«Η Αθήνα των Χάνσεν μέσα από το αρχιτεκτονικό κέλυφος» Έκθεση σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Robert Mogensen

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του Θεόφιλου Χάνσεν (13 Ιουλίου 1813), παρουσιάζουν, από 8 έως 27 Οκτωβρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση σχεδίων Η Αθήνα των Χάνσεν μέσα από το αρχιτεκτονικό κέλυφος του Δανού αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Robert Mogensen.

Η έκθεση αποτελείται από 38 σχέδια νεοκλασικών κτισμάτων της Αθήνας, που αποτυπώνουν δημιουργήματα των Δανών αρχιτεκτόνων, Theophilus και Christian Hansen, οι οποίοι ασχολήθηκαν κατά τον 19ο αιώνα σχεδιάζοντας πολλά δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα σε νεοκλασικό ρυθμό. Πρόκειται για μοναδικά κι ανεπανάληπτα κτίρια, όπως το Αστεροσκοπείο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Αθηνών του Θεόφιλου Χάνσεν, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πιο σημαντικό και πλέον κομψό κτίσμα του Χριστιανού Χάνσεν, ο οποίος έκανε εμπεριστατωμένες μελέτες των μνημείων της αρχαιότητας.

Mogensen1

Τα έργα-σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν ένα προσωπικό ντοκουμέντο του αρχιτέκτονα Robert Mogensen, δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν στη μέση της πόλης, ανάμεσα στους πεζούς και με διάφορες καιρικές συνθήκες.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 19.00 στο «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας» στο Π.Κ. «Μελίνα», ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει διάλεξη σχετική με τους Χάνσεν και τα δημιουργήματά τους στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ώρα 19.30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης , Θησείο τηλ. 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00
Η είσοδος για το κοινό ελεύθερη