Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 18:11

Χρίστος Θεοδώρου: "Έχω ανάγκη αυτα που γράφω να έχουν καθαρότητα,διαύγεια και σαφήνεια"

Γράφτηκε από την 

Η Βικτωρία Ταγκούλη με τον συνθέτη Χρίστο Θεοδώρου, μετά τις πολύ επιτυχημένες συναυλίες τους στο Gazarte και στο Faust, συνεχίζουν το νέο κύκλο παραστάσεων παρουσιάζοντας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στο Passport στον Πειραιά μια ξεχωριστή συναυλιακή πρόταση, το «Τετράδιο».

Ο Χρίστος Θεοδώρου μίλησε στο Art Magazine λίγο πριν ανέβουν και πάλι στη σκηνή.

 

- Πώς επιλέξατε για τη δισκογραφική σας δουλειά τον τίτλο "Τετράδιο";
Ο τίτλος Τετράδιο ήταν ιδέα του Μιχάλη Γελασάκη που υπογράφει και τους στίχους όλου του δίσκου, ήταν ιδανικός για να κλείσει μέσα του το ευαίσθητο και τρυφερό κλίμα των τραγουδιών. Σαν ένα παλιό τετράδιο-λεύκωμα που κλείνουμε μέσα όλες τις τρυφερές μας στιγμές,εξομολογήσεις,κρυφούς πόθους και την ανάγκη μας για χαδι και αγάπη. Η πρωταρχική ανάγκη για τα τραγούδια αυτα ήταν να μιλήσουμε αληθινά,χωρίς καθόλου εγκεφαλική επεξεργασία-μιλάω για την πρώτη σύνθεση μουσικής και στίχου-άμεσα,ανθρώπινα ,ειλικρινά χωρίς πολλούς ποιητικούς υπαινιγμούς,κατευθειάν στη καρδιά, με μία εξωστρεφή προοπτική που λένε και στην ζωγραφική, σαν δυο χέρια που ανοίγουν για να αγκαλιάσουν. Το κουαρτέτο εγχόρδων που επιλέχθηκε για την ενορχήστρωση υπογράμμισε την τρυφερή αυτή οπτική και έφτιαξε έναν πολύ όμορφο ηχητικό καμβά για τα τραγούδια.

- Έχετε κάνει "εκπτώσεις" ποτέ στο καλλιτεχνικό σας έργο προκειμένου να γίνει πιο "εμπορικό"; Το έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή;
Όχι θεωρώ ότι μέχρι τώρα δεν έχω κάνει εκπτώσεις και δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω κανενός είδους παραχώρηση για κανένα εμπορικό αντίκρυσμα.Αυτό που έχω ανάγκη είναι αυτα που γράφω -είτε τραγούδια είναι είτε μουσικοθεατρικά έργα- να έχουν καθαρότητα,διαύγεια και σαφήνεια. Να μπορούν να επικοινωνήσουν αληθινά και να με εκφράζουν όσο περισσότερο γίνεται.

- Καθώς έχετε εμπειρία από το χώρο του μιούζικαλ, ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα;
Έχω γράψει τρία καινούρια πρωτότυπα ελληνικά μιούζικαλ και τώρα γράφω το τέταρτο.Πιστέυω ότι το μουσικό θέατρο στην Ελλάδα,ενώ έχει μια μεγάλη παράδοση,ξεκινώντας από τα αθάνατα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και φτάνοντας μέχρι τις οπερέττες,τις επιθεωρήσεις και τα έργα των μεγάλων Ελλήνων συνθετών-Οδός Ονείρων (Χατζιδάκις), Όμορφη Πόλη (Θεοδωράκης) κλπ, είναι εντελώς παραγκωνισμένο. Το επίπεδο των ηθοποιών-τραγουδιστών που ασχολούνται με το είδος αυτό έχει ανέβει απίστευτα πολύ, αλλά τα μιούζικαλ που ανεβαίνουν είναι κακόγουστες και φτηνές απομιμήσεις των επιτυχημένων παραστάσεων του εξωτερικού με σκοπό το κέρδος και μόνο το κέρδος χωρίς καμμία καλλιτεχνική αξία και προσδοκία. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αξιολογότατοι και συνθέτες και εκτελεστές που θα μπορούσαν να εργαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση,δηλαδή στο να γράφονται σύγχρονα Ελληνικά μουσικοθεατρικά έργα.Παρόλη την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε,αν υπήρχε πραγματική θέληση θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις για όλα,αυτή είναι η άποψή μου.

