Ελληνική Παράσταση στο θεατράκι της ξακουστής Andipa Gallery του Λονδίνου

Ελληνική Παράσταση Ελληνική Παράσταση

Η θεατρολόγος - ηθοποιός Στέλλα Μιχαήλ με τη παιδική σκηνή “Αερόπλοιο” θα κάνει, δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία που είχε τέλος Φεβρουαρίου, μια ιδιαίτερη παράσταση για μικρούς και μεγάλους, ένα μαγικό και παραμυθένιο ταξίδι στον φιλόξενο χώρο της ANDIPA GALLERY του Λονδίνου. Η ηθοποιός Στέλλα Μιχαήλ μαζί με τους παραμυθένιους ήρωες της προσγειώνεται το Σάββατο, στις 4 Ιουνίου 2016, στις 17.30, στο θεατράκι της ξακουστής Andipa Gallery, 162 Walton St, London, SW3 2JL.

Κρατώντας στις αποσκευές της ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο περιπέτειες, κατορθώματα και πλούσια μηνύματα για την αγάπη, την φιλία, την αφοσίωση, τη γνώση και την αναζήτηση του Καλού στη ζωή. Πρόκειται για το έργο του Νίκου Καμτσή, καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου “Τόπος Αλλού” στην Αθήνα, ο οποίος το έχει γράψει και σκηνοθετήσει, υπό τον τίτλο “Της φωτιάς, του ανέμου και του δρόμου δίχως γυρισμό”, το οποίο θα παιχθεί ξανά στην αγγλική γλώσσα.

Ολο το έργο αφηγείται και ερμηνεύει η ηθοποιός και δασκάλα θεάτρου Στέλλα Μιχαήλ, πραγματοποιώντας έναν άθλο, καθώς παίζει 16 ρόλους, χρησιμοποιώντας όλα τα θεατρικά μέσα - μάσκες, κούκλες, σκιές, σκούπες που μιλούν σαν άνθρωποι - η παράσταση ξετυλίγει μπροστά στα μάτια των παιδιών ηρωικές περιπέτειες σε κόσμους μαγικούς, βγαλμένους απο την ελληνική αφηγηματική παράδοση που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή μικρών και μεγάλων θεατών. Η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, την Αμερικη και την Αυστραλία.

Συντελεστές:

  • Ερμηνεία - Στέλλα Μιχαήλ
  • Σκηνοθεσία - Νίκος Καμτσής
  • Σκηνικά - κοστούμια Μίκα Πανάγου
  • Πρωτότυπη μουσική - Χρήστος Ξενάκης

Σύμφωνα με την Στέλλα Μιχαήλ, “η επαφή μου με τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια, με κάνει να νοιώθω περήφανη για την αστείρευτη πνευματική δύναμη της Ομογένειας, ταυτόχρονα με εμπλουτίζει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Ειδικά, στην Αυστραλία είχα τη δυνατότητα να διδάσκω θεατρική αγωγή σε ελληνικά σχολεία της Ομογένειας, όπου θαύμασα την προσπάθεια και τον αγώνα της ελληνικής παροικίας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας. Επίσης, έπαιξα βασικούς ρόλους σε παραστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού “Παροικία” σε έργα Ελλήνων δραματουργών - Γιώργος Ηλιόπουλος και Ρέππας - Παπαθανασίου, δεν μπορώ να ξεχάσω τους Ελληνες της Αυστραλίας που ήρθαν να δουν τις παραστάσεις μας, σε σκηνοθεσία του Θανάση Μακρυγιώργου, οι οποίοι λατρεύουν τον Πολιτισμός και τις Τέχνες μας. Είναι μια άλλη Ελλάδα, τόσο μακριά και συνάμα τόσο κοντά μας. Είναι ανεπαναλύπτες εμπειρίες για έναν καλλητέχνη αυτή η επαφή με τον Ελληνισμό μας στη μακρινή Ηπειρο. Πάντως, ο Ελληνισμός όπου Γης διαπρέπει σε όλους τους τομείς σε ένα πολυσύνθετο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, το οποίο μας ανοίγει τους ορίζοντες μας και βλέπουμε τον Πολιτισμό και τις Τέχνες με άλλη ματιά. Νομίζω ότι εμείς οι Ελληνες που ζούμε στο εξωτερικό ανήκουμε σε δυο χώρες, σε δυο Ηπείρους, σε δυο Πολιτισμούς. Δεν ξεχνάμε την Ελληνικότητα μας, όμως, η οποία μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Χαίρομαι ότι και εγώ από την πλευρά μου, βάζω το δικό μου λιθαράκι μέσα από την τέχνη του θεάτρου να επικοινωνήσω με την Ομογένεια μας, αλλά και με τους ξένους, που αγαπούν τον τόπο μας, την Ελλάδα και το Ελληνικό θέατρο. Στο Λονδίνο, που σήμερα, θεωρείται πολυπολιτισμική πρωτεύουσα του κόσμου, υπάρχουν πολλές δυναντότητες έκφρασης για τους νέους καλλητέχνες από όλο τον κόσμο.Το καλοκαίρι ετοιμάζω με την πολυπολιτισμική ομάδα μου Transit στο Λονδίνο μια παράσταση στα αρχαία ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό δράμα με σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση, με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων και ξένων ηθοποιών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο.

