«O Μir? της Μαγιόρκα»

«Το όνειρό μου, όταν θα μπορέσω να εγκατασταθώ κάπου, είναι να έχω ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο, για να έχω χώρο και πολλούς πίνακες. Θα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στην κεραμική, στο τύπωμα, να έχω μία πρέσα».

Jοan Mir?, Παρίσι, 1938

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί από τις 22 Φεβρουαρίου ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, την έκθεση «O Μir? της Μαγιόρκα». Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και το Ίδρυμα Pilar i Joan Μir? της Μαγιόρκα, παρουσιάζεται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαΐου 2010.

H έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα της δημιουργικής περιόδου του μεγάλου καλλιτέχνη στο εργαστήρι της Μαγιόρκα: λάδια και μεγάλο αριθμό χαρακτικών έργων της ώριμης περιόδου του, που αποδεικνύουν τη ζωντανή και πολύτιμη παρακαταθήκη του στη σύγχρονη ζωή. Στην έκθεση παρουσιάζονται λάδια της περιόδου 1976-1981, πρωτότυπα χαρακτικά έργα από τις σειρές Els Gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας) και τη σειρά Fundacio Palma, καθώς και φωτογραφίες των Jean-Marie del Moral και Francesc Catal?-Roca από το εργαστήρι του Mir? στη Μαγιόρκα. Όλο το υλικό προέρχεται από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μir? της Μαγιόρκα. Η έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» συγκεντρώνει έργα που φιλοξενήθηκαν σε μουσειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη.

H έκθεση «O Μir? της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Την επιμέλειά της υπογράφει ο Μάριος Ελευθεριάδης.

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Αίθουσες Ισμήνη και στα φουαγιέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ»
Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου - 30 Μαΐου 2010
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

 

Επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης
Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax (Ίδρυμα Μir? της Μαγιόρκα)