Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία)

Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία) Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία)

Το «Blackout: μια μικρή διαμαρτυρία» επιστρέφει ύστερα από δυο χρόνια στο καφενείο «Χαλαρά» και μόνο για 20 παραστάσεις από της 7 Νοεμβρίου 2015.

Πρόκειται για δυο ιστορίες από τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2011) που ζωντανεύουν σε ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί στο κέντρο της Αθήνας. Με την υποστήριξη της ομάδας Re-act, o Χρήστος Σαπουντζής και η Ειρήνη Μαργαρίτη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» 2015) παρουσιάζουν ξανά την παράσταση, μια «μικρή διαμαρτυρία» απέναντι σε έναν κόσμο που οι κανόνες του μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για λίγους.

Με πιάνει φόβος που βλέπω έτσι σκοτεινό τον κόσμο, σα να ‘ναι πόλεμος ή κατοχή σα να ΄χει γίνει κάποιο κακό μεγάλο. Κι ύστερα, για λίγο, για μια στιγμή, ο φόβος γίνεται γαλήνη όταν σκέφτομαι πως έξω είναι σκοτάδι και παγωνιά αλλά εγώ είμαι μέσα στα ζεστά, φυλαγμένος, με φως, φαί και τσίπουρο, με τον Τάκη να μιλάει να μιλάει...

  • Κείμενα: Χρήστος Οικονόμου
  • Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μαργαρίτη
  • Μουσική: Sancho 003
  • Φώτα: Νίκος Βλασόπουλος
  • Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος: Κατερίνα Καλφόγλου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Κρητικού
  • Φωτογραφίες: Ροζίτα Φοράδη & Πηνελόπη Γερασίμου
  • Δημιουργία video: Nikiforos /colorstories + the kid images
  • Γραφιστικά: Δημήτρης Μητσόπουλος

Ερμηνεύει ο Χρήστος Σαπουντζής

Πληροφορίες
Blackout
(μια μικρή διαμαρτυρία)

Πρεμιέρα 7 Νοεμβρίου 2015

Ικαριώτικο Καφενείο «Χαλαρά»
Εμμανουήλ Μπενάκη 24 (εντός της στοάς)
7.11 – 9.1 | Σάββατο και Κυριακή στις 15:00 | Διάρκεια 65 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (με τσίπουρο ή κρασί & μεζέ)
Απαραίτητη κράτηση θέσεων 6972 310 415

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στον Πειραιά. Η συλλογή διηγημάτων «Η γυναίκα στα κάγκελα» ήταν το πρώτο του βιβλίο. Το «Κάτι θα γίνει, θα δεις» βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2011). Η Ειρήνη Μαργαρίτη είναι ηθοποιός. Το Blackout (μια μικρή διαμαρτυρία) είναι η δεύτερη σκηνοθεσία της μετά το Unemployed (2011). Με την ποιητική της συλλογή «Φλαμίνγκο» (εκδόσεις Μελάνι), κέρδισε το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων. O Χρήστος Σαπουντζής γεννήθηκε το 1966. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ, το 1994. Είχε συμμετοχή μέχρι τώρα σε περισσότερες από σαράντα παραστάσεις.

Έγραψαν

Μαρία Κρύου | Αθηνόραμα
Με ένα λόγο άμεσο και διόλου επιτηδευμένο, η ίδια η πόλη και η ζωή σ’ αυτήν γίνεται ξαφνικά ένα θέμα που σε αφορά. Μπορεί κάποιους να μην τους αγγίξουν αυτά που θ’ ακούσουν, άλλοι πάλι σίγουρα θα συγκινηθούν. Ο Χρήστος Σαπουντζής στακάτος, πυκνός, δυναμικός και εκφραστικός μας χαρίζει όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του κειμένου. Όμως το στοίχημα στην παράσταση αυτή δεν είναι τόσο η απόδοση του κειμένου... Το σημαντικό είναι η αίσθηση ότι μοιράζεσαι μια κατάσταση με άλλους, ότι τα πράγματα ανακατεύονται, αλλάζουν ταυτότητα. Η παράσταση παραχωρεί τη θέση της σε μια συναναστροφή και όσα λέγονται έχεις την αίσθηση πως είναι κουβέντες αναμεταξύ μας, τόσο άμεσες. Μπλέκοντας τον αστικό περίγυρο, ο απομονωμένος θεατής βγαίνει από την εξατομικευμένη προοπτική και τον ορθολογικό στοχασμό του και αφήνει χώρο στο συναίσθημα να βγει...αβίαστα. Αυτή η παράσταση αξίζει να ταξιδέψει στις γειτονιές της πόλης και οπωσδήποτε εκτός των τειχών της.

