Έκθεση Κούκλας στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 στις 20:00 εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ αναδρομική έκθεση με κούκλες, σκηνικά θεάτρου, μάσκες και μηχανικά παιχνίδια από τις παραστάσεις του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον 2ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ από τις 7 ως τις 30 Μαρτίου 2014, ενώ στο πλαίσιό της θα ανεβούν και οι παραστάσεις Θεάτρου Κούκλας: «Γοργόνα, γοργονίτσα», «Η Γαϊδουρώ» και «Ο Ζαχαροζυμωμένος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερες από 100 κούκλες σε διάφορα μεγέθη και με πολλαπλές τεχνικές αλλά και σκηνικά, κοστούμια, μάσκες και μηχανικά παιχνίδια, με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Χωρίζονται σε 11 διαφορετικές ενότητες και καταγράφουν την πορεία της ομάδας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» και την ιστορία του Θεάτρου Κούκλας από το 1998 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Εμμανουέλα Καποκάκη, ιδρύτρια της ομάδας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» θα ανεβάσει τις παραστάσεις: «Γοργόνα, γοργονίτσα», «Η Γαϊδουρώ» και «Ο Ζαχαροζυμωμένος».

Οι παραστάσεις, ένας χορός σώματος ηθοποιού και κούκλας, λειτουργούν μέσα από τη γλώσσα της εικόνας και των συμβόλων παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα για παιδιά και ενήλικες θεατές, Στις παραστάσεις χρησιμοποιούνται κούκλες διαφορετικών τεχνικών, από δαχτυλόκουκλες έως και κούκλες ανθρώπινων διαστάσεων.

Οι παραστάσεις

«Γοργόνα, γοργονίτσα»
Εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. H βαθιά αγάπη που νιώθει η Γοργόνα για τον Πρίγκιπα, θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι!
Η παράσταση «Γοργόνα, Γοργονίτσα» θα παρουσιάζεται και τις καθημερινές για μαθητές σχολείων, κατόπιν προγραμματισμού.
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Επιπλέον παραστάσεις εκτός καθημερινών, Κυριακές 9 και 16 Μαρτίου στις 12:00
Εισιτήριο: 7 ευρώ

 

«Η Γαϊδουρώ»
Διασκευή από το παραμύθι του Σαρλ Περώ.
Μια παραχαϊδεμένη πριγκιποπούλα, από την απληστία της, θα μεταμορφωθεί σε πανάσχημη Γαϊδουρώ. Θα λυτρωθεί με την προσπάθεια να κερδίσει τον πρίγκιπά της.
Κυριακές 23 και 30 Μαρτίου 2014 στις 12:00
Εισιτήριο: 7 ευρώ

 

«Ο Ζαχαροζυμωμένος»
Βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης: «Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος» σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου (Εκδόσεις Πατάκη).
Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο των ονείρων της, τον Ζαχαροζυμωμένο, από ζυμάρι. Ζωντανεύει από την αγάπη της αλλά...για να μείνουν για πάντα μαζί θα χρειαστεί να αγωνιστούν.
Σάββατα 8, 15, 22 και 29 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 18:00
Εισιτήριο: 7 ευρώ

 

  • Διάρκεια κάθε παράστασης: 1 ώρα
  • Για όλες τις παραστάσεις ακολουθεί παρουσίαση της τεχνικής εμψύχωσης και κατασκευής κάθε κούκλας.
  • Στο τέλος γίνεται συζήτηση με τους θεατές.
  • Με το εισιτήριο της παράστασης παρακολουθείτε παράσταση και έκθεση (προσοχή το Σάββατο δείτε πρώτα την έκθεση και μετά την παράσταση)
  • Για να δείτε μόνο την Έκθεση ισχύει η γενική είσοδος του μουσείου: 5 ευρώ

 

Ώρες λειτουργίας Τελλογλείου:
Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00. (Δευτέρα: Κλειστά)
Πληροφορίες: 2310 247111