Διοργάνωση Διημερίδας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 16-17 Μαϊου

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την χαρά να διοργανώνει την διημερίδα με τίτλο «Μπορεί η Τέχνη να αναπαραστήσει την κρίση;» το Σάββατο 16 Μαΐου και την Κυριακή 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εικόνες της Κρίσης» (16-27.5.15).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του CineDoc και των εταιριών διανομής Feelgood Entertainment και One from the Heart.

 

Πρόκειται για την δέκατη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

FINAL IMAGES OF CRISIS-ALL LOGOS-LOW

 Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου και την Κυριακή 17 Μαΐου με μια διημερίδα με τίτλο «Μπορεί η τέχνη να αναπαραστήσει την κρίση;», στην οποία θεωρητικοί του κινηματογράφου, visual artists, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, curators, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί θα επιχειρήσουν να αναλύσουν πώς οι μεγάλες διαμάχες, σχετικά με τη σχέση της Τέχνης με την πολιτική που διεξήχθησαν στην περίοδο του μεσοπολέμου, επανακαθορίζονται στη διάρκεια της νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου, των ψηφιακών τεχνών, της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και πώς επαναπροσδιορίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή; Ή μήπως η τέχνη και οι πρακτικές της έχουν ενταχθεί στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους; Καθώς το cyberspace γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο, πόσο ισχυρό είναι πλέον το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη; Υπάρχει δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη; Ή μόνο εθνικές δημόσιες σφαίρες που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό;

Σάββατο 16 Μαΐου 2015 / Ώρα προσέλευσης: 18:30 / Διάρκεια: 19:00-21:30

Εισηγητές:
Κλαούντια Μπόσε / Claudia Bosse (Καλλιτέχνης, χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια του theatercombinat στη Βιέννη / Artist, choreographer, artistic director of theatercombinat in Vienna) «Κάποιες δημοκρατικές μυθοπλασίες - εφαρμοσμένες αφηγήσεις στο χώρο» / «Some democratic fictions- applied narratives in space/s»
Adam Szymczyk (Καλλιτεχνικός διευθυντής Documenta)
Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός / Manolis Daskalakis-Lemos (Εικαστικός / Artist)
Απόστολος Ζερδεβάς / Apostolos Zerdevas (Visual artist, Υποψήφιος διδάκτωρ Παν/μιου Reading) «Terror state state terror?»
Στέλλα Θεοδωράκη / Stella Theodorakis (Σκηνοθέτης / Director)
Εύα Στεφανή / Eva Stefani (Ντοκιμαντερίστρια, Εικαστική καλλιτέχνης, Αν. Καθ. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ / Documentary filmmaker, Visual Artist, Ass. Prof. at the Department Of Theatre Studies at National and Kapodistrian University of Athens) «Τα όρια της Κρίσης και του Εαυτού» / «The limits of Crisis and of the Shelf»
Συντονίζει η Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕΑΠ


Κυριακή 17 Μαΐου 2015 / Ώρα προσέλευσης: 18:00 / Διάρκεια: 18:30-20:30

Εισηγητές:
Κεν ΜακΜάλαν / Ken McMullen (Σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Παν/μιο Κίνγκστον του Λονδίνου / Director, Professor at Kingston University London)
Μάρτιν ΜακΚίλαν/ Martin McQuillan (Κοσμήτορας στη Σχολή Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Παν/μιο Κίνγκστον του Λονδίνου / Dean of Facualty of Arts and Social Sciences at Kingston University London)
Documenta
Γιώργος Δρίβας / Yorgos Drivas (Εικαστικός / Artist, Σκηνοθέτης / Director)
Χρήστος Καρακέπελης / Christos Karakepelis (Σκηνοθέτης / Director)
Γιάννης Τσίρμπας / Yannis Tsirbas (Συγγραφέας, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ / Author, Lecturer at the Department of Political Science and Public Administration, University of Athens) «Κρίση και λογοτεχνία» / «Crisis and literature»
Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού / Maria Komninos (Καθηγήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, Γ. Γραμματέας ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος / Assoc. Professor, Department of Media and Communication at National and Kapodistrian University of Athens, General Secretary Board of Directors, Greek Film Archive)