«Γλυπτά Αιγαίου»

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 21:30 θα φιλοξενηθεί η έκθεση μικρών γλυπτών-κατασκευών με τίτλο «γλυπτά Αιγαίου» του Νίκου Αναγνωστόπουλου στον χώρο της ταβέρνας Αμπέλα στην παραλία Αμπέλα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου και είναι επισκέψιμη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ καθημερινά.

Στο χώρο της Αμπέλας την ίδια μέρα 8/8 στις 21:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του κοντραμπασίστα Σπήλιου Καστάνη σε ένα σόλο με τίτλο "Doublebase and toys". Ο Σπήλιος Καστάνης γεννήθηκε το 1964 σε ένα χωριό στην Αρκαδία. Είναι αυτοδίδακτος στο κοντραμπάσο. Από το ξεκίνημά του ενδιαφερόταν για το blues και την jazz μουσική, καθώς και για την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Μετά την επαφή και την μαθητεία του με τον κοντραμπασίστα Peter Kowald ασχολήθηκε με την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Είναι μέλος του τρίο Günter "baby" Sommer και Φλώρος Φλωρίδης που περιοδεύουν σε συναυλίες στην Ευρώπη. Έχει παίξει με Σαββίνα Γιαννάτου, Ευγένιο Βούλγαρη, Anna Homler, Σωτήρη Ντούβα, Γιάννη Πουππούλη, Σάκη Τσινούκα και άλλους. Διοργάνωσε από το 2004 έως το 2012 τα καλοκαίρια το φεστιβάλ Jazz και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στη λίμνη του Λάδωνα.

Ο Νίκος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, "Pietro Vanucci" στην Περούτζια Ιταλίας. Από το 1988 διδάσκει τα μαθήματα του κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Π.Λ. Πάτρας και από το 1999 τα μαθήματα ειδικότητας του 6ου Τ.Ε.Ε. Από το 2008 μέχρι το 2013 ήταν υπεύθυνος του καλλιτεχνικού εργαστηρίου στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας. Το διάστημα 1995-1997 εκπονεί μεταπτυχιακή εργασία στην ΑΣΚΤ Αθήνας με θέμα «Σύμβολα και Ελληνικό τοπίο» με την επίβλεψη τριμελούς επιτροπής καθηγητών της σχολής και συντονιστή τον ζωγράφο Δημοσθένη Κοκκινίδη.

PIC00016

Έχει σχεδιάσει αφίσες και έντυπα για εκθέσεις και συναυλίες του χώρου τέχνης-εστιατόριο «δροσερινό». Το 2002 ιδρύει την ομάδα «ΣΥΝ» με άλλους τέσσερις καλλιτέχνες με την οποία πραγματοποιήθηκαν πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ήταν επιμελητής σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με σημαντικότερες την έκθεση «όψεις του διαφορετικού» - Κέντρο Τεχνών Σταφιδαποθήκες Μπάρι σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, την έκθεση «το βάρος των πραγμάτων» στου Μύλους Αγ. Γεωργίου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάτρα 2006 και την έκθεση «καμένη γη» εικαστική και λογοτεχνική διαμαρτυρία σε συνεργασία με το Δήμο Ρίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών στο κέντρο τεχνών του δήμου Ρίου και το χώρο τέχνης-εστιατόριο «δροσερινό». Η πιο πάνω έκθεση πραγματοποιήθηκε για τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο του 2007 και συμμετείχαν 14 εικαστικοί και 14 λογοτέχνες-ποιητές. Στις πιο πάνω εκθέσεις εκδόθηκαν κατάλογοι.

PIC00034
Ατομικές εκθέσεις
1991 Γκαλερί Γκλόρια
1992 Γκαλερί Πήτερς, Λεμεσός
1993 Γαλλικό Ινστιτούτο, «Τάξη-Χάος» Πειραιάς
1996 «Αντανακλάσεις» 7 εικαστικές παρεμβάσεις σε 7 σημεία της Λήμνου
1997 Αίθουσα Τέχνης Εποχές, «Σταυρικές Μεταμορφώσεις», Αθήνα
2000 «Πέντε ιστορίες για το χρόνο», Catamaran, Πάτρα
2000 «Ταξίδι στην Ελλάδα», φωτογραφίες, δροσερικό, Πάτρα
2001 «Ιστορίες του νερού» Κατασκευές-φωτογραφίες, Catamaran, Παναγοπούλα Πατρών

