Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 15:10

Δράσεις για τα Γλυπτά απο την κοινωνία των πολιτών

Γράφτηκε από τον 

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους αποτελεί διαχρονικό αίτημα με οικουμενικά χαρακτηριστικά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότερες δράσεις προερχόμενες από την κοινωνία των πολιτών ενισχύουν την διεκδίκηση και αρχίζουν να διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον πάνω στο οποίο οφείλει να «πατήσει» η πολιτική διεκδίκηση, δηλαδή, η συστηματική και με την κατάλληλη προεργασία πολιτική διαπραγμάτευση του αιτήματος μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταία δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το οικουμενικό αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα υπήρξε αυτή του καθηγητή Salvatore Lo Sicco που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το «London to Athens Bike Tour 2014», την διάνυση της απόστασης από τα σκαλιά του Βρετανικού Μουσείου μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης με ένα ποδήλατο.

Το ταξίδι του ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και μετά από 35 ημέρες και 8 ώρες ποδηλασίας ημερησίως έφτασε στην Αθήνα. Το εγχείρημα του κου Salvatore Lo Sicco υποστήριξε η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά την άφιξη του στην Αθήνα μετά το πολυήμερο ταξίδι, ο κ. Lo Sicco δήλωσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί ηθική και ιστορική υποχρέωση όλων μας. Μπορούμε να δώσουμε ένα γερό ταρακούνημα στα λιμνασμένα νερά της Ευρώπης».

Δράσεις όπως αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων κινήσεων προερχόμενων από την κοινωνία των πολιτών, οι οποίες πολλές φορές στερούνταν οποιασδήποτε αρωγής εκ μέρους των αρμόδιων φορέων. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και του αρμόδιου Υπουργού κ. Τασούλα θα πρέπει από εδώ και στο εξής να είναι η συστηματική παρακολούθηση τέτοιων πράξεων, η δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτών του αιτήματος σε όλον τον κόσμο, η συστηματική τους ενημέρωση και η όσο το δυνατόν ενεργότερη υποστήριξη της προσπάθειας τους. Είναι το πρώτο βήμα έως ότου διαμορφωθεί το κατάλληλο οργανωτικό πλαίσιο σε Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Εξωτερικών, αντίστοιχο άλλων χωρών, προκειμένου το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα να αποτελέσει ζωντανό πολιτικό αίτημα που εδράζεται σε νομικά επιχειρήματα αλλά και δείγματα υποστήριξης του από την Κοινωνία των Πολιτών.

Μέχρι τότε, ο δρόμος είναι μακρύς. Πρέπει όμως να κάνουμε την αρχή...

αρχείο λήψης

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.