Σωκράτης Σινόπουλος Quartet

Σωκράτης Σινόπουλος Σωκράτης Σινόπουλος

Από την ECM στη Στέγη, ο Σωκράτης Σινόπουλος στις 24 Οκτωβρίου 2015 στην Κεντρική Σκηνή, σηκώνει 8 ανέμους (Eight Winds) με την πολίτικη λύρα του.

Ο ήχος του Σωκράτη Σινόπουλου στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα ότι παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Eight Winds, στη γνωστή μας γερμανική εταιρία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher. Οι μουσικοί άνεμοι, δηλαδή τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις ενός σημερινού δημιουργού αλλά και ακροατή, μπορούν να γεννήσουν άπειρους συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο. Τα κομμάτια του άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και. έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες. Ο Σινόπουλος περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη ποιητική ως «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση...».

Η μουσική του Eight Winds, αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ. Τέσσερις μουσικοί και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Ξεκίνησαν με διασκευές από την εγχώρια παράδοση. Προχώρησαν και επικεντρώθηκαν σε πρωτότυπα θέματα του Σινόπουλου, ενός συνθέτη έμπειρου και ανοιχτού σε συνεργασίες από διαφορετικούς χώρους όπως η τζαζ και η σύγχρονη μουσική. Ο Σωκράτης Σινόπουλος, γεννημένος το 1974 στην Αθήνα, έχει μια μακρά πορεία στη μουσική, με σπουδές παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού. Αν και έχει ασχοληθεί με πολλά όργανα, το ενδιαφέρον του τράβηξε η πολίτικη λύρα, στα 14 του χρόνια. Συνεργάζεται με πολλά σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού τον έχει τιμήσει με το Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών.

  • Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
  • Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
  • Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
  • Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
  • Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
  • Σχεδιασμός και επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
  • Video: Θωμάς Φίλιος
  • Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

Περισσότερες πληροφορίες
Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άλμπουμ Eight Winds είναι η πολυσυλλεκτικότητα των προτάσεων. Πρόκειται για υλικό ικανό να οδηγεί και να οδηγείται από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στον ήχο του κουαρτέτου ομογενοποιούνται απομακρυσμένες επιδράσεις και λεξιλόγια.
Η σύγκλιση των τεσσάρων συνεργατών διακρίνεται από ερευνητικό πνεύμα, παγκοσμιότητα, εκλέπτυνση, αφαίρεση και μουσικότητα.
Οι οκτώ άνεμοι, στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ, είναι η Τραμουντάνα ή Βοριάς (Β), ο Γραίγος ή Μἐσης (ΒΑ), ο Λεβάντες ή Απηλιώτης (Α), ο Σορόκος ή Εύρος (ΝΑ), η Όστρια ή Νοτιάς (Ν), ο Γαρμπής ή Λίβας (ΝΔ), ο Πουνέντες ή Ζέφυρος (Δ) και ο Μαΐστρος ή Σκίρων (ΒΔ).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο

Πληροφορίες
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET
Eight Winds

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Mουσική στη Στέγη
Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 – 18 – 28 € | Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€ ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€ Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υπερασπίζεται πάντα την απεριόριστη πρόσβαση όλων μας στον πολιτισμό.
Το 2015-2016:
- προσφέρει περισσότερες θέσεις των 7 ευρώ στη ζώνη της ΤετARTης
- εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις ανέργων
- παρέχει μειωμένα εισιτήρια σε όλες τις ζώνες
- απορροφά την αύξηση του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στις μουσικές σκηνές
- εγκαινιάζει ΝΕΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ για παρέες στη Στέγη: μικρές παρέες από 5 έως 9 άτομα και μεγάλες παρέες από 10 άτομα και πάνω, με μεγάλες εκπτώσεις.

Ο πολιτισμός έχει θέση στην καθημερινότητά μας.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1390/