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
1986 "Colori nel Mondo" Biennale νέων καλλιτεχνών στην Rocca Paolina Περούτζια
1986 Έκθεση αποφοίτων, Πανεπιστήμιο "La Cattolica", Βαρσοβία, Πολωνία
1989 «9 Πατρινοί Καλλιτέχνες» Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
1990 Έκθεση Εκπαιδευτικών Τέχνης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
1990 «Πατρινοί Καλλιτέχνες» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
1997 «Ιστορίες Αέναων Αλλαγών» Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
1997 Έκθεση γλυπτικής-κατασκευών, Αίθουσα Τέχνης Εποχές, Αθήνα
1998 Έκθεση Λιθογραφίας, Πολύεδρο, Πάτρα
1998 Πάτρια Εδάφη, Πολύεδρο, Πάτρα
1999 «Αρχέτυπο» Μύλος, Θεσσαλονίκη
2000 «Πάτρια Εδάφη 2», Πολύεδρο, Πάτρα
2001 «11+» Millenium, Πάτρα
2002 Έκθεση «Ομάδος ΣΥΝ», δροσερικό και πέντε καταστήματα, Πάτρα
2002 «Όψεις διαφορετικού», Κέντρο Τεχνών Σταφιδαποθήκες Μπάρι, Δήμος Πατρέων «Ομάδα Συν» και καλεσμένοι καλλιτέχνες
2002 "Fresh art festival" Πλάζ ΕΟΤ, Πάτρα
2003 «Σχέδια φίλων», Δροσερικό, Πάτρα
2005 «Το Σώμα», Δροσερικό, Πάτρα
2006 «Το βάρος των πραγμάτων» Ομάδα ΣΥΝ, Μύλοι Αγίου Γεωργίου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006
2007 Art-Apart Festival – Πλαζ ΕΟΤ, Πάτρα
2008 «Καμένη γη» Εικαστική και λογοτεχνική διαμαρτυρία. Συνδιοργάνωση Δήμος Ρίου – Πανεπιστήμιο Πατρών. Κέντρο Τεχνών Δήμου Ρίου, χώρος τέχνης-εστιατόριο «δροσερικό»
2011 Art Apart Festival. Οινοποιείο Achaia Clauss

«Πηγαίνουμε στη θάλασσα για να ακούσουμε τον εαυτό μας»
Ιούλιος 2013 - Μέγας Γυαλός
Νίκος Αναγνωστόπουλος

Τα συγκεκριμένα μικρά γλυπτά κατασκευές που εκτίθενται στην ταβέρνα Αμπέλα έγιναν τον Ιούλιο του 2013 σε ένα μοναχικό σπίτι με περιβόλι στο Μέγα Γυαλό με θέα στη θάλασσα αποτελούνται από θαλασσόξυλα που έχουν μαζευτεί από παραλίες του Αιγαίου, μικρές ζωγραφικές σε χαρτόνι με ακρυλικά και καθρέφτες.
Αυτό που ενδεχομένως να ξενίσει το θεατή είναι οι καθρέφτες. Γιατί οι καθρέφτες;
Μνήμες μέσα μου αλλά και στον τόπο με οδηγούν στο υλικό για τη δημιουργία εικόνων που ορίζουν τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτογνωσία μέσω αντανάκλασης. Για να κατακτήσουμε την αυτονομία μας νομοτελειακά πρέπει πρώτα να κατακτήσουμε την αυτογνωσία μας. Πολύ απλά αυτά που αντανακλώνται μέσα μας συνειδητά, είναι αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε σε όλα τα πεδία της ύπαρξής μας, νοητικό-ψυχικό-πνευματικό. Η ανάκλαση είναι μια βασική συμπαντική λειτουργία με κύριο μέσο το φως φυσικό ή πνευματικό που είναι συνώνυμο της αντίληψης.
Τελειώνοντας παραθέτω ένα μικρό κείμενο του A.S. Raleigh που εκτιμώ ιδιαίτερα και μία φράση του Γιόζεφ Μπόις, που πραγματοποίησε στη ζωή του σαν καλλιτέχνης αυτό που έλεγε κοινωνική γλυπτική και με έχει σημαδέψει.
...Όλη η αλήθεια που μπορεί να μάθει ο άνθρωπος, είναι απλά εκείνη που αντανακλάται σε αυτόν μέσα από το σύμπαν. Κανένας άνθρωπος δεν είναι γεννήτορας ενός πράγματος. Είναι απλά ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο αντανακλάται ο Κόσμος, ενώ οι σοφότεροι άνθρωποι είναι απλά οι πλέον αποτελεσματικοί καθρέφτες. Όσο περισσότερο εναρμονίζεται το άτομο με το Σύμπαν, όσο γίνεται λαμπρότερο σαν καθρέφτης, τόσο το Σύμπαν μπορεί να αντανακλάται σε αυτό περισσότερο αποτελεσματικά. Έτσι ο Κόσμος αντικατοπτρίζεται σε εμάς και εμείς μπορούμε να τον κατανοήσουμε...
A.S. Raleigh

«Εμείς φυτεύουμε τα δέντρα και τα δέντρα φυτεύουν εμάς»
Γιόζεφ Μπόις
3 Μαΐου 1984
Μπολόνια – Ιταλία