Γιώργος Μητρόπουλος | Euronews
Ζωντανεύουν με πραγματικά σαγηνευτικό τρόπο τον κόσμο αυτών των ιστοριών σε ένα παραδοσιακό καφενείο-ουζερί στο κέντρο της Αθήνας, στο Ικαριώτικο Στέκι «Χαλαρά». Δίπλα στους τακτικούς θαμώνες που παίζουν χαρτιά, ο Χρήστος Σαπουντζής κάνει μια αληθινή κατάθεση ψυχής, καταδύοντάς μας στον κόσμο των ηρώων του Οικονόμου, παρέα με μεζέδες, κρασί και τσίπουρα. Μετατρέπεται σε έναν μαγικό αφηγητή, σε έναν ιδανικό story teller που μας γνωρίζει τη ζωή ανθρώπων κατατρεγμένων, που η μοίρα δεν τους φέρθηκε καθόλου καλά. Παρόλα αυτά, οι χαρακτήρες αυτοί δεν σταματούν να αγωνίζονται, δεν λυγίζουν.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη | Click@Life
Οι outsider εκπλήξεις. Στο ικαριώτικο καφενείο «Χαλαρά» ανάμεσα σε αληθινούς πελάτες, εκτυλίσσεται το «Blackout», της Ειρήνης Μαργαρίτη. Μια αληθινά πρωτότυπη σκηνική πρόταση με μοναδικό ερμηνευτή το Χρήστο Σαπουντζή, τον οποίο αρκετοί εκλαμβάνουν ως θαμώνα του καφενείου που μονολογεί με τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα ζωντανεύει δυο διηγήματα από τη βραβευμένη (με Κρατικό Βραβείο 2011 ) συλλογή του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει , θα δεις» («Πόλις»). Το «Μουστακάκι με κάρβουνο» και το «Πλακάτ με σκουπόξυλο». Μια παράσταση- «μικρή διαμαρτυρία», που συνοδεύεται με ρακή .

Σπύρος Παπαδόπουλος | DocTV
Μια παράσταση για κανονικούς ανθρώπους, γι’ αυτούς που μιλάει -τα ‘χουμε ξαναπεί- αριστουργηματικά ο Χρήστος Οικονόμου. Άνθρωποι δύσκολοι σε ζοφερούς καιρούς. Τι σημαίνει κρίση; Τι σημαίνει δουλειά, τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Τα διηγήματα του Οικονόμου μιλάνε για τη σέρβα μάνα, για το εργατικό ατύχημα κάποιου Πέτρου, για διαμαρτυρίες, αγωνίες και ματαιώσεις πριν γράψει γι’ αυτά η Guardian.

Μαριάννα Ρουμελιώτη | Enfo
Η πολύ δυνατή ερμηνεία του Χρήστου Σαπουντζή, οι γέροι στην γωνία που παίζουν πρέφα, το τσίπουρο στα χέρια, τα εκπληκτικά κείμενα του Οικονόμου, το καφενείο «Χαλ...αρά», όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, σε αφήνουν με μια γλυκιά μελαγχολία. Η παράσταση τελειώνει και εσύ μπορείς να παραμείνεις στον χώρο να τελειώσεις το ποτό και το φαΐ συζητώντας τις ιστορίες με το πλακάτ και το μουστάκι.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας : Άρης Ασπρούλης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων


1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • ID:5607 Giovanna Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 14:48 δημοσιεύθηκε από Giovanna

    πολύ θα με ενδιέφερε