«Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών»

Ζωγράφισα το μέλλον μου Ζωγράφισα το μέλλον μου

Την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στον Εκθεσιακό Χώρου του Ιδρύματος της Βουλής εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 έργα υποτρόφων του ΙΚΥ, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων για τη διεκδίκηση υποτροφίας, ή κατατέθηκαν από τους υποτρόφους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και σήμερα φυλάσσονται στη συλλογή του ΙΚΥ, που αριθμεί περίπου 600 έργα. Η χορήγηση υποτροφιών από το ΙΚΥ με τη διαδικασία του διαγωνισμού διήρκησε από την ίδρυσή του, το 1951, έως το 2010. Οι εξετάσεις ζωγραφικής περιλάμβαναν άσκηση με χρώμα ή, εναλλακτικά, δημιουργία έργου τριών διαστάσεων με ελεύθερη επιλογή υλικών και τεχνοτροπίας. Η εξέταση διαρκούσε 5 τετράωρα μέσα στα οποία οι υποψήφιοι καλούνταν να επιδείξουν τη σχεδιαστική τους ικανότητα, τις γνώσεις τους, ταχύτητα στην εκτέλεση αλλά και φαντασία.
Τα επιλεγμένα έργα, ζωγραφικά ‒προσωπογραφίες, ασκήσεις με μοντέλο, αφηρημένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις, σπουδές για θεατρικά κοστούμια‒, γλυπτικά και χαρακτικά, παρουσιάζονται ως μια πρώτη προσπάθεια παρουσίασης της πλούσιας συλλογής του ΙΚΥ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη στήριξη των επιστημών και των τεχνών αλλά και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας.
Την έκθεση εγκαινίασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης, ο οποίος τόνισε το στενό σύνδεσμο πολιτισμού και δημοκρατίας και υποσχέθηκε τη στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΥ, κυρία Έφη Μπάσδρα, η οποία επισήμανε στο πολύχρονο έργο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τη στήριξη των νέων με κριτήριο την αριστεία και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας, αναφέρθηκε στο χρονικό της διοργάνωσης της έκθεσης και τόνισε τον ενθουσιασμό με τον οποίο έγινε δεκτή η πρόταση του ΙΚΥ από το Ίδρυμα της Βουλής καθώς και την άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε.

Πληροφορίες
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής
Λεωφόρος Αμαλίας 14
τηλ. 210-7375109

Διάρκεια: 7 Μαΐου - 20 Ιουλίου 2014
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακα 10.00-15.00
Είσοδος ελεύθερη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης εγκαινίασε την Τρίτη 6 Μαΐου 2014 την έκθεση με τίτλο «Ζωγράφισα το μέλλον μου: από τη συλλογή έργων τέχνης υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών», η οποία συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών(ΙΚΥ). Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Παύλος Σούρλας, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ Έφη Μπάσδρα και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.

egkainia3

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Λεωφ. Αμαλίας 14) και 40 έργα υποτρόφων του ΙΚΥ, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων για τη διεκδίκηση υποτροφίας ή κατατέθηκαν από τους υποτρόφους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και σήμερα φυλάσσονται στη συλλογή του ΙΚΥ, που αριθμεί περίπου 600 έργα. Η χορήγηση υποτροφιών από το ΙΚΥ με τη διαδικασία του διαγωνισμού διήρκησε από την ίδρυσή του, το 1951 έως το 2010. Οι εξετάσεις ζωγραφικής περιλάμβαναν άσκηση με χρώμα ή εναλλακτικά, δημιουργία έργου τριών διαστάσεων με ελεύθερη επιλογή υλικών και τεχνοτροπίας.
Τα επιλεγμένα έργα, ζωγραφικά ‒προσωπογραφίες, ασκήσεις με μοντέλο, αφηρημένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις, σπουδές για θεατρικά κοστούμια‒, γλυπτικά και χαρακτικά, παρουσιάζονται ως μια πρώτη προσπάθεια παρουσίασης της πλούσιας συλλογής του ΙΚΥ.
«Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει πάντα και ενθαρρύνει στην πράξη τέτοιες ενέργειες, οι οποίες αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και αποδεικνύουν ότι η πολιτική και ο πολιτισμός μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν. Πέρα όμως από τη στενή σχέση του πολιτισμού με τη δημοκρατία, αναδεικνύεται και η δουλεία καθώς και οι πόροι που έχει διαθέσει η πολιτεία, τόσα χρόνια, για να μπορέσουν νέοι καλλιτέχνες να υποστηριχθούν και να διαπρέψουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυρία Μπάσδρα, πρότεινε τη στήριξη της Βουλής τν Ελλήνων προκειμένου η Έκθεση να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να την απολαύσουν ακόμα περισσότεροι πολίτες.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Παύλος Σούρλας, αναφερόμενος στο χρονικό της διοργάνωσης της Έκθεσης ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα έργα ήταν αποθηκευμένα στο ΙΚΥ και η κυρία Μπάσδρα ανέλαβε την πρωτοβουλία και να τα αναδείξει. Κατόπιν επικοινώνησε με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να μας προτείνει να συνεργαστούμε και κυρίως να «στεγάσουμε» αυτή την Έκθεση. Πρέπει να σας πω ότι η πρόταση της κυρίας Μπάσδρα έγινε δεκτή με πρωτοφανή ενθουσιασμό από όλους μας».
«Από την πρώτη στιγμή, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στάθηκε αρωγός και πολύτιμος βοηθός στη διοργάνωση της Έκθεσης. Και τονίζω αυτή τη στάση του Ιδρύματος γιατί για ακόμη μια φορά, η Ελληνική πολιτεία, μέσω του Ιδρύματος της Βουλής δείχνει την προσήλωση της στην επιβράβευση της Αριστείας και της στήριξης όσων έχουν ανάγκη. Την προσήλωση της στη στήριξη των επιστημών και των τεχνών και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας, σήμερα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας μεταπολεμικά» τόνισε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ κυρία Έφη Μπάσδρα.

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες από τα Εγκαίνια