Eric Harland - Voyager @ Half Note Jazz Club

Eric Harland Eric Harland

Το κουϊντέτο του μοναδικού ντράμερ Eric Harland είναι μία από τις πιο hip jazz μπάντες στις μέρες μας! Ο γνωστός μας πια Eric Du'sean Harland, που υπήρξε ένα από τα παιδιά- θαύματα κι αργότερα καθιερώθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους και πλέον περιζήτητους ντράμερς της παγκόσμιας jazz σκηνής, έρχεται για πρώτη φορά στην χώρα μας ως leader, με μία all star μπάντα.

Στην σκηνή του Half Note θα δούμε ένα αντιπροσωπευτικό σχήμα της κορυφαίας nouvelle vague της jazz! Είναι το κουϊντέτο Voyager με το οποίο... «ταξίδευσε» ο Harland στην πρώτη του προσωπική ηχογράφηση με τον ομώνυμο τίτλο το 2010.

Τον 36χρονο σήμερα συνθέτη και ντράμερ, συνοδεύει μία ιστορία που μόνο στα παραμύθια κανείς μπορεί εύκολα να βρει! Γεννημένος στο Houston του Texas, o ανιψιός του τραγουδιστή Leo Polk, ήταν ένας εξαιρετικά υπέρβαρος(!) έφηβος που είχε γίνει στόχος πειραγμάτων συνομηλίκων του αλλά και κάποιων δασκάλων του. Η μητέρα του ήταν πολύ θρήσκα και πίστευε - ότι κάποιο όραμα που είχε δει στην γέννηση του – τον προάλειφε κάτι σαν μεσσία εν αναμονή!! Έτσι λοιπόν πήγε το παιδί της σε μάγους γιατρούς και ιερείς του voodoo για να βρει τρόπο να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της για το παιδί!

Όμως η αποδοχή για τον μικρό Eric από την μουσική κοινότητα σε ηλικία 14 ετών, του προσέφερε την επιβεβαίωση που χρειαζόταν! Με το μυαλό του στο είδωλό του -κορυφαίο ντράμερ της jazz- Elvin Jones, ξεκίνησε να σπουδάζει κρουστά για ορχήστρα ενώ λίγο αργότερα θα σπουδάσει και θα τελειώσει ειδικό Γυμνάσιο Τεχνών.
Ο μεγάλος Wynton Marsalis ανακαλύπτει πρώτος το ταλέντο του και τον πείθει να σπουδάσει μουσική στη Νέα Υόρκη. Έτσι ο Harland ξεκινάει το 1993 μία μεγάλη επαγγελματική καριέρα ενώ σπουδάζει στην Manhattan School of Music παίρνοντας πλήρη υποτροφία. Το 1996 γυρίζει στο Houston για να γεμίσει τις μπαταρίες του κι αποφασίζει να ακολουθήσει και να ολοκληρώσει Θεολογικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Houston! Ήδη ο πολυτάλαντος μουσικός είναι ένα τελείως διαφορετικό άτομο, υπερδραστήριο και σχεδόν... καχεκτικό, δουλεύοντας με ρυθμούς ιλιγγιώδεις.

Με την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη ο Harland θα είναι ο ντράμερ επιλογής του Marsalis, της μεγάλης Betty Carter μέχρι το θάνατό της, του Joe Henderson αλλά και νεότερων όπως του Stefon Harris και του Terence Blanchard. Σε πολύ μικρή ακόμη ηλικία ψηφίζεται στην λίστα με τους σπουδαιότερους ντράμερς ανάμεσα σε ονόματα θρύλους όπως ο Elvin Jones ή ο Roy Haynes και αναγνωρίζεται ως απόλυτος Rising Star στην τζαζ μουσική!

Ο Harland θα συνεργαστεί με τον McCoy Tyner, τον Michael Brecker, τον Kenny Garrett, τον Greg Osby, τον Zakir Hussein και πολλούς άλλους ενώ το 2003 θα αρχίσει να εμφανίζεται με το γκρουπ του μεγάλου Charles Lloyd με τον οποίον και έχει έρθει ήδη αρκετές φορές στην Ελλάδα. Την επομένη χρονιά θα συστηθεί άλλη μια σούπερ μπάντα της οποίας ήταν μέλος μέχρι πέρυσι, οι SF Jazz Collective. Ταυτόχρονα είναι και μέλος του απαράμιλλου κουαρτέτου του Joshua Redman και του project James Farm.

Στη σύντομη- μεγάλη καριέρα του μέχρι σήμερα, ο Eric Harland έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ηχογραφήσεις, σε περισσότερα από 18 soundtracks ταινιών ενώ ο άλλοτε παχύσαρκος πιτσιρίκος κάνει καριέρα ακόμη και στο modeling!!! O σπουδαίος πιανίστας και συνεργάτης του Jason Moran λέει για τον Harland ότι " ....δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, ούτε είδος ή στυλ που δεν μπορεί να παίξει" ενώ ο πιανίστας του στο κουϊντέτο Taylor Eigsti προσθέτει "....δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο να κάνει αυτά που κάνει. Είναι τόσο καλά που σε κάνει να πρέπει να ..γελάς" !

Το κουϊντέτο του Eric Harland αποτελούμενο από τρομερούς bandleaders όπως τον Taylor Eigsti στο πιάνο, ή τον Walter Smith III στο σαξόφωνο και οι περιοδείες του μ' αυτό, κάτω από τίτλο Voyager είναι από τις πιο αγαπημένες και απολαυστικές στιγμές για τον εξαιρετικό αυτόν μουσικό. Είναι σίγουρο ότι με το "Voyager" θα ταξιδέψουμε με... υψηλές πτήσεις αυτοσχεδιασμού, ανεξερεύνητης jazz μαγείας και σύγχρονης μουσικής έκφρασης.

  • Eric Harland: drums
  • Taylor Eigsti: piano
  • Harish Raghavan: bass
  • Nir Felder: guitar
  • Walter Smith III: saxophone

 

Πληροφορίες

ERIC HARLAND - VOYAGER
@ HALF NOTE JAZZ CLUB
Υπερβατικοί ρυθμοί και ήχοι... από ένα σύγχρονο αστέρι της jazz

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2013

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 22:00 (Δευτ. – Τετ.), 22:30 (Πεμ.)
ΕΙΣΟΔΟΣ: 15€ στο μπαρ και 10€ φοιτητικό / τραπέζι: 15, 20, 30 €

Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς / www.halfnote.gr
Κρατήσεις: 210 9213310 ǀ viva.gr– 13855

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr

Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cinema Paradiso Zoe Tiganouria Quintet live @ JAZZPOiNT »

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:4466 ΡΕΝΑ ΠΑΡ Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 00:40 δημοσιεύθηκε από ΡΕΝΑ ΠΑΡ

    είμαι ειρήνη! παρασκευοπούλου! θα ήθελα πολύ να κερδίσω την πρόσκληση είναι ο αγαπήμενος ντράμερ του αγαπημένου μ jazzοφίλου και θα ήταν μέγαλη χάρα και για τους δυο μας!