Φώτης Ραφτόπουλος – Χρήστος Σκαλκώτος: «Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση»

Την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα) η έκθεση γλυπτικής των Φώτη Ραφτόπουλου και Χρήστου Σκαλκώτου με τίτλο «Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση».

 

Η έκθεση γλυπτικής παρουσιάζει μία σειρά από μικρά γλυπτά διαφορετικών μεγεθών και υλικών, σχέδια, καθώς και μία βιντεοεγκατάσταση. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ υλικού – μορφής και η χρήση των νέων τεχνολογιών – υλικών αποτελούν το πεδίο έρευνας και τον πυρήνα της προβληματικής της παρούσας δουλειάς των δύο καλλιτεχνών.

Το κυρτό και κοίλο, το κενό και το πλήρες, το τραχύ και το λείο, το κόσμημα (μικρό) και το αρχιτεκτόνημα (μεγάλο), όπως επίσης η έννοια και το στιλιστικό ιδεώδες του functionalism (λειτουργισμός), είναι για τους Φώτη Ραφτόπουλο και Χρήστο Σκαλκώτο στοιχεία πνευματικής διάστασης και αποϋλωμένης στοχαστικής εκδοχής του υλικού κόσμου, με βαθιές ρίζες στους πατέρες της γλυπτικής: Brancusi, Arp, Giacometti, Moore, Noguchi, Bruno Munari.

Η διαμόρφωση της οργανικής σχέσης των επιμέρους στοιχείων του μορφικού συνόλου σύνθεσης, εκπορεύεται και με την αποδοχή του «τυχαίου», το οποίο συνεργεί ως εργαλειακό μέσο «αποδόμησης – δόμησης» της προεπιλογής επαναφέροντας στη συνέχεια τη διαλεκτική σχέση «δημιουργού – δημιουργήματος» σε αισθητικά και ορθολογικά αποδεκτό πεδίο.

Η αποκρυστάλλωση της πλέον γόνιμης στιγμής “momentum” του χωροχρονικού συμβάντος είναι η αναδυόμενη γλυπτική σύνθεση, το οργανικό αντικείμενο – φόρμα, ως καλός αγωγός μετάδοσης της ζωτικής ενέργειας· είναι η ακλόνητη πεποίθηση μιας δημιουργικής δύναμης του ανθρώπου-εικαστικού, μια δύναμη που επιβιώνει στο «αντικείμενο – γλυπτική φόρμα» ως ζώσα ύπαρξη.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Παρασκευή 09.30 – 14.00 κ’ 17.30 – 21.00, Σάββατο 09.30 – 14.30