Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα για 4 χέρια στο Κρατικό Ωδείο

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 20.00, ένα ρεσιτάλ πιάνου για 4 χέρια με τους γνωστούς πιανίστες Θανάση Παπαϊσίου και Ervin Leiter. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα W.A.Mozart, Fr. Schubert, L.v. Beethoven.

 

Ο πιανίστας Έρβιν Λέιτερ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και άρχισε μαθήματα πιάνου από την ηλικία των έξι χρονών και έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ όταν ήταν επτά ετών στην Βουδαπέστη. Στο εξωτερικό, το πρώτο του ρεσιτάλ πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών. Ένα χρόνο μετά, έδωσε ρεσιτάλ στο Χίλβερσουμ της Ολλανδίας το οποίο και ηχογραφήθηκε στο Ολλανδικό ραδιόφωνο. Όταν έγινε δεκαέξι χρονών και για τα επόμενα δεκατρία χρόνια έμεινε μόνιμα στο Γκρόνινγκεν για να συνεχίσει στο κονσερβατόριο τις μουσικές σπουδές του, όπου και άρχισε να διδάσκει πιάνο, παράλληλα με τις εμφανίσεις του σε κονσέρτα. Έκανε σόλο και chamber music κονσέρτα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Franz Liszt Academy Grand Hall στην Βουδαπέστη, στο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, στο Holland Radio στο Χίλβερσουμ, κ.ά. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει από Μπαρόκ μέχρι και μοντέρνα κομμάτια. Όλα αυτά τα χρόνια έχει διδάξει πιάνο στην Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρο και Ελλάδα. Υπάρχουν αμέτρητοι μαθητές του οι οποίοι εργάζονται ως καλλιτέχνες και καθηγητές μουσικής. Τον Οκτώβριο του 2007 μετακόμισε στη Λευκωσία της Κύπρου όπου έμεινε ως το 2014. Είναι παντρεμένος με Θεσσαλονικιά, έχει μία κόρη και από τον Ιούλιο του 2014 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Ο Θανάσης Παπαϊσίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ν. Λουκίδου), από όπου έλαβε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και β’ βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο στο NORTH (τάξη Γ. Θυμή), από όπου έλαβε το Diploma of Licentiateship και το Diploma of Fellowship του London College of Music. Μελέτησε επίσης πιάνο με τους Μ. Τιρίμο, R. Syracuse, V. Merzhanov και R. Terroni, τσέμπαλο με την Κ. Βλατή και τον Γ. Χοϊδά, και συνοδεία πιάνου με τους Δ. Γιάκα, S.

Magli, U. Rademacher, K. Equiluz και Β. Stanev. Παράλληλα σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., από όπου έλαβε το πτυχίο της Νομικής και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Εργάστηκε ως καθηγητής πιάνου και συνοδείας πιάνου στο NORTH, στο Ωδείο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε ως πιανίστας στην Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης, και σε συναυλίες της Κρατικής και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας του Κ.Ω.Θ., και ως τσεμπαλίστας στο συγκρότημα μπαρόκ του Κ.Ω.Θ. Διετέλεσε πιανίστας της Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και των Χορωδιών της Ι. Μ. Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Καλαμαριάς, και του Ι. Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στα πλαίσια των παραπάνω δραστηριοτήτων έδωσε ατομικά ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ισπανία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Τουρκία κ.α.) Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής συνοδείας πιάνου στο Κρατικό Ωδείο.

Είσοδος: 8 € γενική, 5 € μαθητικά, φοιτητικά, κάτοχοι κάρτας ανεργίας.