Επίσης, στην εποχή της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταια χρόνια, πολλοί νέοι Ελληνες καλλιτέχνες αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, μη μπορώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους στην Πατρίδα μας. Αυτό από τη μια πλευρά, δεν είναι ευχάριστο γεγονός, να σε διώχνει η χώρα σου από τον τόπο όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες, από την άλλη, όμως, είναι μια ευκαιρία αναζήτησης νέων τρόπων έκφρασης και δημιουργίας, η οποία σου ανοίγει τους ορίζοντες. Ελπίζω, η Πατρίδα μας σύντομα να ορθοδήσει και να βρει τον κανονικό ρυθμό της, όπως στο παρελθόν, είμαι πάντα αισιόδοξη και πιστεύω ότι και εμείς οι νέοι Ελληνες που ζούμε και δημιουργούμε σε ξένους τόπους, θα προσφέρουμε τα καλύτερα ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Τι μου λείπει από την Ελλάδα; Η θάλασσα, ο ήλιος, τα νησιά μας, τα αρώματα και τα χρώματα της, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Μου λείπε η μεγάλη μου δασκάλα Μαρία Χορς, την οποία πρόσφατα χάσαμε, η οποία με πίστεψε και με κάλεσε ως Ιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια της, τα οποία με έχουν σημαδέψει σε όλη μου τη ζωή - “Να ακολουθείς το όνειρο σου με συνέπεια, ήθος και θυσίες. Κάποια στιγμή θα σου αποδώσει τα μέγιστα”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Στέλλα Μιχαήλ, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν”, έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε σχολεία της Αθήνας, της Αυστραλίας και της Αγγλίας, ενώ με το θέατρο “Τόπος Αλλού” και τον Νίκο Καμτσή έχει παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά σε σχολεία της Αττικής, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, με το έργο “Της φωτιάς, του ανέμου και του δρόμου δίχως γυρισμό”, η Στέλλα Μιχαήλ εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Kids Euro Festival 2011 στο ξακουστό Kennedy Center στην Washington DC. Το τελευταίο χρόνο ζει και δημιουργεί στο Λονδίνο, μετά από μια σύντομη, αλλά δημιουργική θεατρική πορεία 2 χρόνων στη Μελβούρνη και το Σύδνευ της Αυστραλίας.

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ (θέατρο που δημιουργήθηκε το 1985 και διανύει τον 31 χρόνο της δημιουργικής του παρουσίας στην Ελλάδα) είναι ένα πολύ γνωστό θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ θεάτρου μέχρι σήμερα. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από εξήντα διαφορετικές παραστάσεις, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως παιδαγωγικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ξακουστή ANDIPA Gallery στη καρδιά της Βρετανικής πρωτεύουσας, στο South Kensington, σημείο αναφοράς της σύγχρονης εικαστικής πολυπολιτισμικής τέχνης, διευθύνεται επί 50 χρόνια από την Μαρία Αντύπα, μια θρυλική προσωπικότητα της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο. Εδώ έχουν παρουσιαστεί έργα των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Μουρ, Σαγκάλ, Μπάνκσυ, Ουάρχωλλ, Μαρτίν, Χόκνευ αλλά και άλλων σημαντικών σύγχρονων Ευρωπαίων καλιτεχνών. Στο διόροφο κτήριο υπαρχει μόνιμη συλλογή με πίνακες όλων των μεγάλων ζωγράφων - Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ κ.α. σε έναν διάλογο με τους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, εδώ και χρόνια κάθε μήνα φιλοξενείται ένας καλλιτέχνης της παλιάς και της νέας γενιάς, ενώ στο θεατράκι της γκαλλερί γίνονται εκδηλώσεις νέων Ελλήνων δημιουργών της Βρετανίας.

Πληροφορίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΗΣ ΞΑΚΟΥΣΤΗΣ ANDIPA GALLERY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016
ώρα 17:30
Andipa Gallery,
162 Walton St, London, SW3 2JL

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 07475666847 και 02075892371 ή στα email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων