«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ»

Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ», βασισμένο στο βιβλίο του Έριχ Καίστνερ. Οι ήρωες ενός από τους καλύτερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στον κόσμο (Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) ζωντανεύουν στη σκηνή σε μία διαδραστική και κεφάτη υπερπαραγωγή από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά τον θρίαμβο που γνώρισε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και ανεβαίνει στην αίθουσα «Αντιγόνη» του «ΘΕΑΤΡΟΝ» από τις 4 Νοεμβρίου 2016.

Ο Εμίλ και η παρέα του, σύμβολα της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής δύναμης, σε μία τρυφερή και συνάμα ξεκαρδιστική παράσταση που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για το έργο

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» είναι ένα έργο πρωτοποριακό, από έναν συγγραφέα ( Erich Kästner) ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως η «Πηνελόπη Δέλτα της Γερμανίας». Πρόκειται για μία γοητευτική ιστορία καταδίωξης και αποτελεί το πρώτο αστυνομικό έργο που γράφτηκε για παιδιά, όπου οι καλές δυνάμεις του κόσμου στρέφονται κατά των κακών.
Ο Εμίλ της ιστορίας μας (που θυμίζει έντονα τον Όλιβερ Τουίστ: ένα νεαρό έξυπνο αγόρι ορφανό από πατέρα που μπλέκεται σε περιπέτειες σε μια ξένη πόλη) ενώνει τις δυνάμεις του με ένα μπουλούκι παιδιών του δρόμου και καταδιώκουν τον κλέφτη, που του άρπαξε τα λεφτά του. Επίσης, δεν αρκεί να τον πιάσουν, αλλά πρέπει στη συνέχεια να υποστηρίξουν πειστικά την ιστορία τους στους ενήλικες, που εύκολα παραβλέπουν τα λεγόμενα των παιδιών ως «φαντασιοπληξίες». Στο έργο τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Αξίες που προβάλλονται μέσα από την παράσταση

  • δύναμη
  • ομαδικότητα
  • θάρρος
  • αλληλεγγύη
  • σθένος
  • εφευρετικότητα

Βασικός σκοπός του έργου

Να παρουσιάσει «πραγματικά παιδιά» με όλα τα ρεαλιστικά ελαττώματα που μπορεί να έχουν και όχι υπέρ-ήρωες με δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αν αναλογιστεί κανείς τις ομοιότητες που μπορεί να έχει το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας με το Βερολίνο του Μεσοπολέμου κι αν λάβει υπόψη την εξαθλίωση που πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης, τότε ο «Εμίλ» γίνεται ένα σύμβολο για όλους τους νέους που ενωμένοι μπορούν να νικήσουν «τους κακούς».
Ένα έργο-έκπληξη για τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητά του!
Ο Καίστνερ, πού έχει χαρακτηριστεί ως «συγγραφέας- κλειδί της γερμανικής μεσοπολεμικής εποχής» έγραψε το βιβλίο αυτό πριν από περίπου 90 χρόνια, τοποθετώντας το στη μεσοπολεμική Γερμανία. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο και εμπνέει όσο ποτέ. Ο ίδιος ήθελε πάντοτε να είναι ένας συγγραφέας που να διαβάζεται εύκολα, που θα παρέμενε, παρά τα βαθύτερα νοήματα, κατανοητός και αυτό πετυχαίνει απόλυτα και στη θεατρική μεταφορά του έργου του, από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Τη φανταστική αυτή περιπέτεια διασκευάζει υποδειγματικά η Μιμή Ντενίση. Η ευρηματική σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη μαζί με το εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Λουδάρο, τη Ναταλία Δραγούμη, τη Νεφέλη Ορφανού, τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, τον Αλέξανδρο Καλπακίδη, στο ρόλο του Εμίλ, τον Γιώργο Μακρή και μια πλειάδα ηθοποιών δημιουργούν ένα γοητευτικό, τρυφερό σύνολο.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου, καθώς η παράσταση έχει πολύ κέφι και χορό, στους φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα, στα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού και στα εντυπωσιακά σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή, που συνδυάζονται με τις εξίσου φαντασμαγορικές εικόνες και βίντεο του Νίκου Δημητριάδη. Η μεγάλη σκηνή της «Αντιγόνης» δίνει τον χώρο να ξεδιπλωθούν όλα αυτά και να μας προσφέρουν μια σφιχτή, καλοδουλεμένη και σπάνια παράσταση.

Ταυτότητα παράστασης

  • Ελεύθερη απόδοση: Μιμή Ντενίση
  • Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
  • Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
  • Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
  • Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
  • Επεξεργασία εικόνας & βίντεο: Νίκος Δημητριάδης
  • Επιμέλεια μουσικής: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη

Πρωταγωνιστούν:
Αντώνης Λουδάρος, Ναταλία Δραγούμη, Νεφέλη Ορφανού, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Γιώργος Μακρής.

Παίζουν επίσης:
Πάνος Αγαζάντε, Τάσος Κοντογιώργας, Φώτης Κουτρουβίδης, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαριάννα Μαυριαννού, Δήμητρα Μπακαλγιάννη, Βίκυ Μπόλοση, Λίνα Πρίντζου.

EMIL UND DIE DETEKTIVE by Erich Kästner ©and international performing rights Verlag für Kinder theater Weitendorf, Hamburg, 2016 (represented by SKA Agency, Athens/Berlin, www.sarantoskroll.com)

Πληροφορίες
«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ»

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τις καθημερινές για σχολεία. Σάββατο: 11:30 και Κυριακή: 11:30 & 14:45
Σχολικές παραστάσεις: 7€

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)

Προπώληση εισιτηρίων:
• Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
• Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
• Στο εκδοτήριο της Ticketservices - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0300
www.theatron254.gr
http://www.facebook.com/Theatron254
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης