David Virelles

David Virelles David Virelles

Από την Κούβα στον Καναδά και από εκεί στη Νέα Υόρκη: Ένας από τους πιο καταξιωμένους πιανίστες της σύγχρονης τζαζ, ο Ντέηβιντ Βιρέγιες, κάνει στάση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μία μόνο συναυλία στις 11 Νοεμβρίου 2015, κουβαλώντας στις αποσκευές του μεθυστικές μελωδίες.

Αν και μόλις 32 ετών, ο Ντέηβιντ Βιρέγιες έχει μια πορεία στην παγκόσμια τζαζ σκηνή που θα ζήλευαν αρκετοί συνομήλικοί του. Ο μουσικός που οι New York Times χαρακτήρισαν ως έναν από τους ανερχόμενους τζαζ πιανίστες και συνθέτες της γενιάς του.

Ο Ντέιβιντ Βιρέγιες γεννήθηκε στην Κούβα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου η μουσική ήταν μέρος της ζωής. Ο πατέρας του, José Aquiles, υπήρξε γνωστός στη χώρα του τραγουδοποιός της Nueva Trova –μουσικό κίνημα με πολιτικό προσανατολισμό, που άνθησε στην Κούβα των 70s–, ενώ η μητέρα του έπαιζε φλάουτο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαντιάγο ντε Κούμπα. Περιτριγυρισμένος από ήχους, άρχισε μαθήματα κλασικού πιάνου στην ηλικία των 7 ετών, ενώ παράλληλα αφουγκραζόταν τις μουσικές παραδόσεις της πατρίδας του. Τη μέρα που ανακάλυψε τη συλλογή δίσκων του παππού του, μαγεύτηκε από τον αυτοσχεδιασμό και κόλλησε το μικρόβιο της τζαζ.

Ένας κομβικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η γνωριμία του, το 2001, σε ηλικία 18 ετών, με την Καναδή σοπράνο σαξοφωνονίστρια Jane Bunnett, η οποία αγαπούσε τις αφροκουβανέζικες μελωδίες. Οι δυο τους συνεργάστηκαν σε πολλά πρότζεκτ, έκαναν μαζί περιοδείες και ηχογράφησαν αρκετά άλμπουμ, δύο εκ των οποίων προτάθηκαν για Γκράμμυ. Η μαθητεία του δίπλα στον σπουδαίο Αμερικανό συνθέτη, σαξοφωνίστα και φλαουτίστα, Henry Threadgill, αποδείχτηκε καθοριστική για την προσωπική φιλοσοφία που θα ανέπτυσσε γύρω από την τζαζ τα επόμενα χρόνια.

Οι συνθέσεις του Βιρέγιες είναι έντονα αισθησιακές και μυστηριακές. Έχουν έναν τελετουργικό και εξωτικό χαρακτήρα, σαν να λατρεύουν τον ίδιο τον ήχο. Οι ενορχηστρώσεις του είναι συχνά αντισυμβατικές, ενώ η μουσική του δανείζεται τα αφροκουβανέζικα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, τα οποία ενσωματώνει στη σύγχρονη τζαζ. Το αποτέλεσμα αψηφά την κατηγοριοποίηση και αναδεικνύει το πηγαίο και πολύπλευρο ταλέντο του, που τον καθιστά μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον.

  • David Virelles: πιάνο
  • Vicente Archer: κοντραμπάσο
  • Gerald Cleaver: τύμπανα
  • Roman Diaz: κρουστά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τον David Virelles

Διαβάστε περισσότερα:
• Ο Βιρέγιες έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ: Motion (2008), Continuum (2012) και Mbòkó (2014). Στη λίστα των New York Times με τα καλύτερα άλμπουμ του 2012, το Continuum ανακηρύχθηκε στην πρώτη θέση, ενώ και το Mbòkó ήταν σε αρκετές λίστες με τα κορυφαία άλμπουμ του 2014 (New York Times, NPR, ITunes, Village Voice).

• Ο Βιρέγιες έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Ravi Coltrane, Tomasz Stańko, Steve Coleman, Dewey Redman, Andrew Cyrille, Hermeto Pascoal, José Luis Quintana (aka Changuito), Stanley Cowell, Chucho Valdés, Mark Turner, Paul Motian, Chris Potter, David Binney, Milford Graves, Jeff Ballard, Miguel Zenón, Wadada Leo Smith, καθώς και με τον Flea των Red Hot Chili Peppers.

• Ο Βιρέγιες ήρθε σε επαφή με τον σαξοφωνίστα Στηβ Κόουλμαν μέσω Ίντερνετ. Ξεκίνησαν να επικοινωνούν με e-mail και τηλέφωνα το 2006.

• Μαθήτευσε πλάι στον πιανίστα Barry Harris, ενώ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη από το 2009.

• Το 2003, ο Βιρέγιες έγινε ο πρώτος μουσικός που λάμβανε το βραβείο Oscar Peterson, το οποίο απένειμε ο ίδιος ο Πήτερσον. Επίσης, έχει βραβευτεί με το Grand Prix de Jazz Award στο Jazz Festival του Μόντρεαλ.

Πληροφορίες
Μουσική στη Στέγη
DAVID VIRELLES

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, Μικρή Σκηνή, 21:00

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 18 € | Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 10 € |
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9 € | ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υπερασπίζεται πάντα την απεριόριστη πρόσβαση όλων μας στον πολιτισμό.
Το 2015-2016:
- προσφέρει περισσότερες θέσεις των 7 ευρώ στη ζώνη της ΤετARTης
- εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις ανέργων
- παρέχει μειωμένα εισιτήρια σε όλες τις ζώνες
- απορροφά την αύξηση του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στις μουσικές σκηνές
- εγκαινιάζει ΝΕΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ για παρέες στη Στέγη: μικρές παρέες από 5 έως 9 άτομα και μεγάλες παρέες από 10 άτομα και πάνω, με μεγάλες εκπτώσεις.

Ο πολιτισμός έχει θέση στην καθημερινότητά μας.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1393/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Gary Bartz Quartet Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία »