Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 15:06

Μαρία Κοντογούρη: «Ένα έργο που πραγματεύεται την ανθρώπινη φύση δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο.»

Γράφτηκε από την 

Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του '70, το Πορτραίτο της Ντόρα, έργο της Hélène Cixous, μίας από τις σημαντικότερες θεατρικές φωνές της Γαλλίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα από την ομάδα Λωτοφάγοι.

Η ηθοποιός Μαρία Κοντογούρη μίλησε στο Art Magazine.

 

-Πώς πήρατε απόφαση να κινήσετε τη διαδικασία δικαιωμάτων ώστε να ανέβει η παράσταση στην Ελλάδα για πρώτη φορά; Τι σας κίνησε το ενδιαφέρον;

Ξεκινήσαμε από το γεγονός πως η Helene Cixous είναι γνωστή και καταξιωμένη συγγραφέας στις άλλες χώρες τις Ευρώπης,μας έκανε εντύπωση που εδώ στην Ελλάδα δεν είχε μεταφραστεί ακόμα.Ειδικά ¨Το πορτραίτο της Ντόρα¨, στο οποίο η Cixous ξετυλίγει την περίπτωση στην οποία ο Φρόυντ βάσισε τη θεωρία του περί της υστερικής γυναίκας.Ο συνδυασμός συγγραφέα και κειμένου αποτέλεσε το καλύτερο δέλεαρ για μας,ώστε να μελετήσουμε αυτό το έργο.

-Ποια η θέση της φεμινιστικής θεωρίας στους καιρούς μας;

Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα ανοιχτό και θα επαναπροσδιορίζεται όσο υπάρχει ζήτημα διακρίσεων και εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα.Μπορεί στο δυτικό κόσμο να έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες,δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι σε μέρη του πλανήτη οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερο είδος.

-Ψυχανάλυση σήμερα και τότε.

Η ψυχανάλυση γεννήθηκε με τον Φρόυντ,συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα και θα εξακολουθεί να εξελίσσεται όσο υπάρχουν άνθρωποι και η ανάγκη τους να έρχονται αντιμέτωποι με τους δαίμονες τους,που θέλουν να ανακαλύψουν την αλήθεια τους με οποιοδήποτε κόστος,όπως η Ντόρα!

-Ποιοι καλλιτέχνες θεωρείτε πως επηρεάζουν το έργο της ομάδας των Λωτοφάγων;

Δεν υπάρχει ένας ή δύο καλλιτέχνες που επηρεάζουν το έργο της ομάδας.Οι Λωτοφάγοι ιδρύθηκαν από την Αθηνά Αρσένη το 2008 και οι θεατρικές παραστάσεις που δημιουργούν άλλοτε βασίζονται στο θέατρο της επινόησης και άλλοτε καταπιάνονται με συγγραφείς που ασχολούνται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

-Γιατί θεωρείτε πως είναι επίκαιρο ένα κείμενο που γράφτηκε την δεκαετία του ΄70;

Ένα έργο που πραγματεύεται την ανθρώπινη φύση δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο.Η Ντόρα θα μπορούσε να είναι μια κοπέλα της εποχής μας.Ένα κορίτσι που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της,την σεξουαλική της ταυτότητα,να πει την αλήθεια της και σε αυτή της την προσπάθεια αμφισβητεί την οικογένεια και την κοινωνία που την περιορίζουν.

-Εσείς πιστεύετε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη από την ανάμνηση της αγάπης;

Ναι!Η αγάπη είναι τόσο δυνατό συναίσθημα που στην απώλεια της το κενό που σου αφήνει σε γεμίζει με θλίψη.Μια θλίψη που θα την κουβαλάς μόνος σου χωρίς να μπορείς να την μοιραστείς.

-Μιλήστε μας για τα επόμενα σας σχέδια.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για δύο ταινίες μικρού μήκους.Επίσης συμμετέχω στην παιδική παράσταση Λέλο και Στρούθ Διαφορετικοί!Φίλοι ή εχθροί?¨βασισμένο στο παραμύθι του Φίλιππου Μανδηλαρά από την ομάδα Μαρμελάδα στο χώρο ΙΔΙΟΜΕΛΟ στο Μαρούσι.

Πληροφορίες
Πορτραίτο της Ντόρα | Hélène Cixous | ομάδα Λωτοφάγοι

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 13 Iανουαρίου 2015
κάθε Δευτέρα & Τρίτη | 21:00
@ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα
Τηλ: (00 30) 213 00 40 496
Κινητό: (00 30) 69 45 34 84 45
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://polychorosket.gr/
https://www.facebook.com/kentron.el
Πρόσβαση
Αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα.
Λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)
Χάρτης :
https://www.bing.com/maps/default.aspx?v=2&pc=FACEBK&mid=8100&where1=Kyprou+91A%2C+Athènes&name=Κέντρο+Ελέγχου+Τηλεοράσεων&mkt=en-EN

 

Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/