Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013 12:46

2014: Χρονιά με ελπίδα και Πολιτισμό!

Γράφτηκε από τον 

Το 2014 προοιωνίζεται ιδιαίτερα παραγωγικό για τον τομέα του Πολιτισμού στην χώρα μας. Πόσο μάλλον αν συγκριθεί με το μάλλον φτωχό και "διεκπεραιωτικό" 2013... Νέες πολιτιστικές εγκαταστάσεις, νέα Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν το κοινό που υπομένει καρτερικά χρόνια καθυστερήσεων και αναβολών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κορωνίδα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο παλαιό κτίριο Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού. Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από «σαράντα κύματα», αμέτρητες καθυστερήσεις και αναβολές, και που φαίνεται πλέον ότι σε κάτι λιγότερο από 5 μήνες θα είναι έτοιμο προς παράδοση. Έτσι η Αθήνα θα πάψει πλέον να είναι μια από τις ελάχιστες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου που δεν είχε ένα μόνιμο κτίριο που να στεγάζει την Σύγχρονη εικαστική της Τέχνη. Εντάσσεται πλέον στο σύνολο εκείνων των πρωτευουσών που δίνουν αξία και νόημα στην προβολή της Σύγχρονης Τέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας που αξίζει να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

 

bg Sc1Lh3czbE4MAXrwB

Επόμενο εργοτάξιο είναι αυτό της διαμόρφωσης του Λυκείου του Αριστοτέλη πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο, έργο το οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί με κάθε επίσημο τρόπο στη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας (βλ. Δ. Ρηγόπουλος, 29/12/2013, Στα νέα εργοτάξια χτίζεται ο πολιτισμός). Είναι και αυτό ένα πολύπαθο έργο που χρειάστηκαν χρόνια διαβουλεύσεων, γραφειοκρατικών διαδικασιών και συζητήσεων για το πώς, από ποιόν και με ποιο κόστος θα αναδειχθεί. Ευτυχώς ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Αθηναίοι θα δουν επιτέλους το κομμάτι πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο και δίπλα από το Ωδείο Αθηνών να ανοίγει και να γίνεται ένας αρχαιολογικός χώρος υψηλής αισθητικής και συμβολισμού προσβάσιμος από όλους.

21d-2-thumb-large

Τρίτο εργοτάξιο που θα ολοκληρωθεί είναι αυτό του πρώτου και μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας. Πρόκειται για ένα Μουσείο που εστιάζει στην μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ελληνικής Γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο για τους ξένους επισκέπτες, αλλά και για τους Αθηναίους, να ανακαλύψουν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού φαγητού, τα χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες κουζίνες. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Το Μουσείο είναι στην τελική μορφή αποπεράτωσης του και στους επόμενους μήνες πρόκειται να διοργανώσει και την πρώτη του θεματική έκθεση με επίκεντρο την Μακεδονία.

1416cb62453f749c0afb177e88a114f8

Ένα ακόμη εργοτάξιο που ναι μεν δεν θα έχει ολοκληρωθεί, εντούτοις θα έχει μπει στην τελική ευθεία μέσα στο 2014, είναι και το μεγαλύτερο εργοτάξιο που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Αττική και δεν είναι άλλο από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στον Φαληρικό Όρμο. Εκεί πρόκειται να στεγαστούν τόσο η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη όσο και η Εθνική Λυρική Σκηνή μαζί με πλήθος άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων και υποδομών που στόχο θα έχουν την παραμονή των επισκεπτών για πολλές ώρες σε έναν ενιαίο χώρο Πολιτισμού και αναψυχής. Θα αποτελέσει έναν πραγματικό πόλο Πολιτισμού και η αρχή έχει ήδη γίνει με κάποιες «αναγνωριστικές» πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες και πρόκειται να ενταθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.

snf vc-016
    Όλοι οι παραπάνω χώροι, μαζί με επιμέρους δράσεις, όπως η πιο πρόσφατη του Δήμου Αθηναίων για την άμεση αποκατάσταση των βανδαλισμένων γλυπτών και μνημείων της πόλης μας, ή άλλες δράσεις εξωραϊσμού που κατά καιρούς αναλαμβάνουν ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών στην Αθήνα, μπορούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσδώσουν μια νέα δυναμική στον αστικό ιστό της πόλης, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να προσφέρουν μια ελάχιστη δόση αισιοδοξίας και ελπίδας στους πολίτες που μαστίζονται από την κρίση και ταυτόχρονα διαβιούν σε μια μίζερη και μουντή μητρόπολη (και σε αυτό δεν φταίει μόνο η αιθαλομίχλη...).

    Ας ελπίσουμε όλοι το 2014 να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέα αρχής για τον Πολιτισμό και την διαχείριση του στην χώρα. Είναι ίσως η μόνη δημιουργική διέξοδος σε αυτό που συλλογικά υπομένει η κοινωνία μας και που θα συνεχίσει να υπομένει και στο εγγύς μέλλον...

Χρόνια πολλά και ευχές για ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό 2014 γεμάτο, τι άλλο, από Πολιτισμό!

Έκθεση εικόνων


Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.