ΖΕΟΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, Νέα Δράση-Έρευνα

To ΖΕΟΝ διοργανώνει το 2011 νέα δράση-έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ. Η δράση ξεκινά με συλλογή φωτογραφικού υλικού από τον κόσμο που καθημερινά κινείται στο δημόσιο χώρο της πόλης, με θέμα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».

Οι φωτογραφίες θα σταλούν στο ΖΕΟΝ κυρίως μέσω e-mail, κινητοποιώντας τα ΜΜΕ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή των φωτογραφιών δείτε εδώ.

Το υλικό, αφού συγκεντρωθεί, καταγραφεί, αναλυθεί και χωριστεί σε θεματικές ενότητες από τη συντονιστική ομάδα, θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από μια διαδραστική έκθεση στην διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν, αν θέλουν, να προσθέσουν υλικό στο ήδη υπάρχον.

Στόχος της πρώτης έκθεσης της δράσης με το φωτογραφικό υλικό που θα συλλεχθεί, είναι να καταγράψει και να αναλύσει, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων, τις εικόνες που θα αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Θα αναδείξει σε πρώτη φάση μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αθήνα και στο ιστορικό της κέντρο.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης ημερίδα κατά την οποία πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές τοπίου, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και ψυχολόγοι θα παρουσιάσουν από τη σκοπιά του ειδικού τις απόψεις τους για τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, καλούνται να συμμετάσχουν εκθέτοντας και τις δικές τους απόψεις και οι πραγματικοί καθημερινοί χρήστες. Τα κείμενα και τα συμπεράσματα της ημερίδας θα συγκεντρωθούν σε ένα κατάλογο.

Στη συνέχεια, το υλικό θα αξιοποιηθεί σε workshops τα οποία θα οργανωθούν από ομάδες αρχιτεκτόνων, εικαστικών, φοιτητών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών, που θα καταλήξουν σε προτάσεις βελτίωσης της καθημερινής χρήσης του δημόσιου χώρου. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στο χώρο του ΖΕΟΝ, αλλά και σε άλλους χώρους και θα συγκεντρωθούν σε έναν τελικό κατάλογο.

ktirio_bwΠαράλληλα θα πραγματοποιούνται δρώμενα και εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με θέματα που προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της δράσης για τον δημόσιο χώρο.

Για την πραγματοποίηση όλων των ανωτέρω δημιουργούνται ομάδες εργασίας. (προτείνονται τέσσερις: μια πρώτη μικρή ευέλικτη ομάδα συντονισμού και ανάλυσης του υλικού, μια επιστημονική ομάδα που θα μιλήσει στην ημερίδα, μια ομάδα των εικαστικών που θα συμμετάσχει στα διάφορα παράλληλα δρώμενα και μια ομάδα που θα συμμετάσχει στα workshops)

ZEON

To ΖΕΟΝ είναι μια πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2006 από δύο αρχιτέκτονες, τον Μαρίνο Σορίλο και τη Μαριλένα Κοσκινά, με έδρα στην οδό Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, 10553 Αθήνα και έχει σαν στόχο να δράσει ως τόπος έρευνας και δημιουργίας για τη διαμόρφωση της ποιότητας του χώρου. www.zeon.gr

Πληροφορίες:

Σαχτούρη 8-10,πλατεία Κουμουνδούρου10553 Αθήνα, 4ος όροφος

Tηλ. 210 3212120, Fax. 210 3212129, Κιν. 6945590964

Επικοινωνία:

Μαριλένα Κοσκινά, 210 6996876, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Άρτεμις Θεοδωρίδη, 210 9227137, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.