Déjà vécu

Αφίσα, Déjà vécu Αφίσα, Déjà vécu

Ο πειραματικός χώρος Ανάμεσα παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Déjà vécu σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως το Σάββατο 27 Απριλίου 2013.

Η αίσθηση του déjà vécu είναι μια ιδιαίτερη και έντονη μορφή της διαταραχής της αντίληψης που ονομάζουμε προμνησία ή déjà vu. Το υποκείμενο δεν έχει την εντύπωση απλώς ότι έχει δει αλλά πως έχει πράγματι ζήσει στο παρελθόν την κατάσταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή.
Είναι η στιγμή που το γεγονός φαίνεται οικείο ενώ η γνώση το διαψεύδει, ένας απόκοσμος συγχρονισμός που καθιστά την εμπειρία άχρονη. Μια υποτιθέμενη ανάμνηση του παρελθόντος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τραύμα του παρόντος.

Déjà vécu

Η έκθεση Déjà vécu περιλαμβάνει έργα τα οποία αναγνωρίζουν, άλλοτε ποιητικά, άλλοτε υπονομευτικά, άλλοτε ειρωνικά, προσωπικά βιώματα ως δομικά στοιχεία της συλλογικής μνήμης. Εξετάζει ανθρωποκεντρικά τον τρόπο με τον οποίο το ατομικό συνθέτει ένα κοινό τόπο. Τα έργα αφηγούνται την παράδοξη ωρίμανση της ελληνικής οικογενειακής παράδοσης, την καινούργια αντίληψη της εντοπιότητας, την προσωπική ανάγνωση της Ιστορίας, την πορεία από το αναλογικό μέχρι το ψηφιακό, τους ποιητικούς αναχρονισμούς που στοιχειώνουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική πράξη. Είναι εσωτερικοί μονόλογοι που γίνονται επικοινωνία. Απόπειρες κατανόησης του παρόντος μέσα από στοιχεία προσωπικής και συλλογικής ιστορίας που αποδεικνύονται διαταραχές της μνήμης, βασανιστικές επαναλήψεις της εμπειρίας.

Καλλιτέχνες: Χρήστος Βαγιάτας, Γιώργος Γύζης, Αλεξία Καραβέλα, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Απόστολος Ντελάκος, Ιωάννα Ξημέρη, Δημήτρης Παπουτσάκης, Αγγελική Σβορώνου, Extra-conjugale

Επιμέλεια: Εβίτα Τσοκάντα

Κάθε Κυριακή η επιμελήτρια της έκθεσης θα πραγματοποιεί ξενάγηση για το κοινό. Την Κυριακή 14 Απριλίου οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα έργα τους στο χώρο της έκθεσης.

 

Πληροφορίες
Déjà vécu
3 - 27 Απριλίου
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Απριλίου, 20.00
Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη-Παρασκευή 17.00-20.00
Σάββατο-Κυριακή 12.00-16.00
Είσοδος Ελεύθερη
Ανάμεσα
Σερβίων 8, Βοτανικός, 1ος όροφος
T/F +30 210 5248731, E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.anamesa.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Life is good» Αόρατος Θίασος »