Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 11:30

Αθήνα: μια πόλη με γεμάτα ταμεία που άδειασε απο ζωή...

Γράφτηκε από τον 

Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα που οι κάτοικοι της Αθήνας θα επιλέξουν εκείνο τον Δήμαρχο που θα αναλάβει την διαχείριση των ζητημάτων της πόλης για τα επόμενα 5 χρόνια, άλλο τόσο γεννάται η ανάγκη για περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση γύρω από τα... κρυμμένα προβλήματα της πόλης...


Πίσω από την διατυμπάνιση του επιτεύγματος νοικοκυρέματος των οικονομικών (μέσω αναστολής πληρωμής προμηθευτών, απολύσεις και πάγωμα δημοτικών έργων), κρύβεται η πλευρά της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας και της ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Κρύβονται πλατείες που έχουν μετατραπεί σε κέντρα τοξικομανών (μια βόλτα στο πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια θα σας κατατοπίσει), κρύβονται γειτονιές χωρίς φωτισμό, χωρίς καθαριότητα, χωρίς αισθητική και λειτουργική επάρκεια, χωρίς αντιστοίχηση των δημοτικών τελών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου.

 Ο Αθηναίος πολίτης συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του στο Δήμο αλλά την ίδια ώρα πασχίζει να εντοπίσει πού πηγαίνουν επιτέλους αυτά τα χρήματα. Εδώ και τρία περίπου χρόνια υπάρχει καθολική και ολοκληρωτική παύση κάθε είδους εργασιών αποκατάστασης των δομικών και λειτουργικών προβλημάτων της πόλης. Πάρκα μετατράπηκαν σε χωματερές, δημοτικά ιατρεία εδώ και χρόνια περιμένουν την ανακαίνιση τους, πλατείες είναι απροσπέλαστες γιατί ούτε φωτισμό έχουν, ούτε ασφάλεια, ούτε καθαριότητα (σκεφτείτε μια πλατεία στην πόλη που να μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού εκεί και να κάτσετε για παραπάνω από μισή ώρα). Αθλητικά κέντρα περιμένουν να ανοίξουν επειδή ο Δήμος δεν δίνει 9.000 ευρώ για την επαναλειτουργία τους. Αυτά και άλλα πολλά μαρτυρούν την αναντιστοιχία λόγων και έργων των υπευθύνων...

 

 

 

1623575 10152040797969037 405655942 n

φωτογραφία 6

 Όσα έργα πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι από ιδιώτες χορηγούς και ομάδες εθελοντών που αγανάκτησαν και πήραν τον...νόμο στα χέρια τους. Ιδιώτης χορηγός είναι αυτός που αποκατέστησε την πλατεία Συντάγματος. Ιδιώτης είναι και αυτός που αποκατέστησε τα ιστορικά αγάλματα στην ίδια πλατεία. Ομάδες εθελοντών είναι αυτές που αλλάζουν την εικόνα σε παιδικές χαρές και μικρά πάρκα και τα επιστρέφουν στους κατοίκους.

1724405 10152038652719037 582622337 n 
  Τα λόγια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι περιττά. Φωτογραφίες αρκούν στο να αποδώσουν την πραγματικότητα, όπως αυτές που σας παραθέτω. Την ίδια ώρα που ο Δήμος επαίρεται για τα 12 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα, έχει καταφέρει να προκαλέσει έλλειμμα σε όλα τα άλλα. Έλλειμμα στην αισθητική της πόλης, έλλειμμα στην λειτουργικότητα της Αθήνας, έλλειμμα στα απαραίτητα δημοτικά έργα σε κάθε γειτονιά, πλατείες και πάρκα. Έλλειμμα στην ζωή των γειτονιών και του Κέντρου. Έλλειμμα στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου (από βρεφονηπιακούς σταθμούς που υπολειτουργούν, δημοτικά ιατρεία υπό διαρκή ανακαίνιση, αθλητικά κέντρα συνεχώς κλειστά, μέχρι μουσεία με ωράριο ημι-απασχόλησης κλπ). Έλλειμμα τέλος στον σεβασμό των χρημάτων του Αθηναίου πολίτη, ο οποίος πληρώνει για να έχει σύγχρονες και αδιάκοπες υπηρεσίες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ίδιου και της οικογένειας του και όχι για να βλέπει τον Δήμαρχο του να επαίρεται για τα γεμάτα ταμεία που παρέδωσε σε μια πόλη που άδειασε από ζωντάνια και ομορφιά.

1656381 10152028876049037 570669344 n

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Homeless Οι προβολείς ξανά στην έπαυλη του Ιόλα »