Platform Project @ Art-Athina - Kalos&Klio

Pandora's Box Pandora's Box

Οι Kalos&Klio συμμετέχουν στο Platform Project @ Art-Athina παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Pandora's Box έργο που βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό, International Art Expo, Liquid Identities, 2012, Venice (Italy) και έχει διακριθεί με πρώτο βραβείο στην κατηγορία των new media art, Artslant. Το εικαστικό δίδυμο επίσης παρουσιάζει και το νέο γλυπτικό έργο σε μπρούντζο, με τίτλο Homo Artificialis.

To Matrix των Kalos&Klio όλο και διευρύνεται και όσο διευρύνεται μοιάζει ν' αποκτάει μια δική του συνείδηση, σαν ρομπότ 3ης γενιάς. Σαν τέτοιο ρομπότ ο Homo Artificialis του καλλιτεχνικού ζεύγους, μοιάζει αυτόνομος, ανεξάρτητος, χωρίς αναφορές σε γνωστές ιστορικές κουλτούρες, σαν εξωγήινο εύρημα ή κτέρισμα ενός άγνωστου -μέχρι στιγμής- πολιτισμού. Στο Pandora's Box, από την άλλη, έχουμε τη γνωστή καλειδοσκοπική-ψυχεδελική αισθητική των Kalos & Klio στην πιο πολύπλοκη μέχρι στιγμής εκδοχή του, σ' ένα χωνευτήρι που μασάει τα πάντα, από αρχιτεκτονικά στοιχεία, ανθρώπινα μέλη, τεχνητές κατασκευές. Το Matrix επεκτείνεται...
Θανάσης Μουτσόπουλος

Ιστορικός τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και της θεωρίας του πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης.

Pandora's Box detailPandora's Box detail

[...] Αν στην Αναγέννηση η "galleria" και το "gabinetto" και λίγο αργότερα τα "cabinets of curiosities" παρουσίαζαν τον κόσμο μέσω τεχνουργημάτων και αξιοπερίεργων αντικείμενων, το έργο Pandora's Box εφαρμόζει την ίδια πρακτική μέσα από την καλλιτεχνική οπτική και δημιουργία. Και παρόλο που οι ιδιωτικές συλλογές της Αναγέννησης ήταν εξ ορισμού κλειστές και απρόσιτες στο κοινό, οι Kalos&Klio δημιουργούν το έργο τους πάνω σε μία κλίμακα που ξεκινάει από τις αρχές του Διαφωτισμού και καταλήγει στη "δημοκρατία της όρασης".
Παναγής Κουτσοκώστας

Ιστορικός τέχνης , Μουσειολόγος.


Homo ArtificialisHomo Artificialis

Short BIO

Οι Kalos&Klio (Χρήστος Καλός, Κλειώ Τανταλίδου) είναι δυο καλλιτέχνες που δουλεύουν ως εικαστικό καλλιτεχνικό δίδυμο. Γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και σπούδασαν καλές τέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναφορικά η Κλειώ Τανταλίδου σπούδασε Ζωγραφική (summa cum laude),στο University Hanze University, Groningen, NL, Xαρακτική, Governors' State University, Chicago IL USA, και έχει MFA στα Ψηφιακά Μέσα, με πλήρη υποτροφία του University Of Chicago, IL, USA. Ο Χρήστος Καλός σπούδασε Φωτογραφία στο (Ι.Ι.Ε.Κ) E.S.P. Photography , Θεσσαλονίκη και Ζωγραφική στο Boston College UK.

Έχουν λάβει μέρος πολλές εκθέσεις, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελευταία ατομική έκθεση παρουσιαστηκε στην γκαλερί Lola Nikolaou, 2010, ενω συμμετείχαν σε διεθνείς διοργανώσεις , Art Athina 2013,2011, SYMVIOSIS? XV Biennale de la Mediterranée, 2011, Θεσσαλονίκη, Canton Fair και Beijing Design Week", 2012, China, ID / Identities, International Art Festival, Koza Visual Culture and Arts Association, Istanbul, Turkey, 2012 και στην έκθεση Liquid Identities, 2012, Venice (Italy). Βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό, International Art Expo, computer graphic competition και στο Artsland 1st 2013 Showcase Juried Winner την κατηγορία new media.

Σχετικά με το έργο τους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS, 2011 το βιβλίο του Αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης Θανάση Μουτσόπουλου με τίτλο: «Kalos&Klio, Ένα εγχειρίδιο χρήσης του ψηφιακού κόσμου και των σκουπιδιών του πλανήτη».
Info : www.kalosklio.com

Παράλληλα από το 2008 το εικαστικό δίδυμο Kalos&Klio οργανώνει και παρουσιάζει εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στον εκθεσιακο του χώρο Kalos&Klio Showroom,Τσιμισκή, 96 Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες
Platform Project @ Art-Athina
16-19 Μαΐου 2013
Συντονισμός και Οργάνωση: Άρτεμις Ποταμιάνου
Kalos&Klio |Stand P9