Έκθεση εικαστικών στο Ίδρυμα Κακογιάννη από την Very Special Arts Hellas

Η Έκθεση Εικαστικών «ΧΩΡΟΣ & ΧΡΩΜΑ» από από τις 31/10 – 9/11/2013 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποτυπώνει μια διαφορετική αντίληψη και απόδοση της διάστασης του χώρου που μας περιβάλλει.

Δίνοντας έμφαση στα έργα τριών διαστάσεων και στην αναζήτηση διαφορετικών υλικών μέσα από την καθημερινότητα, η ομάδα εικαστικών της Ελληνικής Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες – Very Special Arts Hellas συνθέτει μια μακέτα από έργα τέχνης, έναν φανταστικό τόπο και κόσμο πλημμυρισμένο από χρώμα. Ο επισκέπτης κινείται ανάμεσα σε 50 περίπου επιτοίχια αλλά και περίοπτα επιτραπέζια και αιωρούμενα έργα διαφόρων μεγεθών. Συναντά αερόστατα, δέντρα, άλογα με αναβάτες, χρωματιστά κτίρια και πολλά άλλα θέματα από τον ορατό ή μη ορατό κόσμο μας.
Η έκθεση εκτός από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που επιδιώκει, λειτουργεί και σαν ένα διαφορετικό μέσο ευαισθητοποίησης στο θέμα της αναπηρίας. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν και τα εικαστικά εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα κατά την διάρκεια της έκθεσης και απευθύνονται κυρίως σε κοινό νεαρής ηλικίας.

e-mail image

Εκθέτουν:
Τα μέλη της ομάδας εικαστικών της VSA Hellas:
Τάσος Αμπατζίδης, Ελπίδα Αντωνοπούλου, Βασίλης Διαμαντής, Έλλη Κελεσίδου †, Σταύρος Κρασαδάκης, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Σάκης Σκουτέρης, Νίκος Χατζής
Υπεύθυνος της ομάδας: Νίκος Κόνιαρης - εικαστικός
Εθελόντρια βοηθός: Ιωάννα Τσελέντη

Η έκθεση πλαισιώνεται και από καλλιτέχνες με αναπηρία που συμμετέχουν με προσωπική τους εργασία:Χριστίνα Βασίλογλου, Χριστίνη Γεωργανά, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου. Επίτιμος προσκεκλημένος ο τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης

Σχετικά με την ομάδα εικαστικών VSA Hellas

Η ομάδα εικαστικών της VSA Hellas, που αποτελείται από μέλη που στην πλειονότητά τους έχουν νοητική υστέρηση, λειτουργεί από το 1994 σ' εβδομαδιαία βάση, κατευθυνόμενη από εμπνευσμένους εικαστικούς. Στο ενεργητικό της έχει δύο εκθέσεις: μία στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και μία στην Αίθουσα Τέχνης Αέναον στην Αθήνα, συμμετοχές σε εκθέσεις και σε ανοιχτά ή βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εικαστικές παρεμβάσεις σε πλατεία, σχεδιασμό και κατασκευή σκηνικών, σχεδιασμό γραφικών σε ντοκιμαντέρ, γύρισμα μικρού βίντεο, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα πειραματιζόμενη σε καινούργιες προκλήσεις.

Η λειτουργία της ομάδας εντάσσεται στις δράσεις της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Special Arts Hellas, που ιδρύθηκε το 1990 στην Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες στην καλλιτεχνική έκφραση και τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Αποτέλεσε το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με πολυάριθμα μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εκτός από τα εικαστικά, υλοποιεί εργαστήρια για θέατρο, μουσική, χορό και θεατρικό παιχνίδι, ανεβάζει παραστάσεις, εκπαιδεύει καλλιτέχνες, λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ και ενημερώνει/ ευαισθητοποιεί για θέματα αναπηρίας. Υποστηρίζεται, κατά περίπτωση, από κρατικούς φορείς, κοινωφελή ιδρύματα και ιδιώτες χορηγούς. Πολύ σημαντική είναι η στήριξη εθελοντών σ' όλους τους τομείς, ενώ όλες οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εικαστικά εργαστήρια για ομάδες σχολείων ή φορέων (κατόπιν συνεννόησης) και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για όλους τους επισκέπτες.Η έκθεση πραγματοποιείται με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Ι. Νιάρχος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Φουαγιέ Α΄ ορόφου)
από τις 31/10 – 9/11/2013
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. & 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. (ή και μέχρι το τέλος των παραστάσεων του Ιδρύματος)
Εγκαίνια: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
Very Special Arts Hellas/ Επιμέλεια έκθεσης: VSA Hellas
Δάφνης 8, Ζωγράφου 157 72
Τηλ. 210 7710847, Φαξ 210 7487905
Κινητό: 6972 868397
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.vsahellas.gr www.mcf.gr