Έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη @ Myrό Gallery

Στο Myrό Project Room φιλοξενείται για έναν μήνα η έκθεση ζωγραφικής της σειράς έργων του Φώτη Κλογέρη με τίτλο “Το μετρό στην Θεσσαλονίκη”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 στις οτκώ το βράδυ (20.00).

Οι ελαιογραφίες που αποτελούν την έκθεση είναι εμπνευσμένες από το βαρύ τεχνικό έργο που αναλήφθηκε χωρίς να υπολογίσει την ύπαρξη πολλών πόλεων κάτω από την σημερινή πόλη, αυτή της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Αρχαίας Ελληνικής Θεσσαλονίκης, του παρελθόντος μας που δεν μπορούμε να θάψουμε κάτω από τσιμεντοενέσεις, να ξεχάσουμε μπροστά στην διευκόλυνση του μεγάλου τεχνικού έργου, ή να αγνοήσουμε έμπροσθεν της βολής μας. Ο Φώτης Κλογέρης αντικρύζει και αποτυπώνει άλλοτε δυστοπικά και άλλοτε μελλοντολογικά την πόλη που διείδε ως εφικτή ο Τάκης Ζενέτος στις “έξυπνες πόλεις” του, όπου είχε διατυπώσει τη δική του άποψη για την ιδανική μορφή της και να χτίσει κτίρια που θα την υπηρετούσαν. Η πεμπτουσία της πολεοδομικής και χωροταξικής φιλοσοφίας του Τάκη Ζενέτου περιέχεται στην έρευνά του, όπως διατυπώθηκε στην πρότασή του για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία το 1962 τη δημιουργία ευέλικτων μεγαπόλεων-οικιστικών συγκροτημάτων που φτάνουν στα όρια της βιώσιμης ατμόσφαιρας και οργανώνονται σε επάλληλα επίπεδα αναρτημένα από καλώδια πάνω από τις υπάρχουσες ιστορικές πόλεις και το φυσικό περιβάλλον. Η σειρά έργων του Κλογέρη βεβαίως δεν είναι αρχιτεκτονικό σχέδιο ή λύση ενός μηχανικού των κατασκευών, αλλά μιά ουτοπία που βλέπει τα εργοτάξια ως χωροχρονικούς άξονες που συνδέουν τις πολιτιστικές αφετηρίες μας με το Σήμερα σε μια δυνατότητα αέναης συνύπαρξης. Με κοφτές πινελιές και κάποτε με οραματική διάθεση ο καλλιτέχνης φέρνει το Μετρό στην Θεσσαλονίκη σαν μία κιβωτό του χρόνου και του πολιτισμού.

Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Σύντομο Βιογραφικό: O ζωγράφος Φώτης Κλογέρης γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Απο το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονική. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2016. Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.