Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 09:00

Ιωάννα Καφίδα:"Όλα ξεκινάνε από την Ύπαρξη.. o άνθρωπος πάντα"

Γράφτηκε από την 

Με αφορμή την ατομική έκθεση της Ιωάννας Καφίδα στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΑΒΡΑΣ» μιλήσαμε μαζί της καταγράφοντας σκέψεις, ανησυχίες και τρόπους προσέγγισης μιας πραγματικότητας που συνομιλεί με την ίδια και το ζωγραφικό της έργο. Το έργο της πλούσιο σε ρεαλιστικά στοιχεία, όσο αφορά την πλαστικότητα της φόρμας, την πινελιά, το χρώμα, καθώς και την αναγνωρισημότητα των στοιχείων που χρησιμοποιεί. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε τονίζει ότι η πρόθεσή της είναι να ακουμπήσει, να επανατοποθετηθεί απέναντι στον εαυτό της και στα βασικά ερωτήματα της ζωής, έτσι ώστε η τέχνη της να είναι ένα διαχρονικό μέσο επικοινωνίας.

- Ο θεματικός τίτλος της ατομική σας έκθεσης είναι «Μετατροπία» και αναφέρετε ότι είναι ένας μουσικός όρος τον οποίο χρησιμοποιείτε μεταφορικά θέλοντας να τονίσετε τα μεταβατικά στάδια, τις καθοριστικές στιγμές της ανθρώπινης διαδρομής. Πείτε μας τι εννοείτε και γιατί καταλήξατε εντέλει σε αυτό το τίτλο. Είμαι σίγουρη πως θα σας πέρασαν και άλλοι τίτλοι από το μυαλό, σωστά;

«ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΑ» στη μουσική είναι το πέρασμα, η αλλαγή μιας τονικότητας σε μια άλλη. Συμβολικά χρησιμοποιώ αυτό τον μουσικό όρο για να μιλήσω για την αναζήτηση του ανθρώπου και την ανάγκη του για τις εσωτερικές του αλλαγές.
Στη ζωγραφική υπάρχει η ίδια ανάγκη κάθαρσης μ? εκείνη της μουσικής

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_5

- Παρατηρούμε στα έργα σας ότι σας ενδιαφέρει ο χώρος (εσωτερικός και εξωτερι-κός); Ποια η σχέση σας με αυτόν, καθώς και τον «μεταφυσικό χώρο»;

Η επαφή με το «μέσα» μου και με «το μέσα των ανθρώπων» τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι είναι αυτό που με απασχολεί και στη ζωή και στο έργο μου. Αυτό το μεταφυσικό χώρο προσπαθώ να προσεγγίσω. Την αλήθεια δηλαδή, που βεβαίως είναι δύσκολο να την συναντήσεις. Η προσπάθεια να μπορώ να την πλησιάζω είναι αυτό που κάνει το ταξίδι ζωντανό.

- Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο στην ζωγραφική σας; Έχετε κάποιες προσδοκίες από του θεατές που θα σταθούν να παρατηρήσουν τα έργα σας;

Υπάρχουν ιστορίες πίσω από τους νεαρούς ανθρώπους που ζωγραφίζω και εικόνες με τις οποίες όλοι ταυτιζόμαστε. Θα ήθελα οι θεατές να κάνουν το δικό τους ταξίδι μέσα από τα πρόσωπα που θα δουν. Να θυμηθούν, να ονειρευτούν, να ζήσουν τη δική τους «ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΑ»!

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_3

- Οι άνθρωποι που ζωγραφίζετε με την πρώτη ματιά μοιάζουν να ναι μόνοι, στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει αυτό. Μιλήστε μας για αυτήν την «συνύ-παρξη».

Τα έργα μιλούν για την ύπαρξη του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνος, είναι μέρος του συνόλου, του σύμπαντος. Την ερημιά την αισθάνεται όταν απομακρύνεται από τη φυσική του διάσταση. Οι άνθρωποι που ζωγραφίζω έχουν πλησιάσει τη φύση και βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα σ? αυτή.

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_4- Μιλήστε μας για τη σχέση Άνθρωπος - Τέχνη - Ζωή.

Η ίδια η ζωή είναι δημιουργία. Η τέχνη είναι δημιουργία. Η τέχνη είναι η ανάγκη του ανθρώπου να καταπολεμήσει το θάνατο.

