Γιορτές στο Kέντρο Eπισκεπτών

Αφίσα, Γιορτές στο Kέντρο Eπισκεπτών Αφίσα, Γιορτές στο Kέντρο Eπισκεπτών

Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS, μετά από μία άκρως επιτυχημένη πορεία, κλείνει τον κύκλο παρουσιάσεών του για το 2013 με μία εμφάνιση την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, στο Kέντρο Eπισκεπτών του Kέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζοντας το έργο «Τα Παγανά» του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949). Μια σύνθεση για εννεαμελές σύνολο με αφηγητή, πάνω σε κείμενα του Στρατή Μυριβήλη.

Αφηγήτρια θα είναι η ηθοποιός Χριστίνα Γαρμπή ενώ τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Μίλτος Λογιάδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παρουσίασης του έργου « Παγανά» έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συνόλου Γιώργος Κουμεντάκης και την αναπροσαρμογή του μουσικού κειμένου έκανε ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης.
Την συναυλία θα προλογίσουν μουσικά οι σολίστες του KYKLOS ENSEMBLE Σέρτζιου Ναστάσα, Μαριλένα Δωρή και Μαρία Μπιλντέα με έργα σταθμούς όπως:
J.S.Bach (Chaconne, 2 Partita για Βιολί ), Claude Debussy (Syrinx για σόλο Φλάουτο ) και για σόλο Άρπα τα έργα: Gabriel Faure (Impromptu), Claude Debussy (Arabesque και Clair de Lune).
Το σύνολο μουσικής Δωματίου ΚYKLOS θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Μουσείο Μπενάκη για τη διάθεση του αρχειακού υλικού από το αρχείο της Κούλας Πράτσικα και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής για την κριτική επιμέλεια του μουσικού υλικού.

Λίγα λόγια για το έργο «Παγανά» του Νίκου Σκαλκώτα

Τα Παγανά είναι μια σουίτα για μικρό σύνολο οργάνων που ο Νίκος Σκαλκώτας έγραψε το 1939. Το υλικό των σύντομων κομματιών ο συνθέτης το αντλεί από επτά έργα του Μπάρτοκ, ένα του Στραβίνσκι, τρία δικά του, ένα κομμάτι παλιάς μουσικής και τα παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα, τα οποία ενορχηστρώνει με εκπληκτική λιτότητα και καθαρότητα.
Τα Παγανά γράφτηκαν μετά από ανάθεση της Κούλας Πράτσικα, η οποία- για τις ανάγκες του έργου και της χορογραφίας- ζήτησε από τον Στρατή Μυριβήλη να γράψει ένα κείμενο πάνω στο θέμα του μπαλέτου.
Τα Παγανά αντλούν το περιεχόμενό τους από τους παραδοσιακούς θρύλους των Χριστουγέννων για τους καλικάντζαρους.

 

Πληροφορίες
Γιορτές στο Kέντρο Eπισκεπτών
Τα Παγανά
σε κείμενο του Στρατή Μυριβήλη

Έναρξη: 12.30μμ
Είσοδος ελεύθερη