«Μην τρομάζετε τ’ αηδόνι»

«Μην τρομάζετε τ’ αηδόνι» «Μην τρομάζετε τ’ αηδόνι»

Η παράσταση «Μην τρομάζετε τ’ αηδόνι» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στις 17:30. Θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 15.30 στο Θέατρο «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ», ενώ μπορούν να προγραμματιστούν παραστάσεις για σχολεία και στο χώρο τους.

Ξεκινάει πράγματι η καινούργια χρονιά και ξεκινάει... συννεφιασμένη.
Με πολλά προβλήματα για όλους μας. Και για τα παιδιά.
Διότι όσο και αν προσπαθούμε να τα κρατήσουμε μακριά απ΄ τα προβλήματα Διότι ...«Πως να κρυφτείς απ΄ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» που λέει και ο Σαββόπουλος.
Πρέπει όμως. Πρέπει πάση θυσία να τα διαφυλάξουμε από αυτή τη βαριά, ατμόσφαιρα που μας έχει τυλίξει. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν σωστά. Και αυτό πέφτει στους δικούς σας ώμους κυρίως, αλλά και στους δικούς μας που εδώ και 30 χρόνια τώρα, κάνουμε παραστάσεις ειδικά για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ κλείνει φέτος 30 χρόνια. Τριάντα χρόνια δημιουργίας κοντά στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Και αυτή την επέτειο την γιορτάζει με...τι άλλο? Με παραστάσεις.
Η φετινή μας παράσταση έχει τίτλο:

Μην τρομάζετε τ΄ αηδόνι
βασισμένη σε ένα παραδοσιακό παραμύθι

Ο δημιουργός στόλισε τα πουλιά με ωραία φτερά και χρώματα. Τα καναρίνια τα έκανε κίτρινα, τους παπαγάλους πράσινους, στις καρδερίνες έβαλε κόκκινο κεφαλάκι κλπ. Στο τέλος ήρθε και ένα μικρό πουλάκι αλλά τα χρώματα είχαν τελειώσει και έτσι ο δημιουργός του έδωσε ένα μελαγχολικό σταχτί χρώμα. Παρ΄ όλα αυτά το πουλάκι χαρούμενο πέταξε στο δάσος. Όταν το είδαν όμως τα χρωματιστά πουλιά άρχισαν να το κοροϊδεύουν, και να το διώχνουν απ’ το δάσος. Ο δημιουργός το πρόσεξε και ανοίγει το συρτάρι του και δίνει στο πουλί τη μουσική, την αρμονία, τη μελωδία και τις νότες.
Έτσι γεννήθηκε τ’ αηδόνι, που πέταξε σ΄ ένα κλαδί και γέμισε το δάσος με το θεϊκό κελάηδημα του. Τα άλλα πουλιά ζήλεψαν και άρχισαν πάλι να το διώχνουν.
Μια μέρα έπιασε φωτιά στο δάσος. Όλα τα πουλιά τρομοκρατημένα φύγανε. Η Πέρδικα απελπισμένη φωνάζει κάποιον να σώσει τα παιδιά της που έμεινα στη φωλιά.
Το αηδόνι χωρίς να το σκεφτεί πετάει σαν τον άνεμο και σώζει τα περδικόπουλα.
Ότι όμως δεν έκανε η φωτιά θα το κάνει η...αλεπού, η Μαριγώ, η πριμαντόνα.
Πράγματι έρχεται πεινασμένη και ετοιμάζεται να φάει τα περδικόπουλα. Το αηδόνι βάζει όλη του την πονηριά και καταφέρνει να την διώξει. Να πως: Η αλεπού πιστεύει ότι είναι μεγάλη πριμαντόνα της όπερας. Το αηδόνι εκμεταλλεύεται το... ψώνιο της και την πείθει να πάει στο Χόλιγουντ, να γίνει διάσημη, να πάρει και ένα όσκαρ.
Η αλεπού φεύγει τραγουδώντας και χορεύοντας ένα αστείο χορό λες και είναι χανούμισσα.

Η Πέρδικα γυρνάει στη φωλιά της και ευχαριστεί το αηδόνι που έσωσε τα μικρά της. Είναι πράγματι ήρωας και το παραδέχονται όλοι στο δάσος.
Ευχαριστημένα όλα τα πουλιά τραγουδάνε σε μια γιορτή που όλο το δάσος τη χάρηκε.
Όχι, δεν υπάρχουν καλά και κακά πουλιά, όμορφα και άσχημα, χρήσιμα και άχρηστα, Όλα είναι πλάσματα του θεού και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και αγάπη.

Η παράσταση-εκτός από τον όμορφο και υπαρκτό μύθο-με τρυφερό τρόπο προσεγγίζει ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, ο σεβασμός του διπλανού μας και κυρίως για την μάστιγα της εποχής μας, το bullying. Στατιστικές έχουν αποδείξει ότι η επιθετική συμπεριφορά ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και εκδηλώνεται σαν bullying στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Σε περίοδο κρίσης μάλιστα πληθαίνουν τα περιστατικά στο νηπιαγωγείο και κυρίως στο δημοτικό.

Σας ενημερώνουμε ότι στην πρεμιέρα μας στηρίζουμε το Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας. Φέρνουμε στο θέατρο παλιές εφημερίδες και τροφές για σκυλάκια και γατάκια. Λίγη τροφή, μια κονσέρβα, ό,τι μπορούμε για τους τετράποδους φίλους μας!

Αερόπλοιο

ένα θέατρο για παιδιά
www.aeroplio.gr
facebook.com/AeroplioTheatre
210-8656004, 8679535
Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη 116-31 Αθήνα