Myrό Gallery - Εγκαίνια υπό τους ήχους των “ Decauville 1918”

H Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την βραδυά των εγκαινίων 3 εκθέσεων που φιλοξενούνται στους χώρους της την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, με ώρα έναρξης στις 20.00 (οκτώ το βράδυ) θα πλαισιώσει με μουσικά ειδικά γραμμένη για την περίσταση αλλά και γνωστά κομμάτια jazz το συγκρότημα “Decauville 1918”.

 

Το συγκρότημα “Decauville 1918” αποτελούν ο Αργύρης Λάζου (piano), ο Levon Grigorian (doublebass), ο Νεκτάριος Βαμβακούσης (vocals - percussion) και ο Γιάννης Τσώτσος (strings and traditional wind instuments). Ιδρυτές του είναι ο Αργύρης Λάζου και ο Γιάννης Τσώτσος, μουσικοί με rock και hard rock καταβολές και με ενεργή σκηνική παρουσία από το 1984 με το συγκρότημα Skyhooks. Οι Decauville μετρoύν περίπου οκτώ χρόνια παρουσίας στην σύνθεση και διασκευή σύγχρονων μορφών μουσικής όπως jazz και ethnic jazz. Στα πλαίσια της καλλιτεχνικής τους δράσης έχουν ηχογραφήσει το album The Stand Art, το 2008 με jazz standard διασκευές που βασιζονταν στο πιάνο και το κοντραμπάσο.

Οι Decauville έχουν γράψει μουσική ειδικά για τα έργα της έκθεσης της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery. Βασικός άξονας αυτής της συνεργασίας, που στην ουσία πρόκειται για μια ποιητική συνεύρεση μεταξύ της μουσικής και της ζωγραφικής είναι το συναίσθημα. Εδώ τα ψυχικά χαρακτηριστικά της μουσικής μετουσιόνονται σε μια εικαστική γλώσσα και το αντίστροφο. Αγωνία, ένταση, φόβος και λύτρωση μεταφράζονται σε μια ακολουθία διάφωνων συγχορδιών οι οποίες επιφέρουν την απελευθέρωση μέσα από τη λύση τους. Η θέαση των έργων της Δήμητρας Ξενάκη ενέπνευσε τον Αργύρη Λάζου και τον Levon Grigorian να διασκευάσουν αρχαία ελληνική μουσική σε jazz, να συνθέσουν κομμάτια σε progressive classico και jazz rock ύφος αλλά και να εναρμονίσουν rock και οπερατικές συνθέσεις όπως το το Diary of a Madman και το Phantom of the Opera, αντίστοιχα, στον κοσμογονικό απόηχο αυτης της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις οκτώ το βράδυ, σε διακριτούς χώρους που συναποτελούν την Myrό Gallery με κεντρική είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστούν τρεις εκθέσεις. Πρόκειται για την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Ξενάκη υπό τον τίτλο “Δέησις” στην Κεντρική Αίθουσα, την έκθεση ζωγραφικής της Ρουμάνας εικαστικού Χριστίνας Μπούκουρ που θα φιλοξενηθεί στο Project Room και την έκθεση γλυπτικής του Ρουμάνου γλύπτη και ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρμάρου Ciprian Hopirtean στον χώρο Greek Marble Initiative Showroom.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο www.myro.gr.