"Battle of Ideas: Opera: Are we all invited?"

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με το Institute of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζουν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στις 19:30 την, ανοικτή για το κοινό, συζήτηση με τίτλο Opera: Are we all invited? Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Οι ελληνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής και οργανισμοί παραγωγής όπερας βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν μέρει εξαιτίας των μειώσεων στις κρατικές επιχορηγήσεις. Από τη μία πλευρά, η ιδιωτική χρηματοδότηση φαίνεται να προσφέρει κάποια διέξοδο σε αυτό. Από την άλλη, μη παραδοσιακοί χώροι όπως το Μετρό στο Σύνταγμα αξιοποιούνται ως σκηνές όπερας, σε μια προσπάθεια προώθησης και ανοίγματος του είδους στο κοινό. Κάποιοι υποστηρίζουν ως λύση την απομυθοποίηση της δυσκολίας παρακολούθησής της, εντάσσοντας στην όπερα στοιχεία της pop κουλτούρας και δίνοντας έμφαση στην συνάφειά της με τα σύγχρονα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Άλλοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια προσέγγιση διακινδυνεύει να αποξενώσει το ήδη υπάρχον κοινό της, που προσελκύεται από την τέχνη ακριβώς επειδή είναι τόσο ιδιαίτερη και μας αποσπά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Υποστηρίζουν ότι ο κόσμος της όπερας –και κυρίως οι κριτικοί- θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να εμπνεύσουν και να εξηγήσουν τις αρετές της όπερας στους φιλοπερίεργους, αλλά και να αποδεχθούν πως ίσως Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν να μην απευθύνεται σε όλους.

invitation BOI Opera

To Institute of Ideas του Λονδίνου είναι φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 προωθώντας την ελεύθερη σκέψη και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.

Ομιλητές

Τζένη Αρσένη, Σκηνοθέτης, Δραματουργός, Center for Contemporary Opera, New York, Adjunct Professor Hellenic American University
Νικός Α. Δοντάς, Υπεύθυνος του τομέα Δραματολογίας, Εθνική Λυρική Σκηνή
Δημήτρης Κιουσόπουλος, Ιστορικός, αρθρογράφος, Ελευθεροτυπία
Γιάννης Τσελίκας Μουσικός, συνθέτης, Επίκουρος Καθηγητής Προγράμματος Μουσικής Hellenic American University
Dolan Cummings, Συνεργάτης του Institute of Ideas, συντάκτης στα Culture Wars και Debating Humanism

 

Γενικές Πληροφορίες

  • Την συζήτηση συντονίζει ο Alan Miller, συν-διευθυντής του NY Salon, συνιδρυτής του London's Truman Brewery και συνέταιρος στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Argosy
  • Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος) Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Είσοδος ελεύθερη