Το πρώτο Διεθνές Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Βιώσιμη Πολιτιστική Διαχείριση

Entre les rangs, Luminothérapie, Place des Festivals, Montréal Entre les rangs, Luminothérapie, Place des Festivals, Montréal

Το πρώτο Διεθνές Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Βιώσιμη Πολιτιστική Διαχείριση διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, 6-10 Ιουνίου 2016.

Η «βιωσιμότητα» είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Έχει καταλήξει να αποτελεί παράμετρο της παγκόσμιας οικονομίας σε καιρό κρίσης και, εντέλει, να συνεπάγεται μια τεχνοκρατική προσέγγιση της ζωής. Ωστόσο, η βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια εναλλακτική οδός για την οικονομική ανάπτυξη: είναι ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των φυσικών και οικονομικών πόρων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι, με άλλα λόγια, ένας τρόπος να σκεφτόμαστε το συλλογικό παρόν, χωρίς να ξεχνούμε το συλλογικό μας μέλλον. Η συνάρτηση της βιωσιμότητας και με τον χώρο του πολιτισμού, που επιχειρείται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκει να επαναφέρει την έννοια στην πραγματική, ανθρωποκεντρική της διάσταση.

Το 2013, το δίκτυο mitos21, που εκπροσωπεί μερικά από τα σημαντικότερα εθνικά θέατρα στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και το Ινστιτούτο Γκαίτε, οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές συνέδριο με τίτλο “Βιωσιμότητα και Πολιτισμός / Βιώσιμη Πολιτιστική Διαχείριση”. Ως συνέχεια εκείνης της πρωτοβουλίας, φέτος, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, το δίκτυο mitos21 διοργανώνει το πρώτο διεθνές επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την «Βιώσιμη Πολιτιστική Διαχείριση», για ανθρώπους του πολιτισμού, διευθυντικά στελέχη, μάνατζερς, ακαδημαϊκούς, σπουδαστές της πολιτιστικής διαχείρισης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, και με βασικό παρτενέρ τον βρετανικό οργανισμό Julie’s Bicycle, κορυφαίο στον κόσμο σε ζητήματα εφαρμογής των αρχών της βιωσιμότητας στο πεδίο του πολιτισμού.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 5 – 10 Ιουνίου 2016. Η προθεσμία για τις αιτήσεις είναι η 15η Μαρτίου 2016 (πληροφορίες στο www.scmcourse.com)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός Julie’s Bicycle έχει εκπονήσει σχετικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρόσφατη έρευνα του Arts Council, στο σύνολο του πολιτιστικού τοπίου της χώρας, έδειξε μείωση κατά 6,3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονόμηση παγίων από τους πολιτιστικούς οργανισμούς 1,25 εκατ. λιρών και συνεπακόλουθη αύξηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας κατά 16%.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνώς ειδικών σε ζητήματα βιωσιμότητας και πολιτισμού, το σεμινάριο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες το θεωρητικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία και τα απαραίτητα εργαλεία, όπως έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε επιτυχημένα μοντέλα-παραδείγματα, προκειμένου να εφαρμόσουν μια εναλλακτική, καινοτόμα προσέγγιση στη διαχείριση των πολιτιστικών οργανισμών, αλλά και στη χάραξη στρατηγικών και πολιτιστικής πολιτικής.

Πρόκειται για μια προσέγγιση συνολική, που ενσωματώνει τη φροντίδα για το περιβάλλον, αναπτύσσει πρακτικές για τη σωστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και δίνει πρωτεύοντα ρόλο στην έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας. Θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν πρότυπα προγράμματα βιώσιμης διαχείρισης, κυρίως από τον χώρο των παραστατικών τεχνών και ειδικά μέσα από την εμπειρία μεγάλων δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών της Ευρώπης.

Διοργάνωση:
Ευρωπαϊκό θεατρικό δίκτυο mitos21 (www.mitos21.com)
σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Julie’s Bicycle (http://www.juliesbicycle.com) και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Πληροφορίες: Sustainable Cultural Management – International Intensive Summer Course (www.scmcourse.com, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  • Συνεργαζόμενος οργανισμός: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Ελλάδα
  • Συνεργάτες: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκη, US Center for Sustainable Practice in the Arts, Laznia Nowa Theatre & Cultural Centre, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Χορηγοί επικοινωνίας: ΕλCulture, ArtMag

Έκθεση εικόνων

Pixels by JonasVorwerkKolonihavehus by Tom Fruin / Photo by John Cheng Third Blade PhotographyForêt Forêt by Albane Guy