- Η οικονομική κρίση που διανύουμε έχει επηρεάσει το έργο σας ως συνθέτης;
Έχει επηρεάσει πολύ τις οικονομικές απολαβές μου ως συνθέτη ,ειδικά στο κομμάτι της μουσικής για το Θέατρο. Το έργο μου δεν το έχει επηρεάσει καθόλου,θα έλεγα ότι τώρα γράφω πολύ περισσότερο από ό,τι έγραφα πριν,είτε υπάρχει παραγγελία είτε όχι. Και έχω βρει τον τρόπο να φτιάχνω μόνος μου τις ευκαιρίες και τις αφορμές για να δημιουργησω.Βασικά είναι θέμα βαθιάς ανάγκης αυτό που κάνω,χωρίς αυτο δεν μπορώ να ζήσω,είμαι απόλυτα εξαρτημένος από την Μουσική και το ομολογώ. Δεν ανήκω σε αυτούς που λένε ότι τυχαία ασχολήθηκαν με τη μουσική και αν αύριο κάτι δεν πάει καλά μπορούν να την παρατήσουν και να κάνουν κάτι άλλο,την αγαπώ, με καθορίζει σαν ύπαρξη και είναι το οξυγόνο που με κρατάει ζωντανό.

- Ποιους συνθέτες θαυμάζετε και θεωρείτε ότι έχετε επηρεαστεί ακούσια ή όχι απ' αυτούς;
Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Philippp Glass, o Michael Nyman, o Μίκης Θεοδωράκης, ο Stephen Sondheim, o Yiann Tiersen, ο Παπαιωάννου,ο Τσιτσάνης , ο Σ.Ξαρχάκος, ο Ν.Ξυδάκης, ο Arvo Part, o Max Richter, o Puccini, o Μοzart, o Johann Johannson, o Chopin, o Rachmaninnof, o A.L. Webber, o Alexander Desplat, επίσης μου αρέσουν πολύ οι συνθέτες του σύγχρονου Κορεάτικου σινεμά.

- Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι συνθέτετε τη λυρική φωνή της Βικτώριας Ταγκούλη; Προσαρμόζετε δηλαδή το έργο σας στην ιδιαίτερη φωνή της;
Ναι τα γράφω για την Βικτωρία, αλλά τυχαίνει η φωνή της να με αντιπροσωπέυει απόλυτα, άρα νιώθω ότι εκφράζομαι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από την φωνή της, μια φωνή που έχει απίστευτες δυνατότητες, τεραστια έκταση, είναι διαυγής σαν κρύσταλλο και μία ερμηνευτική ικανότητα υψηλότατη και συγκινητική.

- Τί ποσοστό καλύπτει στις ζωντανές σας εμφανίσεις το μέρος των διασκευών σε σχέση με τις πρωτότυπες συνθέσεις;
Συνήθως από τα 30 τραγούδια που λέμε στις συναυλίες τα 12 είναι δικά μου και έχω και ένα πιανιστικό σόλο στην αρχή του β μέρους. Πιστεύω απόλυτα στην προβολή των καινούριων τραγουδιών, ισσοροπημένα πάντα με τις διασκευές τις οποίες φροντίζουμε να είναι δημιουργικές, να έχουν φρέσκια ματιά και να έχουν να πουν κάτι, να έχουν λόγο ύπαρξης. Στις εμφανίσεις για το «Τετράδιο» ο ήχος του κουαρτέτου εγχόρδων και του πιάνου κυριαρχεί,ενώνοντας τα καινούρια τραγούδια με τις διασκευές και δινοντας μια γλυκιά κινηματογραφικη και λυρική αίσθηση.

- Έχετε σκεφτεί να συνεχίσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό; Κατά πόσο αυτό πιστεύετε θα ήταν εύκολο; Οι συνθέσεις σας αφορούν και το διεθνές κοινό;
Σαφώς και το έχω σκεφτεί και θα ήθελα πολύ να το κάνω,έχω ήδη δρομολογήσει κάποιες διαδικασίες και εύχομαι να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

- Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για το μέλλον;
Κυκλοφόρησε μόλις ο καινούριος μας δίσκος από την Phonograph και προς το παρόν πρωτεύουν οι κοινές μας εμφανίσεις με την Βικτωρία Ταγκούλη,το «Τετράδιο» live, η πιο κοντινή είναι την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Passport στον Πειραιά, μαζί με το γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων Piu Mosso Quartet. Μετά θα ακολουθήσουν και άλλες ο οποίες θα ανακοινωθούν συντομα.

Πληροφορίες
Βικτωρία Ταγκούλη-«Τετράδιο»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στο Passport

Σχετικά links:
https://www.facebook.com/VictoriaTagouliOfficial

 

Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/