Συναυλία με μουσική από την εποχή των Σταυροφοριών στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Την Τρίτη 27 Μαϊου 2014 στις 20:30 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ φιλοξενεί συναυλία με τίτλο «Cricifigat», με μουσική από την εποχή των Σταυροφοριών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Κούντουρα.

Πρόκειται για μια περιπλάνηση στην εποχή των σταυροφοριών με ιδιαίτερη έμφαση στον 13ο αιώνα και στο έργο του Τροβαδούρου Raimbaut de Vaqueiras ο οποίος ταξίδεψε και διέμεινε στον ελλαδικό χώρο κατά την 4η σταυροφορία.

Η τέχνη των τροβαδούρων άνθησε κατά τον 12ο και 13ο αιώνα αρχικά στη Νότια Γαλλία κι έπειτα και σε περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου και της Βόρειας Ιταλίας. Έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την περίτεχνη ποίηση στο προβηγκιανό γλωσσικό ιδίωμα, ή αλλιώς langue d'oc, και τις μονοφωνικές μελωδίες των ίδιων των ποιητών/συνθετών. Η ποίηση αυτή χαρακτηρίζεται από τα ιδεώδη του αυλικού έρωτα και της ιπποσύνης. Εκτός από την ερωτική θεματική τα ποιήματα των τροβαδούρων περιλαμβάνουν και άλλες κατηγορίες όπως το chanson de croisade, είδος τραγουδιού που εξιστορεί γεγονότα από τις σταυροφορίες, καθώς και ποιήματα σε επικό ύφος ή με ηθικό και στοχαστικό περιεχόμενο. Οι τροβαδούροι, αυτοί οι προβηγκιανοί ποιητές-συνθέτες της ιπποσύνης, σχετίζονταν συχνά με σημαντικούς ηγεμόνες της εποχής και συνδέθηκαν με φιλότεχνες αυλές.

Στο Crucifigat η μουσική των τροβαδούρων αντιπαραβάλλεται με την αραβική μουσική παράδοση σχηματίζοντας μια εικόνα του πώς θα μπορούσε να είναι μια μουσική περιήγηση στην ανατολική μεσόγειο στον 13ο αιώνα.

Λίγα λόγια για το Ex Silentio

Το σύνολο Ex Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) ο Michael Chance (κόντρα τενόρος) και η Φανή Αντωνέλλου (υψιφωνός) ενώ συνεργάζεται τακτικά με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και με τον κόντρα τενόρο Νικόλα Σπανό. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο φεστιβάλ Marco Fodella, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprceht της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο φεστιβάλ Guitar Plus, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου κ.α.
Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείας Talanton (κοσμική μουσική του 15ου αιώνα) και Carpe Diem (Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο). Διοργανώνει το ετήσιο διήμερο «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» της Αθήνας ενώ μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.

ΦΩΤΟ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

Ex Silentio & Ζιάντ Ρατζάμπ - φωνή & ούτι
Τομπίας Σλίρφ - φωνή, οργκανέτο, βιέλα με τροχό, γοτθική άρπα, βιέλα, γκέμσχορν
Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο, γκέμσχορν & καλλιτεχνική επιμέλεια

Είσοδος: 7 ευρώ

Πρόγραμμα συναυλίας:
Cunctipotens, ανώνυμος (11ος αιώνας)
Αραβική παράδοση
Kalenda Maya, Raimabut de Vaqueiras (αρχές 13ου αιώνα)
Αραβική παράδοση
Quinte estampie real, ανώνυμος (Γαλλία, 13ος αιώνας)
Hicaz Ilahi, παράδοση των Σούφι (13ος αιώνας)
Crucifigat, ανώνυμος από τα carmina burana (CB47, 12ος αιώνας)
Αραβική παράδοση
Estait eu en geu cossirier, Raimbaut d' Orange (1147-1173)
Palestinienlied, Walther von der Vogelwiede (1170-1230)
Αραβική παράδοση
Pange melos, ανώνυμος (Γαλλία, 1200)
Ave gloriosa, ανώνυμος 11ος αιώνας
Aras Pot, Raimbaut de Vaqueiras
Lammabada, αραβο-ανδαλουσιανή παράδοση