Ένα πρότζεκτ για τον Καραγκιόζη

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής «Σκιές και Καραγκιόζης project», με έργα μαθητών και μαθητριών.

Μπορεί ο Καραγκιόζης και το θέατρο σκιών να έχουν χάσει μέρος από την παλιά αίγλη τους, αφήνοντας χώρο σε νέους ήρωες (κυρίως εκ Δύσης), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να εμπνέουν. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», η Α΄ Διεύθυνση ΠΕ Αθηνών (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής «Σκιές και Καραγκιόζης project» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από 17 έως 29 Ιανουαρίου 2017.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μαθητών και μαθητριών του σχολείου που έχουν ως θέμα τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου αφού δούλεψαν μικρά πρότζεκτ με τις δασκάλες τους, δημιούργησαν ζωγραφικά έργα υπό την επίβλεψη της Αθανασίας Σκληρού, στελέχους του εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, καθώς και χαρακτικό έργο με την καθοδήγηση της ζωγράφου-χαράκτριας Θεοδώρας Χανδρινού.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, επίσης, έργα 25 καταξιωμένων εικαστικών και καραγκιοζοπαιχτών που εμπνεύστηκαν από τη συγκεκριμένη θεματική. Τα έργα αυτά οι εικαστικοί καλλιτέχνες και οι καραγκιοζοπαίχτες τα παραχωρούν ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», για να εμπνέουν τους μικρούς μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής εικαστικοί (με αλφαβητική σειρά): Caro- Perdigón Esperanza, Nuria Gonzalo, Αναστασιάδου Ντίνα, Γιώτσας Γιώργος, Καζάκου Εύη, Καράγιωργα Νίκη, Καράλη Αγγέλα, Κατρακάζου Κωνσταντίνα, Κιπένη-Θαλασσινού Αικατερίνη-Ευμορφία, Κοτσορές Σωκράτης, Κουβάτσου Δέσποινα, Κουγιουμτζής Κωνσταντίνος, Κύρκου Ευδοκία, Κωνσταντίνου Πένυ, Λαός Σταύρος, Μπάρα Αγγελική, Μπλούκου Βασιλική, Παπανικολάου Ελένη, Πάστρα Μαρία, Ρόρρης Γιώργος, Σταύρου Σοφία, Στελλάτου Μαρίνα, Χανδρινού Θεοδώρα, Χαρίδημος Σωτήριος, Χρήστου Σπύρος. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, Λουίζα Καραπιδάκη, ενώ τη γενική οργάνωση και τον συντονισμός έχει αναλάβει ο Νίκος Ευσταθίου, Διευθυντής 5ου Δ.Σ. Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης».

 
Γενικές Πληροφορίες

  • Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
  • Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 19:00
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00