«Ο γλάρος Ιωνάθαν»

«Ο γλάρος Ιωνάθαν» «Ο γλάρος Ιωνάθαν»

Ο Γλάρος Ιωνάθαν, σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη. Μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» που απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με αφετηρία το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Παραστάσεις στις 14, 15, 16, 17 Οκτωβρίου 2015 στο Άσυλο Ανιάτων.

Τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός, ανεξάρτητος, αντισυμβατικός;
Ποιο είναι το υψηλό νόημα της ζωής;
Αξίζει να το αναζητήσεις ακόμη και αν σε απορρίψουν;
Πόσο έτοιμος είσαι να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις;

Ο Γλάρος Ιωνάθαν, σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη, βασίζεται στο πολυαγαπημένο αλληγορικό παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ, που περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον είναι διαφορετικός: Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι δεν καλοβλέπουν αυτή την αγάπη του και τον εξορίζουν ως αφύσικο, επικίνδυνο και ασεβή προς τις παραδόσεις τους. Ο Ιωνάθαν μένει μόνος και αναμετριέται με τα στοιχεία της φύσης. Χωρίς να το βάζει κάτω, εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος... Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση...
Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί, με τη συνεργασία του κοινού, συνδημιουργούν την ιστορία του γλάρου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα αφήγησης, όπως μαριονέτες γλάρων, κοστούμια, κουκλοθέατρο, μουσική, πρόζα και παντομίμα. Η αφήγηση αλλάζει χέρια, σώματα και στόματα, καθώς θεατές και ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ιωνάθαν, των άλλων γλάρων και των στοιχείων της φύσης. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές παρακολουθούν από διαφορετικές οπτικές την ιστορία και, ως τολμηροί γλάροι, παρακινούνται να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να μη διστάσουν να... πετάξουν! Όσο πιο μακριά μπορούν...

Άσυλο Ανιάτων
Το Άσυλο Ανιάτων είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό σωματείο. Από το 1893 μέχρι σήμερα έχει παράσχει σε χιλιάδες άπορους ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και επιπροσθέτως υπηρεσίες συντήρησης και διαβίωσης καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες των ατόμων αυτών. Διοικείται από 11μελές Συμβούλιο, λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ευαισθητοποιημένων πολιτών, ιδρυμάτων και εταιρειών.

Συντελεστές:

  • Πάρις Μέξης: θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία - σκηνογραφία
  • Νίκος Κυπουργός: πρωτότυπη σύνθεση μουσικής
  • Γιωργίνα Γερμανού: σκηνογραφία
  • Μάνος Βαβαδάκης: βοηθός σκηνοθέτη

Ερμηνεύουν οι: Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαρία Μοσχούρη, Θεοδώρα Ντούσκα, Ουσίκ Χανικιάν

Μετά την συνεργασία που είχε η Στέγη με το Άσυλο Ανιάτων, τον Μάιο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ FFF3 επιστρέφει με μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον».

Μια παράσταση για τους ανθρώπους του Ασύλου Ανιάτων και το ευρύ κοινό

Το θεατρικό έργο Ο Γλάρος Ιωνάθαν βασίζεται στο μυθιστόρημα Jonathan Livingston Seagull του Richard Bach και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους όρους της σχετικής άδειας που έχει δοθεί από το νόμιμο δικαιούχο. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος © Sabryna Bach.

Πληροφορίες
Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ
Πάρις Μέξης
Θέατρο εκτός Στέγης / Εκπαίδευση

14, 15, 16, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, Άσυλο Ανιάτων

Παραστάσεις του Γλάρου Ιωνάθαν στο Άσυλο Ανιάτων │ Αγ. Ζώνης 39, Αθήνα
• Τετάρτη 14 Οκτωβρίου / 11:00
• Πέμπτη 15 Οκτωβρίου / 14:00
• Παρασκευή 16 Οκτωβρίου / 20:00
• Σάββατο 17 Οκτωβρίου / 11:00

Η παράσταση έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις για το ευρύ κοινό:
Δήμητρα Πιπιλή
Δ/νση Δημοσίων Σχέσεων και Χορηγιών
ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
T. 210 8646172, εσωτ. (160) & (101) & (103)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.