- Αναφέρετε ότι ζωγραφίζετε, για να μπορέσετε να διαχειριστείτε όλα όσα σκέ-φτεστε, αισθάνεστε, φοβάστε, ελπίζετε? Ποιά είναι η Ιωάννα Καφίδα ως άνθρωπος ζώντας στην σημερινή κοινωνία; Θα ήθελα να σταθώ στα ρήματα που χρησιμοποιήσατε και να μου αναφέρετε μία σκέψη, ένα φόβο, ένα αίσθημα και μία ελπίδα σας που εξακολουθείτε να έχετε τα τελευταία 2 χρόνια.

Ο «κόσμος» που υπάρχει στα έργα μου είναι ο «κόσμος» που μεγάλωσα. Έζησα όλα τα παιδικά μου χρόνια στο Πήλιο, στον Βόλο. Έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη επαφή με τη φύση και συχνά αισθάνομαι ότι την χάνω από τότε που ζω στην Αθήνα. Θυμάμαι να ζω αυτή την «Μετατροπία» της φύσης καθημερινά, καθώς μεγάλωνα? η φύση εξελίσσεται καθημερινά, κάνει κύκλους, η νύχτα, η μέρα, η βροχή, ο ήλιος, ο αέρας.
Φοβάμαι όταν βλέπω τους ανθρώπους να? χουν απομακρυνθεί από την εσω-τερική τους αναζήτηση. Η σχέση του εαυτού μας με το περιβάλλον μπορεί να μας δώσει απαντήσεις

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_4_2- Ο Α. Ροντέν καταθέτει ότι «Η ειλικρίνεια στην τέχνη είναι ο μόνος κανόνας». Ποιος είναι ο δικός σας κανόνας;

Η ίδια η τέχνη έχει προορισμό της εύρεση της αλήθειας.

- Ποιοι καλλιτέχνες σας επηρέασαν στην καλλιτεχνική πορεία της ζωή σας;

Είναι δύσκολο να περιοριστώ σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες, μπορώ όμως να αναφέρω ότι με συγκινεί η σχέση του ανθρώπου με το τοπίο που δίνει την αί-σθηση ότι ακουμπάς το θεϊκό στα έργα του Φρίντριχ, θαυμάζω τον Μοράντι που ένα τόσο καθημερινό θέμα, όπως τα μπουκάλια, τα είδε μ? ένα τόσο δια-φορετικό, απλό και ευαίσθητο τρόπο. Το φως των χρωμάτων του Βαν Γκογκ ή τις χρωματικές σχέσεις που αναπτύσσει στα έργα του ο Σπύρος Πα-παλουκάς.

- Περιγράψτε μας τη διαδικασία από τη γέννηση μιας ιδέας έως τη μορφοποίησή της στο καμβά σας.

Αυτό είναι μια διαδικασία για μένα τόσο αυθόρμητη, αναγκαία και πηγαία, που δε θα μπορούσα να την ορθολογικοποιήσω?

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_1- Τί γνώμη έχετε για την Τέχνη στην σύγχρονη πραγματικότητα;

Η τέχνη δεν είναι μόδα. Η πραγματικότητα είναι σε οποιαδήποτε εποχή. Η τέχνη από τη φύση της έχει διαχρονικότητα.

- Υπάρχουν κάποια σημεία «σταθμός και έμπνευσης» που έχετε συναντήσει στο «ταξίδι» σας μέχρι σήμερα;

Όταν ήρθα στην Αθήνα να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών ζωγραφική, σπού-δασα δίπλα στους μεγάλους δασκάλους Δ. Μυταρά και Χρόνη Μπότσογλου, που μου έδωσαν τις βάσεις για να χτίσω τη ζωγραφική μου. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία να έχω τόσο σπουδαίους δασκάλους.. εκτός από τα μαθήματα στη σχολή, δε θα ξεχάσω τις εκδρομές που πηγαίναμε, από τον Όλυμπο μέχρι τις Πρέσπες και τη Μονεμβασιά, για να αποκτήσουμε αυτή την πολύτιμη εμπειρία της επαφής με το περιβάλλον και το τοπίο.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Κλείνοντας, λοιπόν, τον κύκλο αυτής της έκθεσης βρίσκομαι κι εγώ μπροστά στην προσωπική μου «ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΑ». Η επόμενη αλλαγή θα προκύψει από μόνη της.. Για να δούμε?

- Ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση αλλά και στην καλλιτεχνική σας σταδιοδρομία!

EK8ESH_ZWGRAFIKHS_METATROPIA_PHOTO_2

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.