως το συζήτησε με την παραγωγό Τζεϊν Σκοτ, συνεργάτη του στην ταινία Shine, ο Σολίστας. Ο Τζαν Σάρντι θυμάται: "Αγοράσαμε από ένα αντίτυπο και ανταγωνιζόμαστε ποιος θα το τελειώσει πρώτος. Πριν ακόμα φτάσουμε στη μέση του βιβλίου ξέραμε ότι θέλαμε να το μεταφέρουμε στον κινηματογράφο."

- Για τον Μπρους Μπέρεσφορντ, το σενάριο ήταν ακαταμάχητο: "Θα μπορούσε κανείς  να το περιγράψει ως μια άλλη ιστορία από τη φτώχεια στα πλούτη και έχουν μεταφερθεί πάρα πολλές σε ταινίες. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η φτώχεια υπήρξε κάπως πιο μεγάλη δεδομένου ότι ο Λι Κουνζίν προήλθε από ένα περιβάλλον απίστευτης στέρησης σε μια ολοκληρωτική χώρα και το να προσπαθήσει κάποιος να ξεφύγει από αυτές τις συνθήκες και να αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως χορευτής είναι ασύλληπτα δύσκολο και κόντρα σε όλες τις πιθανότητες."

- Για να βρεθεί ο ηθοποιός που θα υποδυόταν τον Λι Κουνζίν χρειάστηκε να τον αναζητήσουν πέρα από την Ασία. Ο Τσι Τσαό (ο Λι Κουνζίν ως ενήλικας) πέρασε από οντισιόν στο Μπέρμινγχαμ όπου συμμετέχει στο Βασιλικό Θίασο της πόλης:

"Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη ζωή μου με αυτή του Λι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την καριέρα μας. Πήραμε τη βασική μας εκπαίδευση στην Ακαδημία Χορού του Πεκίνου, εγώ έφυγα με την οικογένειά μου στα δεκαπέντε για το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου. Και οι δύο αναχωρήσαμε για τη Δύση σε νεαρή ηλικία χωρίς να γνωρίζουμε καν τη γλώσσα και ουσιαστικά έπρεπε να ανακαλύψουμε μόνοι μας πώς λειτουργούν τα πράγματα."

- Η Τζόαν Τσεν (Ο τελευταίος αυτοκράτορας, Τουίν Πικς) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαγκάη αλλά ζει πια στις Η.Π.Α., ανέλαβε το ρόλο της μητέρας του Λι. Η Τζόαν εκτός του ότι γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Λι, το 1961, έχει επίσης ανάλογη πορεία αφού έφυγε και αυτή στην εφηβεία της για σπουδές στις ΗΠΑ ενώ ήταν ήδη γνωστή ηθοποιός στην Κίνα.

- Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟ γυρίστηκε σε τοποθεσίες στην Κίνα, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Μερικές από τις πιο δύσκολες να γυριστούν σκηνές στην ταινία ήταν αυτές του Λι που χορεύει με το μπαλέτο του Χιούστον. Τη χορογραφία στην ταινία, από τα μαθήματα στο Πεκίνο μέχρι το γκαλά για τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, επιμελήθηκε ο θρυλικός Γκρέιαμ Μέρφι, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Ομάδας Χορού του Σίδνεϊ και από τους διασημότερους χορογράφους της χώρας.


(Mao'sLastDancer)

του Μπρους Μπέρεσφορντ

ΑΠΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την ταινία κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: Παρασκευή 13/1/2012 για Δευτέρα 16/1 στις 20.30 στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ - Κηφισίας 234 & Λυκούργου 3.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Vintage Monthly Δεκεμβρίου! Νέο Τσίρκο του Βιετνάμ »